Un lucru era clar la încheierea primei confruntări prezidenţiale din 2024 dintre Joe Biden şi Donald Trump, care a avut loc joi seara: democraţii au intrat în panică în urma prestaţiei ezitante a preşedintelui. Consternarea lor a cuprins sălile Congresului, oraşele de coastă bogate unde sunt donatorii, bastioanele partidului din întreaga ţară, precum şi barurile şi sufrageriile în care democraţii s-au adunat pentru a-şi încuraja omul.
Pe de altă parte, aliaţii preşedintelui Joe Biden s-au străduit vineri să limiteze consecinţele negative ale prestaţiei sale slabe de la dezbaterea cu rivalul republican Donald Trump, însă asta nu i-a oprit pe unii dintre colegii săi democraţi să se întrebe dacă nu l-ar putea înlocui cumva cu un alt candidat la alegerile americane din noiembrie, relatează The Washington Post, citat de News.ro.
Bâlbâielile verbale ale lui Biden şi răspunsurile sale ocazional inconsistente din timpul dezbaterii au sporit îngrijorarea alegătorilor că actualul preşedinte, în vârstă de 81 de ani, s-ar putea să nu fie apt pentru a servi încă un mandat de patru ani, scrie și Reuters.
Hakeem Jeffries, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor a SUA, a evitat să răspundă direct când a fost întrebat de reporteri dacă mai are încredere în candidatura lui Biden. "Susţin lista de candidaţi. Susţin majoritatea democrată din Senat. Vom face tot posibilul pentru a prelua Camera Reprezentanţilor în noiembrie. Vă mulţumesc tuturor", a spus el, în condiţiile în care în noiembrie pe lângă alegerile prezidenţiale se înnoieşte şi Congresul.
Reprezentantul democrat Jim McGovern a declarat reporterilor: "V-aş minţi dacă v-aş spune că eu cred că a fost o dezbatere grozavă". Întrebat dacă este timpul ca partidul să ia în considerare un alt candidat, el a răspuns: "Nu am ajuns încă la nicio concluzie".
Campania lui Biden a declarat că a strâns 14 milioane de dolari joi şi vineri şi a înregistrat cea mai bună oră de strângere de fonduri imediat după dezbaterea de joi seară. Însă un donator al lui Biden, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a calificat prestaţia sa drept "descalificatoare" şi a prezis că unii democraţi vor reveni asupra solicitărilor ca acesta să se retragă, ceea ce ar da timp partidului să aleagă un alt candidat la convenţia naţională, care începe la 19 august.
Ar putea fi înlocuit Biden? Care sunt regulile
Regulile Partidului Democrat fac aproape imposibilă înlocuirea cu altcineva a persoanelor nominalizate, fără consimţământul acestora, relatează NBC News.
În epoca modernă, un partid naţional nu a încercat niciodată să îşi înlocuiască candidatul, în parte pentru că ştie că ar eşua cel mai probabil. Problema a ajuns însă în faţa ambelor partide în 2016, dar niciunul nu a luat măsuri.
A face acest lucru ar însemna ca cei din interiorul partidului să anuleze rezultatele alegerilor primare, prin care alegătorii democraţi l-au desemnat în mod covârşitor pe Biden drept candidat. Acesta a câştigat 99% din totalul delegaţilor.
Cu toate acestea, statutul Comitetului Naţional Democrat prevede unele dispoziţii în cazul în care candidatul partidului este incapacitat sau optează să se retragă, iar o lovitură anti-Biden la Convenţia democrată este teoretic posibilă, dar foarte puţin probabilă.
Singurul scenariu plauzibil pentru ca democraţii să aibă un nou candidat ar fi ca Biden să decidă să se retragă, lucru pe care l-a respins în mod repetat în timpul altor etape dificile ale campaniei sale.
Dacă Biden ar renunţa înainte de a fi nominalizat oficial în luna august, s-ar crea o adevărată competiţie între democraţi, deoarece nu există niciun mecanism prin care el sau altcineva să desemneze un succesor ales.
Este nevoie de majoritatea celor aproximativ 4.000 de delegaţi pentru a câştiga nominalizarea partidului. Biden a câştigat 3.900 dintre aceştia. Conform unor reforme recente, cei peste 700 de super-delegaţi ai partidului - congresmeni şi demnitari democraţi - au dreptul să voteze numai dacă nimeni nu obţine majoritatea delegaţilor în primul tur de scrutin, astfel încât voturile lor ar putea fi cruciale în cazul unei convenţii disputate.
Deoarece toţi adversarii lui Biden nu au câştigat efectiv niciun delegat pe parcursul procesului de desemnare a democraţilor, ar exista o situaţie de tabula rasa virtuală la începutul convenţiei, iar decizia ar fi luată cel mai probabil de delegaţii la convenţie care au fost iniţial promişi lui Biden. Biden ar avea o anumită influenţă asupra delegaţilor săi, dar, în cele din urmă, aceştia pot vota după cum doresc, astfel încât candidaţii ar face, cel mai probabil, o campanie agresivă pentru a câştiga încrederea fiecărui delegat în parte.
Cele șase nume din care s-ar putea alege unul care să îi ia locul lui Joe Biden
Întrucât Joe Biden nu a fost încă desemnat oficial drept candidatul democrat la prezidențiale, partidul poate, în teorie, să aleagă un alt candidat, scrie The Guardian, care publică șase nume care ar putea fi înlocuitori pentru candidatura la alegerile prezidențiale, în locul lui Biden.
Nu există un lider clar, dar iată câteva opțiuni posibile:
- Kamala Harris. Cea mai evidentă alegere ar fi vicepreședintele lui Biden. Ea a fost criticată pentru că nu și-a trasat propriul rol în administrația Biden și are o rată de aprobare scăzută în sondaje, ceea ce sugerează că ar avea de luptat împotriva lui Donald Trump în lumina unei campanii electorale. Femeia în vârstă de 59 de ani l-a susținut pe Biden după dezbatere, dar ar putea fi cel mai ușor pentru partid să o înlocuiască. În plus, dacă Biden ar alege să demisioneze acum, Harris ar deveni automat președinte.
- Gavin Newsom. Guvernatorul Californiei, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat joi seară în sala de conferințe, vorbind despre orice alternativă la Biden ca nominalizat, afirmând că este vorba despre „speculații fără sens”. Anul trecut a avut o dezbatere în prime-time cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care ar putea fi o confruntare prezidențială a viitorului, și a ținut să-i susțină pe democrați în alegerile din afara statului său natal, ceea ce a părut, uneori, ca o campanie din umbră pentru Casa Albă.
- J B Pritzker. Guvernatorul statului Illinois, în vârstă de 59 de ani, ar fi una dintre cele mai bogate alegeri posibile. El își poate etala și realizările în ce privește dreptul la avort în Illinois, pe care l-a declarat „stat sanctuar” pentru femeile care doresc să avorteze. De asemenea, a fost ferm în ceea ce privește controlul armelor și a legalizat marijuana în scopuri recreative.
- Gretchen Whitmer. Guvernatoarea din Michigan, în vârstă de 52 de ani, a fost pe lista scurtă pentru alegerea vicepreședintelui Biden în 2020, iar rezultatele bune obținute de Partidul Democrat la mijlocul alegerilor au fost în parte atribuite guvernării sale. Ea a fost în favoarea unor legi mai stricte privind armele, a abrogării interdicțiilor privind avortul și a susținerii învățământului preșcolar universal.
- Sherrod Brown. În vârstă de 71 de ani, acesta ar fi cel mai în vârstă dintre candidații supleanți, dar este totuși cu șapte ani mai tânăr decât Trump. A fost considerat o surpriză atunci când nu a avut o înclinație pentru nominalizarea democrată pentru 2020, la momentul respectiv spunând că rămânerea ca senator de Ohio a fost „cel mai bun loc pentru mine pentru a face această luptă” în numele oamenilor muncii. O voce puternică în ceea ce privește drepturile și protecția muncii, el a vorbit, de asemenea, în apărarea FIV și a avortului.
- Dean Phillips. Candidat la alegerile primare democrate de la începutul acestui an, el a avut câțiva susținători, dar nu a reușit să atragă partidul în general, nereușind să câștige nicio competiție, astfel că este puțin probabil să fie un înlocuitor, dacă Biden se retrage.