Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, o apropiată a lui Viktor Orban, şi-a anunţat sâmbătă demisia, în urma unei controverse majore pe care a stârnit-o grațiind un condamnat într-un caz de pedofilie.
„Am făcut o greşeală. (…) Astăzi este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte”, a declarat Katalin Novàk, într-un discurs la televiziunea naţională, informează MTI.
Decizia vine în contextul unei presiuni tot mai mari din partea opiniei publice, dar și a Opoziției, în legătură cu grațierea controversată decisă de Novak.
În încercarea de a mai calma apele, premierul ungar Viktor Orban a anunţat joi revizuirea Constituţiei pentru a exclude posibilitatea graţierii celor condamnaţi pentru pedofilie.
Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.
Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.
După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.
De asemenea, mii de persoane au manifestat vineri la Budapesta în semn de protest față de decizia președintei.
Într-o primă reacție după izbucnirea scandalului, Novak a declarat că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.
Protejarea copiilor şi susţinerea familiei sunt repere importante ale politicii premierului Orban. Partidul său, Fidesz, majoritar în parlament, a promovat o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli, lege criticată de Bruxelles.
Comisia Europeană, care a blocat accesul Ungariei la fondurile europene invocând încălcarea statului de drept, cere abrogarea acestei legi, aceasta fiind doar una din condiţiile puse de Bruxelles guvernului conservator ungar pentru a-i permite accesul la fondurile europene, numai o treime dintre acestea fiind deblocate de Comisia Europeană în decembrie.
Orban a precizat însă că legea pe care Bruxellesul o doreşte abrogată nu este o lege "anti-gay", ci una care să protejeze copiii, inclusiv în faţa unor acţiuni desfăşurate de ONG-uri în şcoli.