România a depășit Ungaria și Croația la PIB/locuitor (paritatea puterii de cumpărare)

România a depășit Ungaria și Croația la PIB/locuitor (paritatea puterii de cumpărare)

Luxemburg și Irlanda au înregistrat cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe cap de locuitor din UE în 2023, cu 140% și 112% peste media UE.

Bulgaria a fost statul membru cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36% sub media UE, conform datelor publicate marți de biroul de statistică al UE, Eurostat.

Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe cap de locuitor din UE în 2023 au avut Luxemburg (140% peste media UE) și Irlanda (112%). La polul opus s-a situat Bulgaria cu 36% din medie.

În 2023, România a înregistrat un PIB per capita mai mic cu 22% decât media UE.

ADVERTISING

De menționat este că vorbim de PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPS): în comparațiile între țări, în cazul PIB-ulului pe cap de locuitor, cifrele nu sunt exprimate doar într-o monedă comună, sunt ajustate și cu diferențele dintre prețurile produselor din coșul de consum – altfel, s-ar obține o supraestimare a nivelurilor PIB-ului în țările cu prețuri mari, comparativ cu țările care au niveluri mai scăzute ale prețurilor.

image-42-1024x633-1

România se apropie de Polonia

România se situează la 78% din media UE, în creștere față de anul trecut, și a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 76%. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România se apropie ușor de Polonia (80%), dar se află încă doar pe locul șapte din coadă.

România a înregistrat o creștere mai rapidă a PIB-ului pe locuitor decât media UE, reușind să urce de la o valoare de 57% din media UE, în 2015, la 78% în 2023.

Citeşte integral cum România a depășit Ungaria și Croația la PIB/locuitor (la paritatea puterii de cumpărare) pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇