Pericolul deepfake: Chipurile generate de computer inspiră mai multă încredere decât cele reale

Pericolul deepfake: Chipurile generate de computer inspiră mai multă încredere decât cele reale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cei care se tem de tehnologie au acum un motiv în plus să nu renunțe la ideile lor. Un studiu recent a arătat că inteligența artificială (AI) a ajuns atât de pricepută când vine vorba de generarea chipurilor încât acestea nu mai pot fi deosebite de cele reale.

Mai mult, după cum a arătat cercetarea, chipurile generate de AI sunt considerate mai de încredere decât cele reale, ale unor oameni în carne și oase, scrie Futurism.

Concret, doi cercetători au descoperit că o rețea neuronală numită StyleGAN2 este capabilă să creeze fețe care nu pot fi deosebite de cele reale, după cum se arată într-un comunicat de presă al Universității Lancaster. Apoi, acestea, dar și unele reale, ale unor persoane care există, au fost evaluate de mai mulți participanți la studiu. Surpriza a fost mare când s-a dovedit că primele erau privite cu mai multă încredere decât celelalte.

ADVERTISING

Participanților li s-a cerut să evalueze fețele pe o scară de la unu la șapte, 1 fiind asociat cu cea mai mică încredere. În medie, fețele sintetice au fost percepute ca fiind cu 7% mai demne de încredere decât celelalte.

O primă concluzie în urma studiului, îngrijorătoare de altfel, este aceea a posibilității generării unor deepfake-uri și mai sofisticate decât cele din prezent, unele care nu pot fi deosebite de realitate.

Un cerc vicios s-ar putea naște, pentru că am putea ajunge să privim cu neîncredere inclusiv fotografiile și filmările reale.

ADVERTISING

„Probabil cea mai dăunătoare consecință este că într-o lume digitală în care orice imagini sau videoclipuri pot fi falsificate, autenticitatea oricărei înregistrări incomode sau nedorite poate fi pusă sub semnul întrebării”, au transmis chiar cercetătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇