22 ani de închisoare - cine și de ce a încasat cea mai mare pedeapsă după asaltul de la Capitoliu

22 ani de închisoare - cine și de ce a încasat cea mai mare pedeapsă după asaltul de la Capitoliu

Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru organizarea revoltei de la Capitoliul Statelor Unite, cea mai lungă sentinţă de până acum.

Enrique Tarrio a fost condamnat în luna mai pentru conspiraţie sedicioasă, o acuzaţie din perioada Războiului Civil american, şi pentru alte capete de acuzare, potrivit CNN.

Tarrio, în vârstă de 39 de ani, nu se afla la Washington în timpul revoltei, dar a ajutat la organizarea grupului de extremă dreapta.

Peste 1.100 de persoane au fost arestate sub acuzaţiile de revoltă de la Capitoliu.

ADVERTISING

Înainte de a-şi afla sentinţa, marţi, Tarrio a prezentat scuze Poliţiei şi locuitorilor din Washington DC pentru rolul său în revolta din 6 ianuarie 2021, când susţinătorii preşedintelui american de atunci Donald Trump au luat cu asalt Congresul, în timp ce legislatorii certificau victoria electorală a lui Joe Biden.

"Sunt extrem de ruşinat şi dezamăgit de faptul că li s-a cauzat durere şi suferinţă", a declarat el în faţa tribunalului federal din Washington. "Va trebui să trăiesc cu această ruşine pentru tot restul vieţii mele", a adăugat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tarrio, care purta o uniformă portocalie de puşcărie, a adăugat: "Am fost cel mai rău duşman al meu. Orgoliul meu m-a convins că am fost o victimă şi că am fost vizat în mod nedrept".

Recunoscând că Trump a pierdut alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020, Tarrio a spus: "Am pierdut alegerile prezidenţiale. Nu sunt un fanatic politic”.

"A provoca prejudicii sau a schimba rezultatele alegerilor nu a fost scopul meu. Nici măcar nu credeam că este posibil să schimbăm rezultatele alegerilor", a mai afirmat el.

ADVERTISING

La un moment dat, mai devreme, el a putut fi văzut ştergându-şi lacrimile de la ochi în timp ce mama sa îi cerea judecătorului clemenţă.

Tarrio a fost preşedintele naţional al Proud Boys, grup înfiinţat în New York, în 2016. Membrii grupului de extremă dreapta se considerau soldaţii de bază ai lui Donald Trump şi au fost adesea implicaţi în ciocniri de stradă cu activişti antifascişti de extremă stânga.

Alţi trei membri Proud Boys au primit sentinţe de închisoare săptămâna trecută pentru rolul lor în revoltă.

Foştii puşcaşi marini americani Dominic Pezzola şi Zachary Rehl au primit 10 şi, respectiv, 15 ani de închisoare. Joe Biggs, un veteran al armatei americane, a primit 17 ani.

Donald Trump a promis că îi va graţia pe majoritatea sau pe toţi cei care au provocat revolta dacă va fi reales preşedinte în 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇