4 soluții pentru Schengen, chiar dacă Austria nu ne vrea

4 soluții pentru Schengen, chiar dacă Austria nu ne vrea

Cum ziua de azi a adus opoziţia fermă a Austriei la intrarea noastră în Schengen, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) vine cu patru posibile soluții:

  1. „- varianta 1 este ca țara noastră să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină;
  2. – varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi al preşedinției cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens;
  3. – varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria;
  4. – varianta 4 este ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare”.
ADVERTISING

Negrescu spune că PSD e în contact cu guvernele social-democrate europene, cu comisarii europeni, în special cu Ylva Johansson (comisarul european pentru afaceri interne), devenită un avocat al României, şi insistă pentru ca Olanda să îşi clarifice susținerea pentru România, printr-un vot în Parlamentul național.

Cancelarul Karl Nehammer a anunțat, marți, la Tirana, că Austria se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, susținând că este nevoie de mai mult timp pentru a se asigura că frontierele sunt securizate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarațiile sale au venit la scurt timp după cele făcute, tot de la Tirana, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului român a anunțat că subiectul aderării intră pe agenda discuțiilor Consiliului JAI de joi, până la acest moment nefiind sigur nici măcar acest lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇