Joe Biden, prima reacție după prestația slabă din dezbaterea cu Trump

Joe Biden, prima reacție după prestația slabă din dezbaterea cu Trump

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că intenţionează să-l învingă pe rivalul republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie, fără a da vreun semn că ar lua în considerare abandonarea cursei după prestaţia slabă de la dezbaterea avută joi, care i-a consternat pe colegii democraţi.

„Ştiu că nu sunt un om tânăr, ca să spun lucrurilor pe nume", a declarat un Biden exuberant la un miting ţinut la o zi după confruntarea faţă în faţă cu rivalul său republican, care a fost văzută în general ca o înfrângere pentru preşedintele în vârstă de 81 de ani.

ADVERTISING

„Nu mai merg la fel de uşor ca înainte, nu mai vorbesc la fel de lin ca înainte, nu mai dezbat la fel de bine ca înainte", a recunoscut el, în timp ce mulţimea scanda "încă patru ani".

"Nu aş fi candidat din nou dacă nu aş fi crezut din toată inima şi din tot sufletul meu că pot face acest lucru. Miza este prea mare", a adăugat Biden, citat de Reuters.

Poticnirile verbale ale lui Biden şi răspunsurile ocazional inconsistente din timpul dezbaterii au sporit îngrijorarea alegătorilor că ar putea să nu fie apt să îndeplinească un nou mandat de patru ani şi i-au determinat pe unii dintre colegii săi democraţi să se întrebe dacă l-ar putea înlocui la alegerile americane din 5 noiembrie.

ADVERTISING

La rândul său, Trump, în vârstă de 78 de ani, a prezentat o serie de afirmaţii false pe parcursul dezbaterii şi a deviat întrebările, stârnind în continuare îngrijorări cu privire la propria sa aptitudine pentru funcţie, însă mare parte din atenţia de după dezbatere a fost îndreptată către Biden, în special în rândul democraţilor.

Hakeem Jeffries, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor a SUA, a evitat să răspundă direct când a fost întrebat dacă mai are încredere în candidatura lui Biden. "Susţin majoritatea democrată din Senat. Vom face tot posibilul pentru a prelua Camera în noiembrie. Vă mulţumesc tuturor", le-a spus el reporterilor.

ADVERTISING

Şi alţi democraţi au ezitat când au fost întrebaţi dacă Biden ar trebui să rămână în cursă. "Aceasta este decizia preşedintelui", a declarat senatorul democrat Jack Reed la un post local de televiziune din Rhode Island.

Campania lui Biden a declarat că a strâns 14 milioane de dolari joi şi vineri şi a înregistrat cea mai bună oră de strângere de fonduri imediat după dezbaterea de joi seară. Campania lui Trump a declarat că a strâns 8 milioane de dolari în seara dezbaterii.

Un posibil punct pozitiv pentru Biden: datele preliminare privind audienţa au arătat că doar 48 de milioane de americani au urmărit dezbaterea, cu mult sub cele 73 de milioane care au urmărit ultima confruntare dintre candidaţi în 2020.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇