Joe Biden - Donald Trump, prima confruntare. Cine a câștigat?

În prima dintre cele cinci dezbateri, Joe Biden a arătat mai obosit și mai îmbătrânit ca Donald Trump, dar a vorbit deschis despre pericolul reprezentat de Putin pentru stabilitatea întregii lumi, în timp ce Donald Trump s-a referit doar la banii cheltuiți de SUA pentru a ajuta Ucraina, susținând că va stopa războiul, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, fără a detalia cum va face asta.
Joe Biden - Donald Trump, prima confruntare. Cine a câștigat?

Am asistat la o premieră istorică – prima dezbatere între un președinte în funcție și un fost deținător al poziției. Situația arată o rezistență ieșită din comun a lui Trump, dar și a celor care-l susțin.

Joe Biden, în dezbatere, a avut o voce ștearsă, puțin răgușită, prin care n-a reușit să se impună în fața lui Donald Trump.

A avut un debut slab, marcat de bâlbâieli și de ezitări, dar și-a revenit pe parcurs.

Pe de altă parte, Trump a evitat întrebările dificile printr-un atac constant la vârsta și opintelile în exprimare ale lui Joe Biden.

CNN a anunțat înainte de dezbatere că moderatorii nu vor verifica afirmațiile candidaților în timp real.

Acest lucru a dus la multe enunțuri false și exagerate din partea celor doi candidați, care nu au fost rectificate, dar și la multe acuzații de minciună venite din partea acestora. 

Am făcut două teste cognitive, le-am trecut cu brio. Tocmai am câștigat două campionate de golf, nici măcar nu sunt profesionist. Pentru a face asta, trebuie să fii destul de inteligent și să lovești mingea foarte tare

Donald Trump
ADVERTISING

De exemplu, fostul președinte american a sugerat că Biden a încurajat atacurile militare ale lui Putin. Nimeni nu a intervenit, iar Biden i-a replicat că ceea ce a spus Trump e o „prostie”.

Biden nu a reușit să câștige încrederea publicului

În timpul dezbaterii, Biden, 81 de ani, a arătat obosit. Nu a reușit să-i convingă pe criticii săi care susțin că e prea bătrân pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

Donald Trump, 78 de ani, s-a prezentat într-o formă mai bună, cu un nivel de energie ridicat și reacții rapide în timpul confruntării.

Deși Biden a avut informații solide, care puneau într-o lumină pozitivă administrația sa în ce privește forța economiei SUA, scăderea inflației și crearea de locuri de muncă, nu a reușit să transmită alegătorilor sentimentul de încredere în viitor.

Putin este un criminal de război. Putin nu se va opri la Ucraina

Joe Biden

O importantă parte a dezbaterii a fost axată pe tema imigrației, oferindu-i posibilitatea lui Donald Trump să spună că Biden a deschis granițele, iar cei care intră ilegal în SUA „sunt tratați mai bine ca veteranii de război”, o afirmație neadevărată.

Dezbatere Trump Biden
CONFRUNTARE. Donald Trump a apărut mai stăpân pe el, mai sigur în discurs, în timp ce Biden s-a împotmolit și a avut momente în care-și căuta cuvintele - Sursa: CNN

Joe Biden a susținut că în mandatul său a impus cea mai dură lege anti-imigrație, a scurtat termenul de procesare a documentelor pentru cei care intră în țară și a creat o procedură rapidă pentru a fi repatriați.

Când vorbește despre un infractor condamnat, trebuie să spună și că fiul e un infractor condamnat pentru infracțiuni grave

Donald Trump

De asemenea, Biden l-a acuzat pe Trump că în timpul mandatului său a creat un haos la granițe, iar măsurile radicale luate au dus la o criză umanitară în care „mamele au fost despărțite de propriii copii, fiind ținute în cuști”.

Trump, nicio acuzație la adresa lui Putin

În ce privește politica externă, e de remarcat faptul că din nou Donald Trump nu a criticat agresiunea militară a lui Vladimir Putin, fiind evaziv în ce privește modul prin care urmărește să încheie războiul din Ucraina.

Pe această temă, Biden a fost clar, susținând cauza Ucrainei. „Alături de SUA au venit 50 de state din întreaga lume, care au înțeles pericolul reprezentat de Putin pentru pacea întregii lumi”, a spus actualul președinte.

Donald Trump are șanse să ajungă din nou președintele SUA, cum are șanse să ajungă și după gratii.

În data de 11 iulie, judecătorul de la Curtea Supremă a statului New York va stabili o pedeapsă pentru Trump, găsit vinovat în procesul deturnării de fonduri pentru a cumpără tăcerea unei vedete a filmelor pentru adulți cu care a avut o relație.

Am schimbat legea imigrației într-un mod în care, acum, suntem în situația că intră cu 40 la sută mai puține persoane ilegal în țară. Este mai bine decât atunci când Trump a părăsit funcția de președinte

Joe Biden

E o situație confuză în campania prezidențială din SUA, dar constantă rămâne susținerea mare de care se bucură liderul republican printre votanții conservatori.

Stage set for Biden and Trump's first 2024 debate
ALEGERI SUA. Prima dezbatere prezidențială din SUA a avut loc în Atlanta, Georgia, fiind găzduită de CNN - Foto: Hepta.ro

În continuare, Donald Trump poate ajunge la Casa Albă. Peste 90% dintre votanții înscriși în listele electorale ca republicani anunță că vor vota cu acesta, conform unui sondaj realizat de New York Times/ Sienna College în urmă cu câteva zile.

Faptul că un juriu l-a găsit vinovat în urma unui proces penal nu a avut niciun impact asupra susținătorilor Partidului Republican. Mai mult, conform datelor strânse în urma interviurilor, s-a constatat că decizia juraților a consolidat electoratul lui Trump.

În sondajul realizat de cotidianul american se constată, totuși, tendința independenților și a alegătorilor nehotărâți de a fi afectați de epilogul procesului, o parte dintre aceștia spunând că verdictul le-a scăzut încrederea în Donald Trump.

Între cei doi candidați fiind o cursă electorală extrem de strânsă, e posibil ca balanța să fie înclinată de alegătorii care nu s-au decis încă pe cine susțin.

„Doar 72% dintre alegătorii care au declarat că au votat pentru Joe Biden în urmă cu patru ani spun că sunt de acord cu munca pe care acesta o face în calitate de președinte”, e una dintre concluziile sondajului publicat de New York Times.

Trump nu ascunde că vrea să se răzbune

Actualul președinte, în ciuda unor realizări economice importante, nu se bucură de încredere, fiind considerat prea în vârstă și vulnerabil în exercitarea funcției.

Joe Biden ar putea deveni un infractor condamnat pentru toate lucrurile pe care le-a făcut

Donald Trump

În afară de dezbaterea de azi, vor mai fi încă patru confruntări Trump - Biden. Două în luna septembrie, în zilele de 10 și 16, iar alte două în luna octombrie, în zilele de 1 și 9.

PrimaDezbatereShowTV
SHOW POLITIC. Confruntarea președinților a fost transmisă de toate marile rețele de televiziune americane, fiind cel mai urmărit show politic al anului. Urmează încă patru confruntări - Sursa: CBS

Alegerile prezidențiale vor avea loc, marți, 5 noiembrie.

Este pentru prima dată în istoria SUA când o dezbatere între cei doi principali candidați are loc în luna iunie, cu patru luni înainte de data alegerilor.

Conform propriilor sale declarații, Donald Trump, odată întors la Casa Albă, are un plan de a-și rezolva cât mai rapid propriile probleme juridice, dar să lanseze și o campanie de răzbunare pe adversari.

Câte miliarde de dolari datorezi în penalități civile pentru că ai molestat o femeie în public, pentru că ai făcut o serie întreagă de lucruri, pentru că ai făcut sex cu o vedetă porno în timp ce soția ta era însărcinată? Despre ce vorbești? Ai morala unei pisici vagaboande

Joe Biden

În ce privește conflictul din Ucraina, fostul președinte a promis că-l va rezolva rapid, cerându-le lui Putin și Zelenski să se așeze la masa negocierilor.

Mai mulți experți militari din SUA spun că Trump va face presiuni asupra liderului ucrainean să accepte cedarea teritoriilor ocupate de Rusia, deschizând calea unui armistițiu.

În realitate, situația va fi mult mai complicată. Presiunile asupra Ucrainei pot genera o criză politică la Kiev și deschide calea preluării controlului de către trimiși ai Moscovei cu consecințe grave asupra securității continentului european.

E un mare pericol ca schimbarea conducerii politice din SUA să producă o criză la nivel global al cărui singur câștigător să fie dictatorul rus.

Prima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump s-a terminat în favoarea celui din urmă, actualul președinte nereușind să înlăture cea mai mare îngrijorare a alegătorilor americani, aceea că e prea în vârstă pentru un al doilea mandat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇