Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a propus vineri construirea a până la 10 „oraşe ale libertăţii” futuriste pe teren federal, parte a unui plan despre care candidatul la preşedinţie din 2024 a spus că va „crea un nou viitor american”. De asemenea, Donald Trump a lansat un cântec împreună cu deţinuţii care au atacat Capitoliul în 6 ianuarie 2021.
Navetiştii se vor putea deplasa cu maşini zburătoare, a spus Trump – un ecou al „The Jetsons”, desenul animat clasic despre o familie într-o societate viitoare a înaltei tehnologii, informează CNN.
Lucrările de dezvoltare a vehiculelor de decolare şi aterizare pe verticală sunt deja în desfăşurare de marile companii aeriene, producători de automobile şi alte companii, deşi sunt considerate pe scară largă ca fiind la mare distanţa de a ajunge pe piaţă.
„Vreau să mă asigur că America, nu China, conduce această revoluţie a mobilităţii aeriene”, a spus Trump, care şi-a anunţat a treia candidatură la preşedinţie în noiembrie, într-un videoclip de patru minute în care îşi detaliază planul.
El a spus că va lansa un concurs pentru a realiza până la 10 „oraşe ale libertăţii”, aproximativ de mărimea Washingtonului, pe teren federal.
„De fapt, vom construi din nou oraşe noi în ţara noastră”, a spus Trump în videoclip.
„Aceste oraşe ale libertăţii vor redeschide graniţa, vor reaprinde imaginaţia americană şi vor oferi pentru sute de mii de tineri şi altor persoane o nouă şansă de a deține o casă şi, de fapt, la visul american.”
„Justice for All” de Donald J Trump şi J6 Prison Choir
De asemenea, Donald Trump a lansat un cântec caritabil, înregistrat cu un cor de bărbaţi deţinuţi într-o închisoare din Washington DC pentru rolul lor în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie pe care l-au provocat, scrie The Guardian.
Vineri, „Justice for All” de Donald J Trump şi J6 Prison Choir a fost disponibil pe platformele de streaming, inclusiv Spotify, Apple Music şi YouTube.
Această acţiune este cea mai recentă a lui Trump şi a susţinătorilor lui de extremă dreaptă în încercarea de a impune atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului drept o cauză politică şi de a-i prezenta pe mulţi dintre cei care au fost protestatari ca fiind persecutaţi de stat.
Forbes, care a anunţat pentru prima dată producţia piesei, a declarat că un videoclip va fi difuzat pe un podcast găzduit de Steve Bannon, activistul de extremă dreaptă şi presupusul fraudator care a fost preşedintele de campanie al lui Trump şi strateg la Casa Albă.
Pe un fundal ambiental, cântecul îl prezintă pe Trump recitând jurământul de credinţă, intercalat cu un cor de voci masculine cântând imnul naţional „The Star-Spangled Banner”. Melodia durează aproximativ două minute şi jumătate şi se termină cu o intonare a „U-S-A! Statele Unite ale Americii! Statele Unite ale Americii!" Forbes a scris că acest cântec a fost „produs de un important artist care nu a fost identificat”.
Citând „o persoană care cunoaşte proiectul”, Forbes a spus că acest cor era format din aproximativ 20 de deţinuţi la închisoarea din Washington DC, care au fost înregistraţi cântând la telefonul închisorii. Unii dintre aceşti deţinuţi cântă imnul naţional în fiecare seară.
Robert Maguire, director de cercetare pentru Citizens for Responsibility and Ethics din Washington, a declarat: „Nu am simţit niciodată mai multă repulsie pentru simpla existenţă a unui cântec decât pentru unul cântat de un preşedinte care a încercat să dea o lovitură de stat şi un „cor” al rebelilor care au încercat să-l ajute”.
Barb McQuade, profesor de drept la Universitatea din Michigan şi fost avocat al SUA, a numit cântecul „o tactică de dezinformare chiar de manual”. Trump, a spus ea, a căutat să „învelească minciunile în patriotism”.
La 6 ianuarie 2021, Trump le-a spus susţinătorilor săi să „lupte cu îndârjire” pentru a bloca certificarea câştigării alegerilor lui Joe Biden. O mulţime a atacat apoi Capitoliul SUA.
Revolta a întârziat doar procesul de certificare, dar acum este legată de nouă morţi, inclusiv sinucideri ale forţelor de ordine.
Mai mult de 1.000 de persoane au fost acuzate. Sute au fost condamnaţi, unii de conspiraţie, iar alte sute sunt căutaţi de FBI.
Trump a fost pus sub acuzare pentru incitarea la insurecţie, dar a fost achitat atunci când destui republicani din Senat i-au rămas loiali.
Comisia din Congresul SUA care investighează asaltul din 6 ianuarie a făcut patru sesizări penale cu privire la Trump către Departamentul de Justiţie, care continuă să investigheze.
Candidat din nou pentru preşedinte, Trump domină sondajele de partea republicanilor.