Asaltul de la Capitoliu: Curtea Supremă a SUA decide în favoarea unui protestatar. L-ar putea ajuta pe Trump

Asaltul de la Capitoliu: Curtea Supremă a SUA decide în favoarea unui protestatar. L-ar putea ajuta pe Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Supremă a SUA a decis vineri că Departamentul de Justiţie a întrecut măsura punând sub acuzare pentru obstrucţionare a unei proceduri oficiale sute de persoane care s-au revoltat şi au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, o decizie ce i-ar putea forţa pe procurori să redeschidă unele dintre aceste cazuri.

În acelaşi timp, Înalta Curte a decis că acuzaţia de obstrucţionare poate fi formulată împotriva celor care s-au revoltat, dacă procurorii pot demonstra că aceştia au încercat nu doar să intre cu forţa în clădirea Congresului, ci mai degrabă să oprească sosirea certificatelor utilizate pentru numărarea voturilor reprezentative ale statelor şi să împiedice astfel certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, relatează CNN.

ADVERTISING

În acest fel, Curtea Supremă a SUA a ridicat ştacheta legală pentru procurorii care au formulat acuzaţii de obstrucţionare împotriva inculpaţilor implicaţi în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Hotărârea de vineri poate avea implicaţii potenţiale şi pentru dosarul penal federal întocmit împotriva lui Donald Trump pentru încercarea de a anula pierderea alegerilor în 2020, notează Reuters.

Judecătorii au decis, cu majoritate de 6 la 3, să anuleze decizia unei instanţe inferioare care admisese o acuzaţie de obstrucţionare a unei proceduri oficiale - şi anume certificarea de către Congres a victoriei preşedintelui Joe Biden în faţa lui Trump, pe care participanţii la revoltă au încercat să o împiedice - împotriva inculpatului Joseph Fischer, un fost agent de poliţie. Justiţia a ordonat instanţei inferioare să reexamineze chestiunea.

ADVERTISING

Decizia Înaltei Curţi înseamnă că este probabil ca procurorul special Jack Smith să încerce să formuleze pe acelaşi baze şi acuzaţia împotriva fostului preşedinte Donald Trump.

Fostul poliţist Joseph Fischer contestase acuzaţia de obstrucţionare, pe care procurorii federali au adus-o împotriva sa şi a sute de alte persoane - inclusiv împotriva lui Trump - în cazuri legate de asaltul din 6 ianuarie.

Hotărârea Curţii Supreme reprezintă un eşec pentru Departamentul de Justiţie al SUA şi pentru administraţia lui Biden şi un potenţial impuls pentru Trump.

ADVERTISING

Procurorii federali estimează că circa 250 dintre cele aproximativ 1.400 de persoane acuzate pentru atacul de la Capitoliu al susţinătorilor lui Trump ar putea fi afectate de această hotărâre de vineri a Curţii Supreme. Conform datelor Departamentului de Justiţie, aproximativ 50 dintre inculpaţii de la 6 ianuarie au fost condamnaţi pentru obstrucţionarea justiţiei, fără să fi comis alte infracţiuni. Dintre aceştia, aproximativ jumătate ispăşesc în prezent o pedeapsă cu închisoarea - reprezentând mai puţin de 2% din toate cazurile inculpate.

Reamintim că după alegerile din 2020, Trump şi aliaţii săi au făcut afirmaţii false potrivit cărora voturile i-au fost furate prin fraudare pe scară largă. În ziua în care Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria lui Biden, susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, au rupt baricadele, au atacat agenţii de poliţie, au vandalizat clădirea şi i-au forţat pe congresmeni şi pe alte persoane să fugă şi să se pună la adăpost.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇