Ungaria, criză declanșată de un scandal de pedofilie. Va supraviețui Viktor Orban alegerilor europene?

La fel ca în România în urmă cu cinci ani, când scrutinul pentru Parlamentul UE a reprezentat un referendum împotriva lui Liviu Dragnea, și în Ungaria, votul de la începutul lunii iunie e așteptat să marcheze pierderea susținerii populare de către actualul prim-ministru, acuzat de corupție.
Ungaria, criză declanșată de un scandal de pedofilie. Va supraviețui Viktor Orban alegerilor europene?

De 14 ani, Ungaria e țara unui singur partid – FIDESZ și a unui singur om – Viktor Orban. În 2022, acesta a câștigat fără probleme alegerile generale, obținând al patrulea mandat de prim-ministru.

FIDESZ controlează 135 de locuri din Parlament, dintr-un total de 199, având o majoritate confortabilă. Totuși…

În data de 10 februarie 2024, președintele Ungariei Katalin Novak demisionează, declanșând cea mai mare criză politică din țara vecină de la revenirea lui Viktor Orban la putere, în luna mai 2010.

În Ungaria, președintele are o funcție onorifică, fiind ales de Parlament, în timp ce țara e condusă de prim-ministru.

Katalin Novak este o apropiată a lui Viktor Orban. În aprilie, anul trecut, a semnat grațierea unui condamnat pentru pedofilie, provocând un șoc în întreaga țară.

Personajul care a scăpat de executarea pedepsei este un fost director al unui orfelinat din localitatea Bicske despre care mass-media independentă din Ungaria a arătat că avea conexiuni către vârfurile partidului FIDESZ.

„… m-am pronunțat în favoarea clemenței, considerând că deținutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. M-am înșelat, pentru că decizia de clemență și lipsa de justificare au fost potrivite pentru a ridica îndoieli cu privire la toleranța zero față de pedofilie”, a declarat președintele Ungariei, Katalin Novak, în momentul anunțării demisiei.

Summit of presidents of the Visegrad Group (V4) in
CLEMENȚĂ SAU CORUPȚIE. Katalin Novak, președintele Ungariei, a demisionat după ce a grațiat un pedofil care avea legături cu reprezentanții FIDESZ – Foto: Hepta.ro

Alături de ea, și-a anunțat demisia și Judith Varga, ministrul Justiției de la acea oră, o apropiată a lui Viktor Orban, dar și cea desemnată să deschidă lista candidaților FIDESZ pentru alegerile europarlamentare. Ea a făcut propunerea de grațiere a condamnatului pentru pedofilie, din postura de ministru al Justiției.

ADVERTISING

Micul trădător

De la jumătatea lunii februarie, cel mai important aliat al lui Vladimir Putin din interiorul Uniunii Europene a intrat într-o nouă realitate politică.

O serie de marșuri, mitinguri și proteste la care participă sute de mii de oameni au avut loc la Budapesta pe parcursul ultimelor două luni.

Pentru ca posibila prăbușire a regimului politic al lui Orban să capete un dramatism și mai mare, liderul mișcărilor de protest este tot o persoană care a făcut parte din cercul premierului. Acesta a dezertat la un moment dat, de frică - spune el, întorcându-se împotriva lui Orban. Personajul e Peter Magyar.

Acesta a fost soțul lui Judith Varga, cea care a condus Ministerul Justiției, fiind obligată să demisioneze în urma scandalului de pedofilie. 

JudithVargaUngariaMinisterulJustitiei
JUSTIȚIE. Judith Varga, fosta soție a lui Peter Magyar, noua stea a Opoziției din Ungaria, este cea care a întocmit documentele pentru grațierea condamnatului de pedofilie - Foto: Wikimedia Commons

Peter Magyar a divorțat de Judith Varga în martie 2023, cu un an înainte de declanșarea crizei politice, atunci când a aflat că soția sa e implicată „într-o rețea de mafie politică din care îi este imposibil să scape”, se arată într-o înregistrare audio dată publicității de Peter Magyar în 26 martie 2024, citată de publicația „Telex”. 

Așii din mânecă

Peter Magyar, 43 de ani, este un avocat care până în urmă cu trei luni era membru FIDESZ, formațiunea lui Viktor Orban. 

Mai mult, împreună cu fosta sa soție, făceau parte din cercul de apropiați ai premierului. 

Sunt și acum voci care spun că noul lider al mișcărilor de protest din Ungaria a beneficiat de contracte bănoase cu statul graţie poziției sale privilegiate în ierarhia politică a țării.

Magyar nu are încă un partid, dar lucrează să lanseze unul prin schimbarea statului mișcării civice pe care a fondat-o în urmă cu câteva săptămâni.

E decis să candideze la alegerile europarlamentare, iar ultimele sondaje spun că va lua între 15 și 20% dintre voturile maghiarilor, o cifră care, deși nu-l pune în pericol imediat pe Orban, e foarte mare pentru o persoană care nu era cunoscută în urmă cu trei luni.

Dar Peter Magyar are câteva atuuri foarte importante. Vine din apropierea lui Viktor Orban, deține documente, înregistrări și nume prin care poate dovedi corupția patronată de FIDESZ în ultimii ani.

Prăbușirea

„Economia maghiară se află în recesiune tehnică din al treilea trimestru al anului 2022, în condițiile în care inflația foarte ridicată încetinește activitatea economică”, se arată într-un raport ING din vara anului trecut.

Datele au fost confirmate și de Comisia Europeană, care a anunțat că Ungaria a înregistrat în 2023 o contracție economică de 0,8%, din cauza „prăbușirii exporturilor”.

Mai mult, conform datelor statistice, în 2023, România a depășit Ungaria în ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (produsul intern brut), un indicator important în stabilirea nivelului de trai. 

În urmă cu două decenii, nimeni nu ar fi crezut că așa ceva e posibil, dar după instaurarea regimului autocrat și corupt al lui Viktor Orban, dezvoltarea economică a Ungariei a stagnat.

Deși mai sunt doi ani până la alegerile parlamentare, un rezultat slab la scrutinul european, continuarea demonstrațiilor masive și noi scandaluri de corupție vor pune în pericol poziția actualului prim-ministru al Ungariei.

Peter Magyar a declarat că va candida la alegerile europarlamentare. Pentru asta, conform legislației din țara vecină, are nevoie de 20.000 de semnături. Perioada în care trebuie să le strângă începe în data de 20 aprilie și se încheie în 3 mai.

„Niciodată un partid de opoziție nu a mai scos atât de mulți oameni în stradă, nici măcar Fidesz”, a declarat Peter Magyar, citat de publicația „Index”.

Week in Pictures - Hungary
REVOLTĂ POPULARĂ. De la începutul anului, proteste masive au loc în Ungaria la adresa lui Viktor Orban și aliaților săi. În imagine, marșul din 9 februarie 2024. O zi mai târziu, președintele Katalin Novak a demisionat - Foto: Hepta.ro

Naufragiul Ungariei

Printr-un scor bun obținut la alegerile europarlamentare, care s-au transformat în urma protestelor într-un referendum la adresa guvernării, Peter Magyar urmărește să devină liderul Opoziției.

Strategia lui e ca, în urma unui rezultat bun în alegeri și cu sprijinul unei mari părți a opiniei publice, să reușească să unifice formațiunile și mișcările civice care se opun politicii FIDESZ.

Opoziția maghiară e una fragmentată, care n-a reușit să propună o alternativă credibilă la adresa lui Orban. 

În urmă cu doi ani nu au reușit să facă un front comun și au pierdut la scor în fața partidului de guvernământ, ieșind practic din jocul parlamentar.

Acest gol a fost ocupat acum de opoziția din stradă, condusă de Magyar, care va folosi alegerile europarlamentare pentru a fi validat ca liderul acesteia prin vot.

Viktor Orban a creat un regim politic autoritar prin care a reușit să se mențină 14 ani la putere, sacrificând dezvoltarea țării și influența europeană și internațională a Ungariei.

Folosindu-se de fonduri europene și resurse energetice ieftine, oferite de Vladimir Putin, care-și dorea aliați în UE, Orban și-a consolidat puterea, distrugând presa independentă, mișcările civice, legile electorale și pe cele ale justiției.

A fost susținut în aceste acțiuni de marea majoritate a cetățenilor maghiari care au crezut în discursul său naționalist, anti-european și în beneficiile sociale împărțite cu generozitate de guvernul său în primii ani de mandat.

Odată cu pandemia, restricțiile impuse de Uniunea Europeană în accesarea fondurilor de către regimurile politice autoritare, dar și începerea războiului din Ucraina, economia Ungariei s-a prăbușit, fiind una dintre cele mai afectate din UE.

Astfel, Viktor Orban a ajuns un paria pe continent, revolta populației fiind o consecință a naufragiului politic, legislativ, social și economic înregistrate în Ungaria ultimului deceniu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇