Nu vă așteptați la demiteri după eșecul Schengen. Ciucă nu vrea să "căutăm vinovați în interior"

Nu vă așteptați la demiteri după eșecul Schengen. Ciucă nu vrea să "căutăm vinovați în interior"

După eşecul usturător de ieri privind aderarea la Schengen, multe voci au cerut demiteri la vârf, începând cu miniştrii de Interne (Lucian Bode care ne-a reprezentat în JAI) şi de Externe (Bogdan Aurescu, care ţine în mâini politica externă a României de ceva vreme). Dar se pare că nu vom avea parte de aşa ceva, cel puţin asta reiese din declaraţiile de vineri ale premierului Nicolae Ciucă.

”Fac apel în continuare la tot ceea ce înseamnă o abordare decentă şi unitară pentru demersurile pe care urmează să le facem, în momentul în care afirmăm că s-au luat toate măsurile, s-au făcut toate demersurile pentru a putea să îndeplinim acest deziderat, nu căutăm vinovaţi în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacţie celor care s-au opus aderării noastre”, a declarat Ciucă, la intrarea la o şedinţă a conducerii PNL.

ADVERTISING

Singura mişcare care s-a făcut deocamdată este chemarea de urgenţă a ambasadorului nostru din Austria, Emil Hurezeanu. Însă această mutare arată supărarea României faţă de ce a decis Viena ieri în JAI, nu este o pedeapsă pentru cineva.

MAE susţine că, ”potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.”

Decizia vine după ce ieri Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadoarei Austria la Bucureşti, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, „care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bode nu se teme de moţiune

Pe de altă parte, parlamentarii din Forța Dreptei și USR vor depune, luni, o moțiune împotriva ministrului Lucian Bode, „pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”.

„Nu poate rămâne fără niciun fel de consecință acest rateu major”, afirmă Ludovic Orban.

Dar cel vizat nu se teme.

„Nu ar fi prima moțiune! De-abia aștept, de-abia aștept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut Ministerul de Interne pentru ca această decizie să ajungă la vot, pe masa Consiliului JAI, unde votul este unul eminamente politic”, a declarat Lucian Bode, la intrarea în aceeaşi şedinţă a conducerii PNL.

ADVERTISING

„Structurile MAI și-au făcut datoria și, dacă am fost ieri în postura de a se lua o decizie favorabilă României, a fost și datorită profesionalismului angajaților MAI”, susţine Bode, care a refuzat să spună dacă își va da demisia, în cazul în care i se va cere asta de colegii din PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇