New York Times, Washington Post și Wall Street Journal îi cer lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă

New York Times, Washington Post și Wall Street Journal îi cer lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă

După dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump, faimoasele cotidiene americane New York Times, Wall Street Journal și Washington Post îi cer lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă.

De nerecunoscut, Joe Biden a vorbit poticnit, nu a terminat frazele şi a privit în gol în timpul duelului verbal televizat.

Performanța sa a provocat o stare de panică larg răspândită în rândul multor democrați.

Cel mai vehement comentariu este semnat de consiliul editorial al prestigiosului New York Times.

Într-un editorial publicat vineri seara şi intitulat "Pentru a servi ţara, preşedintele Biden trebuie să părăsească cursa" pentru Casa Albă, New York Times l-a descris pe Joe Biden drept "umbra unui lider", după ce preşedintele de 81 de ani "a picat propriul său test".

ADVERTISING

Comitetul editorial al NYT este format din editorialişti de renume şi reflectă valorile acestei publicaţii.

"Domnul Biden a fost un președinte admirabil”, scrie NYT în opinia nesemnată, așa cum este tipic pentru articolele care reprezintă părerea comitetului editorial.

„Sub conducerea sa, națiunea a prosperat și a început să abordeze o serie de provocări pe termen lung, iar rănile provocate de domnul Trump au început să se vindece.

Dar cel mai mare serviciu public pe care dl Biden îl poate îndeplini acum este să anunțe că nu va candida pentru realegere.”

Echipa de campanie a lui Joe Biden a respins editorialul NYT, invocând faptul că publicaţia nu l-a susţinut nici în cursa din alegerile primare din 2020, pe care a câștigat-o. „Ultima dată când Joe Biden a pierdut sprijinul consiliului editorial al New York Times s-a dovedit destul de bine pentru el”, a declarat Cedric L. Richmond, copreședintele campaniei Biden, citat de Washington Post.

Colegiul editorial i-a susținut atunci pe doi dintre contracandidaţii săi, senatorii Amy Klobuchar și Elizabeth Warren. Însă ulterior, la alegerile propriu-zise, colegiul editorial a decis să-l sprijine pe Biden împotriva lui Trump.

ADVERTISING

Nu este prea târziu ca democrații să-l înlocuiască pe Joe Biden, deși asta se poate doar dacă el va accepta mai întâi să se retragă. Iar preşedintele nu a dat nicio indicație publică cum că se gândește la asta.

La rândul lor, boardurile editoriale ale Wall Street Journal și Washington Post arată că Joe Biden pune indirect în pericol democrația americană, printr-o candidatură fără șanse în fața lui Donald Trump.

Redăm unele dintre argumentele comitetului editorial de la Washington Post:

  • Dacă președintele Biden are planuri de weekend, ar trebui să le anuleze şi să mediteze profund. Performanța sa dezastruoasă în dezbaterea de joi ridică întrebări legitime cu privire la capacitatea de a avea încă patru ani cea mai grea slujbă din lume.
  • Este sarcina lui să stabilească, în conversația cu familia și consilierii, dacă a continua în cursa pentru realegere este în interesul țării.
  • Fostul președinte Donald Trump a demonstrat joi de ce este primordial să prevenim revenirea lui pentru un alt mandat.
  • Domnul Biden se confruntă cu o decizie personală, dar și una prezidențială: ce ar fi cel mai bine pentru țară, în ciuda sentimentelor personale?
  • Alegerea nu este ușoară. Domnul Biden a adunat suficienți delegați pentru a câștiga nominalizarea democrată. Singurul mod în care democrații pot nominaliza pe altcineva la convenția lor de la Chicago peste șapte săptămâni este dacă președintele alege să se retragă. Și asta ar fi complicat.
  • Retragerea domnului Biden nu ar garanta o victorie democrată în noiembrie. Istoria nu oferă niciun precedent precis, dar este de remarcat faptul că republicanii au câştigat în 1952 și 1968, după ce președinții Harry S. Truman și Lyndon B. Johnson au optat să nu candideze pentru realegere.
  • Cel mai bun scenariu, în cazul în care domnul Biden renunță, ar fi ca partidul să invite mai mulți candidați interesați să ia în considerare candidatura și să le ceară să petreacă următoarele șapte săptămâni într-o serie de dezbateri. Convenția ar fi apoi deschisă acestor candidați. Decidenți ar fi delegații convenției, nu alegătorii primari. Dar procesul ar fi transparent.
  • Cu toate acestea, ar fi nevoie de chiar mai mult decât acordul domnului Biden pentru ca acest lucru să se întâmple.
  • Kamala Harris ar trebui să fie dispusă să se alăture unei curse deschise. Cu alte cuvinte, ar necesita un grad de patriotism și sacrificiu de sine care lipsește prea des din politica modernă (orice politică, de fapt).
  • Dacă dl Biden reușește să transmită cu succes ștafeta unui alt candidat, el va rămâne în memoria publică drept un Cincinnatus (erou al Republicii Romane) al zilelor noastre – un președinte vrednic care a scos țara din pandemia de Covid, a adus-o spre normalitate după insurecția din 6 ianuarie 2021, a unit Occidentul pentru a apăra Ucraina împotriva invaziei Rusiei și a pus în lege planuri naționale ambițioase privind clima și relansarea industriei.
  • Dacă Biden ține cu dinţii de această candidatură și pierde alegerile din toamnă, riscă alt fel de moștenire, similară cumva cu a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, al cărei refuz de a se retrage de la Curtea Supremă în timpul președinției lui Barack Obama a dus direct la răsturnarea sentinței Roe vs. Wade (privind dreptul la avort).
  • Mai rău, țara se va confrunta cu consecințele unui al doilea mandat Trump. Domnul Trump a mințit în mod repetat în timpul dezbaterii de joi, dar a făcut acest lucru în mod coerent și fără prea mare efort.
  • Domnul Biden nu părea a fi acolo. Pentru o dezbatere credibilă împotriva domnului Trump e nevoie de un adversar viguros. Domnul Biden nu numai că a trecut prin câteva “momente de senior” (de senilitate - n.red.), dar a eșuat în mod repetat să respingă minciunile aruncate de Trump cu forța unui furtun de pompieri
  • Există precedente de candidații care au pierdut o primă dezbatere și au câștigat realegerea. Dacă va merge mai departe, domnul Biden ar avea patru luni pentru a respinge temerile legate de acuitatea sa mentală și rezistența fizică.
  • Domnul Biden nu poate fi constrâns să facă ceva ce nu vrea să facă. Nici nu ar trebui să fie. Ceea ce poate face este ceea ce fac mulți americani în acest weekend - să se întrebe dacă e în stare să mai facă acest job.

Iată şi ce scrie Wall Street Journal:

  • A fost cu adevărat dureros pentru Statele Unite. Performanța președintelui Biden în dezbaterea de joi seară a fost șocant de slabă și a arătat prea clar că acesta nu mai este adecvat pentru încă patru ani în funcție.
  • Pentru binele țării, mai mult decât pentru cel al partidului lor, democrații trebuie să ia în considerare înlocuirea sa în cursa prezidențială.
  • Acesta nu este un gând partizan, este unul patriotic.
  • Democrații din toată țara au spus același lucru în privat, iar unii dintre ei chiar la televizor.
  • Domnul Biden a pierdut dezbaterea în primele 10 minute, deoarece nu a reușit să vorbească clar, a făcut-o cu o voce slabă și uneori nu a putut duce în mod coerent o propoziție până la capăt.
  • Niciun american nu ar putea să-și dorească ca el să se confrunte cu Putin sau Xi Jinping.
  • În mod clar, a fost un act egoist al lui Joe Biden să candideze pentru un al doilea mandat.
  • Democrații chiar au crezut că pot ascunde de public declinul acestuia?
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇