Premierul Ciucă, prima reacție după respingerea României la Schengen

Premierul Ciucă, prima reacție după respingerea României la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat „profunda dezamăgire” faţă de respingerea aderării noastre la Schengen, într-o primă reacţie de la Guvern, faţă de votul de azi din JAI.

Premierul a menţionat că toate statele europene, Parlamentul şi Comisia Europeană ne-au susţinut, „toate cu o singură şi nejustificată excepţie: Austria”.

"Un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea. A rămas fundamentată pe baza unor alegații pe cifre pe care România le-a probat ca fiind incorecte", a subliniat premierul.

ADVERTISING

"Regretăm şi nu înţelegem sincer poziţia inflexibilă arătată de Austria", a adăugat Ciucă.

"Vom continua să protejăm frontierele noastre externe care sunt şi ale UE (...) România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua proiectul de aderare, rămâne obiectivul nostru strategic".

Aici, România se distanţează de poziţia vecinilor bulgari. Preşedintele Rumen Radev a avertizat că autorităţile din Bulgaria nu pot securiza în totalitate frontierele externe ale Uniunii Europene până nu se va lua decizia admiterii ţării în spaţiul Schengen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu în ultimul rând, premierul a ţinut să mulţumească tuturor celor implicați în acest efort politic și diplomatic masiv, indiferent de culoarea politică, inclusiv mass-media. "Decizia de azi ne motivează să continuăm", a spus Ciucă.

Dacă premierul se arată molcom şi constructiv, nu la fel se poate spune despre Marcel Ciolacu, care a ameninţat că vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!

Iată şi alte reacţii de furie din România după ce am ratat aderarea la Schengen. Se cere demisia lui Bode, dar și boicotarea a tot ce e austriac

ADVERTISING

Austria ne-a lăsat pe afară din Schengen

România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen. Singura unanimitate a fost în cazul aderării Croației, însă pentru România și Bulgaria au fost două voturi negative.

Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.

În ce privește Olanda, aceasta a ținut să menționeze că susține aderarea României, însă nu și pe a Bulgariei. Dar, cum votul s-a dat la pachet, s-a văzut nevoită să respingă și țara noastră.

Discuțiile ar putea continua însă și săptămâna viitoare, unde la Bruxelles va avea loc reuniunea șefilor de stat și de guverne din UE, în cadrul Consiliului European. Asta dacă s-ar stabili că o decuplare a României de Bulgaria ar aduce o aderare mai rapidă, însă șansele sunt foarte mici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇