Tehnologia deepfake ar putea influența decisiv alegerile. Semnele prin care ne dăm seama că un film este trucat

Tehnologia deepfake ar putea influența decisiv alegerile. Semnele prin care ne dăm seama că un film este trucat

Urmează un an cu toate alegerile posibile, iar asta implică, asa cum ne-o arată istoria recentă, şi foarte multe lovituri sub centură! Una dintre cele mai noi modalităţi prin care imaginea candidaţilor poate fi puternic afectată în ochii alegătorilor este deepfake-ul.

Deepfake-ul reprezintă o formă de manipulare digitală care utilizează inteligenţa artificială pentru crearea de conţinut audio-video falsificat. Până acum au apărut nenumărate astfel de tipuri de filmuleţe deepfake, în care imaginea unor persoane publice era folosită pentru a promova diferite medicamente sau cure de slăbire minune.

ADVERTISING

Nici măcar guvernatorul Băncii Centrale nu a scăpat. Mugur Isărescu a apărut într-un filmuleţ falsificat de inteligenţa artificială în care încerca să-i convingă pe români să investească pe o platformă inexistentă. Iar

În acest context, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a lansat un ghid pentru a ne învăţa cum să deosebim o înregistrare reală de un Deepfake. Explicaţii detaliate primim de la Cezar Bărbuceanu, expert în Politici Publice. 

Citeşte integral pe Observator News


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇