Alertă de la BNR: Tentativă de fraudă financiară tip deepfake cu imaginea lui Isărescu

Alertă de la BNR: Tentativă de fraudă financiară tip deepfake cu imaginea lui Isărescu

Banca Naţională a României anunţă o tentativă de fraudă financiară de tip deepfake, după ce au apărut videoclipuri ce folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR, pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.

”În ultima perioadă, pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă”, precizează BNR.

ADVERTISING

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

”Reiterăm faptul că Banca Naţională a României nu face recomandări şi propuneri de investiţii. În cazul în care aţi dat curs unor astfel de anunţuri false, raportaţi imediat aceste situaţii autorităţilor competente”, precizează BNR.

ADVERTISING

Profit.ro a relatat că s-au înmulţit reclamele de tip deepfake de pe platformele de socializare în care celebrităţi, mai ales din lumea financiară, "se oferă" să dea românilor secretul îmbogăţirii rapide. Cu buze care se mişcă anapoda şi voci care o iau razna, clipurile sunt vizibil trucate, dacă le urmăreşti cu puţină atenţie. Reclamaţiile la Facebook şi Google nu au însă niciun efect.

Clipurile trucate cu imaginea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care ar inaugura o nouă platformă de investiţii la Banca Naţională a României au umplut în ultimele zile Facebook-ul, fiind postări promovate, care intră automat în cronologia utilizatorilor. Reţeta este simplă - intri pe linkul platformei, bagi 1.100 de lei şi iei 8.200 de lei, „şi contribui la transformarea României într-un loc mai bun pentru toţi cetăţenii săi”, după cum ne informează falsul Isărescu, dând din buze într-un mod nefiresc.

ADVERTISING
DeepFake Scam cu Isărescu, BNR, ProTv și Libertatea

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇