Parlamentarii vor să combată deepfake-ul printr-o lege care ne apropie mai mult de China decât de UE

Parlamentarii vor să combată deepfake-ul printr-o lege care ne apropie mai mult de China decât de UE

Mai multe organizații cu expertiză în domeniul Internetului, al mass-media și al bunei guvernări trag un semnal de alarmă față de un proiect care intră luni la vot final în Camera Deputaților, prin care se dorește combaterea fenomenului de deepfake, dar într-o manieră mai apropiată de modelul chinez decât de cel european.

Organizațiile arată că textul legii conține prevederi periculoase, cum ar fi sancțiuni cu închisoarea pentru crearea de conținut deepfake, iar conținut perfect legal, cum ar fi cel protejat de exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, ar intra sub incidență penală, ceea ce ar reprezenta o încălcare a acestui drept fundamental.

ADVERTISING

În plus, textul conține o serie de neclarități și termeni care arată o înțelegere superficială a fenomenului ce se dorește a fi reglementat. De asemenea, proiectul nu ține cont de faptul că în acest moment instituțiile europene aproape au finalizat Artificial Intelligence Act (Regulamentul Inteligenţei Artificiale).

„Textul conține o serie de neclarități și termeni/exprimări care arată o înțelegere superficială a fenomenului ce se dorește a fi reglementat, aşa cum reiese şi din punctele de vedere exprimate de Consiliul Legislativ şi Consiliul Naţional al Audiovizualului.

De exemplu, proiectul de lege impune creatorilor de conţinut deepfake obligaţia ca acesta să fie marcat un avertisment redat pe cel puţin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor la începutul şi la finalul conținutului audio: 'Acest material conține ipostaze imaginare'.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă ceea ce ignoră textul de lege este că 10% dintr-o imagine poate fi manipulată astfel încât acea parte să nu fie vizibilă, de facto, deci un creator malițios poate susține că a respectat legea, în timp ce, de fapt, el continuă să înșele publicul. În plus, așa cum este formulat textul de lege propus, rezultă că orice material #deepfake poate fi folosit oriunde în mod legal, chiar dacă este 'malițios' și ar 'produce haos informațional', dacă este marcat conform legii”, avertizează ONG-urile care semnează scrisoarea către deputați, publicată de Active Watch.

Asociația pentru Tehnologie și Internet atrage atenția că „textul reglementează distribuția deep fake în mass-media, termen care nu este definit legal nicăieri în legislație, dar, în schimb, ignoră complet distribuirea deep fakes pe alte canale de Internet (care nu intră în categoria de platforme online așa cum sunt definite de Regulamentul DSA Digital Services Act) - de exemplu un site care nu este o publicație media sau un blog”.

ADVERTISING

În plus, noile sancțiuni penale introduse de lege sunt, în fapt, mai blânde decât cele deja existente și pe baza cărora ar putea fi sancționat penal creatorul unui conținut cu adevărat ilegal.

„Din păcate, însă, conținut perfect legal, cum ar fi cel protejat de exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, ar intra sub incidență penală”, se arată în apel.

Organizaţiile semnatare solicită Parlamentului să respingă acest proiect de lege, flagrant deficitar în forma sa actuală.

„În mod special, trebuie eliminate noile infracțiuni introduse prin acest proiect de lege (eliminarea art. 5 din proiect).

Având în vedere provocările generate de noile tehnologii şi riscurile majore pe care dezinformarea le are asupra societăţilor democratice, organizaţiile semnatare consideră că un nou proiect de lege va trebui să țină cont de forma finală a Regulamentul Inteligenței Artificiale ce va fi adoptată la nivelul Uniunii Europene, de cadrul legislativ existent (ex. Art. 362 din Codul Penal - Alterarea integrității datelor informatice), de comentariile transmise de Consiliul Legislativ şi de Consiliul Național al Audiovizualului. Mai mult, această legislație trebuie adoptată în urma unei consultări extinse, în care să fie implicate instituțiile competente, experți și societatea civilă”, conchide scrisoarea deschisă.

Apelul a fost inițiat de Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentā, Mediawise Society, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Centrul pentru Jurnalism Independent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇