Furie în România după ce am ratat aderarea la Schengen. Se cere demisia lui Bode, dar și boicotarea a tot ce e austriac

Furie în România după ce am ratat aderarea la Schengen. Se cere demisia lui Bode, dar și boicotarea a tot ce e austriac

România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen. Au fost două voturi împotriva – cel al Austriei, care a refuzat să își schimbe opinia, și încă unul din partea Olandei, care însă a precizat că susține România, dar nu și Bulgaria.

Decuplarea ar fi putut fi o soluție care să ne ajute să aderăm mai repede, însă nu a fost posibilă. Astfel, cel mai probabil dosarul Schengen va ajunge din nou pe masa discuțiilor la vară, după ce președinția rotativă a UE va fi preluată de la suedezi de către spanioli. Madridul s-a declarat un susținător ferm al aderării noastre la Schengen.

România a primit o susținere fără precedent din partea greilor Europei, însă Austria a fost de neclintit. Astfel, liderii europeni s-au declarat „dezamăgiți” de rezultatul votului, spunând chiar că prin el UE a dovedit că este slabă și divizată.

Vezi aici filmul zilei în care România a ratat aderarea la Schengen

Iar dacă Bruxelles-ul a fost dezamăgit, în țară furia a fost și mai mare. Politicienii români au amenințat Austria cu consecințe și unii au făcut apel la companiile de stat să-și închidă conturile de la Raiffeisen și Erste.

Opoziția a cerut însă și ca cei responsabili să plătească cu funcția, primul vizat fiind ministrul de Interne, Lucian Bode. Și a atras atenția că energia ar fi mai bine folosită dacă eforturile s-ar concentra pe consolidarea relațiilor externe, decât „să interzicem șnițelele și pe Mozart”.

SpotMedia.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, reacțiile după blocarea aderării României la Schengen:

17:55 - Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, avertizează că situația de azi e un precedent periculos pentru UE.

ADVERTISING

„Înțeleg clar că avem de a face cu o poziție ostilă a Austriei față de România. Votul de astăzi din Consiliul JAI e bazat pe un dublu-standard flagrant! Este o nedreptate la adresa României.

Dar foarte important și îngrijorător e faptul că acest vot al Austriei a creat un precedent periculos la nivelul UE. În care un stat membru nu doar că a votat împotriva unității europene în timp de război, ci a făcut-o și din rațiuni electorale. Comunitatea europeană trebuie să stabilească reguli care pun interesul comun al statelor membre pe primul loc”, spune Gorghiu.

17:31 - Liderul AUR George Simion spune că respingerea aderării României la Spaţiul Schengen este „un eşec răsunător pentru întreaga diplomaţie românească” şi cere demisia întregului Cabinet Ciucă.

17:12 - Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că România va relua procesul de aderare la Schengen, dar că ceea ce a făcut Austria este de neînțeles și dezamăgitor. Întreaga declarație, AICI.

17:05 - Europarlamentarul Pro România Corina Creţu, fost comisar european, spune că pentru moment aderarea la Schengen e blocată, dar speră că mai poate fi ceva făcut la Consiliul Uniunii Europene din 15 decembrie.

„Preşedinţia Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenţionează sa mai pună pe agenda Preşedinţiei sale acest subiect, apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Preşedinţiei Spaniole a Uniunii Europene, care susţine pe deplin intrarea României în spaţiul Schengen. Drept consecinţă, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefasta pentru România, pe care romanii nu o merită”, a spus Creţu. 

17:00 - Europarlamentarul REPER Dragoș Pîslaru critică Austria, dar cere calm și înțelepciune, arătând că sunt lucruri mai importante și utile de făcut decât „să interzicem șnițelele și pe Mozart”.

ADVERTISING

„Austria s-a opus aderării noastre într-un joc dur care nu ține cont de criterii, ci de rațiuni politice. Migrația a fost un paravan tehnic din spatele vetoului politic al Austriei. De fapt, cifrele oficiale contrazic temerile Austriei. Miza a fost, de fapt, politica internă. Guvernul de la Viena se pregătește de alegeri regionale și este cotat pe a doua poziție. De aceea ne-am trezit cu acest discurs anti extindere Schengen cu doar două săptămâni înainte de Consiliul JAI.

Cert este că noi cei din Partidul REPER/RENEW nu vom sta cu mâinile în sân. (...) Vom lupta pentru drepturile cetățenilor români. Nu are sens să ne lamentăm acum, să interzicem șnițelele și pe Mozart. Trebuie inteligență și pricepere pentru a presa o decizie pozitivă în cel mai scurt timp. Pasul imediat următor este Consiliul European, unde cancelarul austriac va fi pus la zid”, a spus Pîslaru.

16:49 - Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan cere companiilor de stat să-și închidă conturile de la Raiffeisen și Erste.

„Eu o spun extrem de direct. Astăzi, împotriva intereselor României și românilor a fost Austria. Din acest moment, fiecare cetățean român și mai ales companiile de stat din România - Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Electrica, toate companiile mari de stat care în acest moment au carduri bancare și conturi bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste Bank sunt obligați de către fiecare român în parte să-și închidă conturile de la Raiffeisen și Erste, pentru că comportamentul Austriei a fost sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit la adresa României. Voi solicita celor din consiliile de administrație de la companiile de stat să meargă la alte bănci”, spune la Antena 3 Rareș Bogdan.

ADVERTISING

Anterior, la Digi24, el spusese că va cere scoaterea partidului conservator austriac din PPE.

16:46 - Ministrul Familiei Gabriela Firea susține că decizia luată la Bruxelles „este profund incorectă și o mare nedreptate” la adresa României.

„România merită să intre în spațiul Schengen, îndeplinește toate condițiile și așteaptă de prea multă vreme ca toți partenerii europeni să accepte această realitate. (...) Austria nu a fost convinsă să renunțe la solicitările considerate nejustificate nici de parteneri importanți ai României, precum Germania sau Franța, care ne-au sprijinit la întâlnirea Consiliului JAI de astăzi. Susțin în continuare că toți cetățenii statelor membre UE au aceleași drepturi, nu sunt unii mai presus de ceilalți. Este dezamăgitoare poziția Austriei față de cetățenii români!”, a mai spus ministrul Familiei.

16:41 - Vicepremierul Kelemen Hunor a catalogat decizia din Consiliul JAI drept „mizerabilă”.

„Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene.

România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a scris Kelemen pe Facebook.

16:34 - Eurodeputatul Dacian Cioloș spune că opoziția Austriei nu este un accident și că, dincolo de jocurile politice de la Viena, votul din Consiliul JAI este și rezultatul politicii noastre.

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii. Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor.

Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României. (…)

Avem de muncit. Nu gălăgia și nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluția, ci acțiunea calculată, strategia, perseverența, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântați, ci calm și precis”, a conchis Dacian Cioloș.

16:27 - Liderul USR Cătălin Drulă spune că decizia Consiliului JAI este „profund nedreaptă” și că poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. El susține că ministrul de Interne Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec.

„Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a adăugat liderul USR.

16:22 - Eurodeputatul PMP Eugen Tomac spune că astăzi plătim și superficialitatea cu care s-a făcut politica externă la nivelul României.

„Ar trebui să fim realiști. Este o umilință pe care nu o meritam. Este o lecție extrem de dură. Aici trebuie să înțeleagă și Parlamentul, și Guvernul și Președintele că politica europeană nu se face stând la ușă și așteptând să ia decizii alții pentru noi. Politica europeană se face în fiecare zi.

Niciodată nu am văzut vreun ministru care să meargă la Consiliul Uniunii Europene cu vreun mandat din partea Parlamentului României. Avem comisii de specialitate. Toată lumea acționează superficial și plătim această notă a nepăsării. Este o veste cruntă pe care cetățenii români nu o meritau. Dar aici toți trebuie să-și pună întrebarea - de ce am ajuns în acest punct?”, a spus el la Antena 3.

16:16 - Președintele PSD Marcel Ciolacu a răbufnit după votul din Consiliul JAI, spunând că Austria a arătat că e deconectată de UE și apropiată de Putin și va suporta consecințele. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇