Croația intră în Schengen, România și Bulgaria nu, cu două voturi împotrivă. Dezamăgire și frustrare la Bruxelles

Croația intră în Schengen, România și Bulgaria nu, cu două voturi împotrivă. Dezamăgire și frustrare la Bruxelles
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen. Singura unanimitate a fost în cazul aderării Croației, însă pentru România și Bulgaria au fost două voturi negative.

Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.

În ce privește Olanda, aceasta a ținut să menționeze că susține aderarea României, însă nu și pe a Bulgariei. Dar, cum votul s-a dat la pachet, s-a văzut nevoită să respingă și țara noastră.

Discuțiile ar putea continua însă și săptămâna viitoare, unde la Bruxelles va avea loc reuniunea șefilor de stat și de guverne din UE, în cadrul Consiliului European. Asta dacă s-ar stabili că o decuplare a României de Bulgaria ar aduce o aderare mai rapidă, însă șansele sunt foarte mici.

Cert este că discuțiile de astăzi au fost aprinse și tensionate și au scos la iveală problemele cu care se confruntă UE. Astfel, nu numai că Austria a refuzat să ia în calcul cifre oficiale europene în ce privește migrația, dar a reușit să reziste și atunci când Germania și Luxemburgul au făcut front comun împotriva ei.

Mai exact, potrivit surselor SpotMedia.ro de la Bruxelles, Germania și Luxemburgul au anunțat că, dacă Austria blochează aderarea României și Bulgariei, ele vor bloca aderarea Croației, singura țară pe care Viena o dorea în Schengen. Însă în final au fost nevoite să cedeze.

De altfel, liderii europeni s-au declarat „dezamăgiți” de rezultatul votului, spunând chiar că prin el UE a dovedit că este slabă și divizată. Chiar dacă Austria vorbea de reluarea discuțiilor în primăvară, cel mai probabil aderarea României și Bulgariei va avea loc în vară, după ce președinția rotativă a UE va fi preluată de la suedezi de către spanioli. Madridul s-a declarat un susținător ferm al aderării noastre la Schengen.

ADVERTISING

Iată cum au reacționat politicienii români: Furie după ce am ratat aderarea la Schengen. Se cere demisia lui Bode, dar și boicotarea a tot ce e austriac

În prezent, 26 de țări sunt membre Schengen. Dintre acestea, patru nu fac parte din UE - Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein.

SpotMedia.ro v-a ținut la curent, în format LIVE TEXT, cu desfășurarea discuțiilor și deciziilor de la Bruxelles:

15:50 - Ministrul ceh de Interne, Vít Rakusan, le-a spus jurnaliștilor că o decuplare a României de Bulgaria „nu este posibilă din punct de vedere legal”.

De altfel, și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că ar fi mirată ca subiectul decuplării să fie pus pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.

„Aș fi surprinsă ca acest lucru să se discute la Consiliu, dar vom susține fiecare pas ca România și Bulgaria să adere. Am crezut că vom avea o decizie astăzi, dar am avut parte de o mare dezamăgire”, le-a spus ea jurnaliștilor, în conferința de presă.

15:46 - Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, s-a arătat extrem de dezamăgită de rezultatul votului, spunând că prin el UE a dovedit că este slabă și divizată.

„Sunt dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei. Și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei. Va fi o prioritate pentru mine ca și comisar să mă asigur că ei vor adera cât mai repede la Schengen”, a spus Johansson.

15:31 - Votul în Consiliul JAI a fost dat. Împotriva României și Bulgariei au votat Austria și Olanda. Olanda a menționat în minuta ședinței că susține aderarea României, dar pentru că țara noastră este tratată la pachet cu Bulgaria, votul este negativ. Astfel, votul a fost 24 pentru vs. 2 împotrivă.

ADVERTISING

Rămâne de văzut dacă în orele următoare se va decide o decuplare a României de Bulgaria.

În orice caz, Croația a fost primită unanim.

15:20 - Europarlamentarul PSD Victor Negrescu s-a întâlnit, joi, cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Ultimele demersuri pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen. Tocmai m-am întâlnit cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a vedea ce putem face împreună ca să creștem presiunea asupra Austriei și alternativele pe care le avem la dispoziție în cazul unui veto.

Am cerut sprijinul Parlamentului European pentru a folosi toate mijloacele, inclusiv cele referitoare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu scopul de a atinge acest deziderat al românilor.

Președinta Roberta Metsola este un susținător al parcursului european al României și mă bucur că în perioada următoare va vizita țara noastră pentru a se adresa membrilor Parlamentului României și a discuta direct cu tinerii de la noi din țară”, a scris Negrescu pe Facebook.

Ultimele demersuri pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen. Tocmai m-am întâlnit cu președinta...

Publicată de Victor Negrescu pe Joi, 8 decembrie 2022

15:17 - Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, la începutul ședinței de guvern în care este adoptat bugetul, despre subiectul aderării la Schengen, exprimându-și speranța că Austria va înțelege că nu blocarea României este soluția la problema migrației.

„Ne exprimăm în continuare încrederea că, așa cum toate țările europene, mai puțin Austria, au înțeles și susțin aderarea țării noastre la spațiul Schengen, vom avea un vot în final, vot care sperăm să fie unul pozitiv. În momentul în care vom avea finalizat acest Consiliu, sigur că vom ieși și vom face comunicatul în concordanță cu decizia care va fi luată.

ADVERTISING

Este foarte important să înțelegem că România a făcut eforturi pentru a îndeplini toate cerințele și standardele acquis-ul Schengen, lucru confirmat de facto de comisiile de verificare în lunile octombrie și noiembrie și, desigur, de celelalte activități pe care țara noastră le-a desfășurat și vom continua să le desfășurăm.

Avem nevoie ca și Austria să înțeleagă că este nevoie de o soluție, nu neapărat una tehnică, ci și una politică”, a spus Ciucă.

15:00 - Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat joi, la Digi24, întrebat dacă aderarea României la Schengen se va întâmpla în 2023, că cu cât mai repede, cu atât mai bine şi că se va întâmpla în lunile următoare, în anul care vine.

Europarlamentarul a explicat că aderarea pentru traficul aerian se poate întâmpla doar la momentul la care companiile aeriene îşi schimbă programul de zbor de la programul de iarnă la cel de vară, atunci când se schimbă ora, în ultima duminică din martie sau ultima duminică din octombrie, deci data aderării cu traficul aerian oricum nu poate fi acum.

14:45 - Jurnalistul Jack Parrock scrie pe Twitter că discuțiile au ajuns în impas și acum au loc negocieri separate, în contextul pozițiilor asumate de Germania și Luxemburg.

14:22 - O evoluție surprinzătoare are loc la Bruxelles. Potrivit surselor SpotMedia.ro, Germania și Luxemburg au făcut front comun și ar fi anunțat că, dacă Austria blochează aderarea României și Bulgariei, ele vor bloca aderarea Croației, singura țară pe care Viena o dorește în Schengen.

„(Germania și Luxemburgul, n.red.) își asumă rolul pe care l-au mai jucat în momente politice dificile. Ce e nou e că o fac pentru noi", ne-a declarat una dintre sursele de la Bruxelles.

14:14 - Între timp, iată una dintre consecințele faptului că nu suntem stat Schengen. La Nădlac II coloana de camioane se întinde pe aproximativ 3 kilometri pe autostrada pan-europeană, motivul invocat de autorităţile române fiind numărul insuficient de poliţişti ungari alocaţi de ţara vecină.

14:07 - Ministrul ceh de Interne, Vít Rakusan, a anunțat că se așteaptă ca discuțiile să fie lungi, dar să se finalizeze cu un succes.

„Nu va fi uşor, dar vom face tot posibilul să avem azi decizia. Putem conta pe faptul că dezbaterea va fi cu adevărat lungă, dar am pregătit unii paşi şi unele dezbateri şi sperăm la succes.

După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie. A fost de la începutul preşedinţiei noastre cea mai mare prioritate”, a spus Rakusan.

13:59 - Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, care este cetăţean german, a anunţat că a intrat în direct la postul naţional de televiziune al Austriei şi a transmis că Guvernul austriac face o greşeală istorică în privinţa votului negativ pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Am intrat aseară în direct la știrile postului național al Austriei, ORF și am vorbit încă o dată despre nevoia urgentă ca România să fie primită azi în Schengen. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui.

Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”, a scris pe Facebook Dominic Fritz.

Am intrat aseară în direct la știrile postului național al Austriei, ORF și am vorbit încă o dată despre nevoia urgentă ca România să fie primită azi în Schengen. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE.Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua.

Publicată de Dominic Fritz pe Joi, 8 decembrie 2022

13:54 - Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, face apel la calm în politica dâmbovițeană, pentru ca România să poată fructifica susținerea fără precedent a țărilor europene.

„Indiferent care va fi decizia de astăzi a Consiliului Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE (JAI), România va fi în 2023 parte a Spațiului Schengen. Dacă Austria ne va susține azi, la Consiliul JAI, sau se va abține de la vot, decizia politică este clară, iar procedurile tehnice vor fi declanșate pentru a implementa, chiar și etapizat, această hotărâre până în martie-aprilie 2023.

Dacă Austria va face astăzi recurs la dreptul de veto, România și celelalte țări europene vor avea la dispoziție și alte instrumente pentru ca, în final, în termen de câteva săptămâni, să se ajungă la un acord, urmând ca apartenența țării noastre la Spațiul Schengen să fie efectivă tot în martie-aprilie 2023.

Eu sunt, totuși, convins că la Viena sunt politicieni și diplomați care înțeleg că relațiile politice excepționale pe care România și Austria le-au construit în decenii de muncă și respect reciproc nu trebuie expuse unor puseuri populiste, care țin strict de o agendă electorală internă.

Prin urmare, ceea ce trebuie să facem acum este să fim echilibrați, să ne menținem unitatea politică internă (mai rar pentru politica de la București), să fructificăm larga susținere europeană (fapt fără precedent, de la aderarea României la UE – 2007 – și până astăzi) și să nu răspundem provocărilor, chiar și atunci când ele sunt lansate de un premier/cancelar european. Politica mare se face cu calm, cu răbdare, cu argumente, nu cu emoții sau agresivitate”, spune Pricopie.

13:50 - Decizia era așteptată în jurul orei 15:00, însă, potrivit informațiilor SpotMedia.ro de la Bruxelles, a fost amânată cu 2 ore.

13:39 - Europarlamentarul Vlad Gheorghe, cel care i-a luat locul lui Clotilde Armand la Bruxelles după ce aceasta a câștigat Primăria Sectorului 1, spune că nu intrăm în Schengen și cere demisia ministrului de Interne.

„E oficial: NU intrăm în Schengen! Românii vor continua să stea la cozi și România continuă să fie la coada Europei. Nu, nu e #breakingnews, nu e nicio surpriză cu așa lideri competenți precum Iohannis și guvernul PSD, PNL, UDMR.

Primul pas este ca ministrul Bode, care a anunțat din ianuarie că Austria ne susține să plece acasă. În ultimele zile s-a tot plimbat pe banii românilor la austrieci să-i convingă. E cazul să își dea DEMISIA urgent - trebuie să plătească pentru toate gogorițele livrate către cetățenii și presă luni la rând. E cazul să-și asume responsabilitatea pentru o treabă făcută prost spre deloc. DEMISIA, Bode!”, a scris pe Facebook Vlad Gheorghe.

13:30 - Franța a anunțat că va vota pentru extinderea Schengen cu cele 3 țări candidate.

"Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene.

Nu voi comenta poziţia altor ţări, o respect, bineînţeles. V-am spus poziţia Franţei, care este o ţară grijulie cu spaţiul Schengen. Franţa vrea venirea celor trei ţări în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe", a spus ministrul francez de Interne Gerald Darmanin.

13:22 - Spania anunță că susține fără echivoc aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Poziția ibericilor este importantă, pentru că ei vor prelua președinția rotativă a UE din 1 iulie 2023. Astfel, dacă lucrurile nu se vor mișca în prima jumătate a anului, în care rotativa va fi a Suediei, din vară lucrurile se vor rezolva cu siguranță.

„Aşteptăm încorporarea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen care, aşa cum ştiţi, este un pilon fundamental al Uniunii Europene şi (este vorba despre) trei ţări care au demonstrat în mod evident că îndeplinesc toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline. Sprijinul Spaniei este ferm şi aşteptăm ca astăzi (joi - n.red.) să se poată consolida în acest sens", a declarat Fernando Grande-Marlaska, ministrul de Interne din Spania.

12:48 - Condițiile pe care le pune Austria pentru extinderea Schengen includ un set de măsuri care să încurajeze pe de-o parte alte state membre UE să adopte proceduri rapide de azil, iar pe de altă parte să creeze cadrul legal pentru respingerea rapidă a migranților precum și revocarea statului de protecție pentru persoanele care au comis o infracțiune gravă, potrivit unor surse citate de G4Media.

11:53 - Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, i-a transmis pe Twitter un mesaj cancelarului Karl Nehammer: „Fă ceea ce este corect. Locul României este în Schengen, o știm și noi, o știi și tu, o știe toată lumea. Dacă într-adevăr crezi în valorile europene, în unitate, în corectitudine, atunci fă ceea ce e corect. Viitorul este al celor drepți, întreaga lume privește”.

11:45 - Ministrul german de interne Nancy Faeser a spus că nu împărtăşeşte opoziţia Austriei faţă de extinderea spaţiului de liberă circulaţie.

„Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă. Vom susţine Croaţia, România şi Bulgaria, toate trei", a declarat Nancy Faeser reporterilor înainte de discuţiile cu omologii săi din UE.

11:26 - Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunțat pentru jurnaliștii țării sale că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

11:17 - Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a făcut aluzie la negocieri intense, dar crede că va exista o decizie în cele din urmă.

„Sper să avem o decizie în privinţa României şi Bulgariei azi. Sperăm să avem discuţii intense, dinamice şi pozitive. Este pentru prima dată din 2011 când avem cu adevărat o oportunitate pentru ca România şi Bulgaria să adere la Schengen şi sper că vom avea o modalitate clară prin care ambele ţări vor intra în Schengen. Mă aştept la o decizie dinamică, dar cred că avem o dinamică bună”, a spus Ylva Johansson.

10:50 - Cel mai recent scenariu negociat la Bruxelles ar presupune un vot joi pentru o aderare în etape. Astfel, este posibil să obținem termene clare pentru 2023, însoțite de câteva condiționalități, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Cererile suplimentare ar viza măsuri de întărire a controlului la granițe, dar și o implicare mai mare a Comisiei Europene prin Frontex, lucruri dorite de Austria.

10:36 - Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat, la Bruxelles, că Croația, România și Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spațiul Schengen, iar ezitările sunt doar de ordin politic.

09:50 - Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus înainte de JAI că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect. Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. Cetăţenii români îşi doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spaţiu prosper, într-un spaţiu sigur şi de aceea astăzi, mandatul meu este unul foarte clar şi simplu: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus Bode.

Mai multe detalii găsiți aici - Bode: Orice compromis pentru România îl vom accepta

09:30 - Chiar înainte de startul Consiliului JAI, Ministerul de Interne din Austria a publicat cifre actualizate privind rutele de migraţie, care ar arăta că rutele de trafic trec din ce în ce mai mult prin România şi Bulgaria.

„Atât România, cât şi Bulgaria sunt pe rutele de trafic care afectează Austria", a declarat Gerald Tatzgern, şeful unităţii de combatere a contrabandei din cadrul Biroului Federal al Poliţiei Criminale, invocând informații obținute din interogatoriile migranţilor ilegali şi ale traficanţilor arestaţi, dar şi din analiza datelor de geolocalizare din peste 400 de telefoane mobile confiscate.

În rândul grupurilor de traficanţi, Bulgaria este considerată o ţară de tranzit în care traficul este organizat ulterior prin Serbia sau România, arată raportul. Românii se află pe locul 4 în top 10 naţionalităţi ale traficanţilor din Austria. În comparaţie cu Ungaria, România este considerată o frontieră uşor de trecut şi, prin urmare, este adesea aleasă ca rută din Serbia spre Ungaria. Măsurile de frontieră din Grecia conduc în mod repetat la o schimbare a traseului către frontiera turco-bulgară.

09:00 - Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan susţine că oficiali austrieci au afirmat că şefi ai unor companii austriece din România s-ar fi plâns de „presiuni” din partea unor autorităţi ale statului român cu privire la facilitarea sau direcţionarea unui „anumit vot”.

„E o acuzaţie cel puţin absurdă, care nu are nicio legătură cu realitatea. Nimeni nu a făcut vreodată, din statul român, astfel de presiuni”,spune Rareş Bogdan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇