Comisia fiscală din Camera Reprezentanţilor a publicat vineri declaraţiile fiscale ale lui Donald Trump aferente unei perioade de 6 ani, oferind cea mai detaliată descriere de până acum a finanţelor sale din perioada în care se afla la Casa Albă.
Trump şi soţia sa Melania au declarat venituri negative de 31,7 milioane de dolari şi venituri impozabile de 0 dolari în declaraţia lor din 2015. Ei au plătit 641.931 de dolari în impozite federale pe venit.
La declaraţia lor din 2016, cei doi au declarat venituri negative de 32,2 milioane de dolari şi au înregistrat din nou venituri impozabile 0. Au plătit 750 de dolari sub formă de taxe.
Trump şi soţia sa au declarat venituri negative de 12,8 milioane de dolari în declaraţia din 2017, cu 0 dolari în venituri impozabile. Au plătit din nou taxe de 750 de dolari.
Declaraţia din 2018 arată o imagine mai favorabilă pentru finanţele lui Trump: aceştia au declarat venituri totale de 24,4 milioane de dolari şi venituri impozabile de 22,9 milioane de dolari. Ei au plătit impozite federale pe venit de 999.466 de dolari. Asta înseamnă însă o cotă de impozitare de 4%, în timp ce contribuabilul mediu a plătit în 2018 suma de 15.322 de dolari ca taxe federale pe venit, cota medie fiind de 13%, potrivit agenţiei fiscale a SUA IRS.
Trump şi soţia sa au declarat venituri totale de 4,44 milioane de dolari, împreună cu venituri impozabile de 2,97 milioane de dolari, în declaraţia lor din 2019. Au plătit taxe de 133.445 de dolari.
Declaraţia din 2020 arată un venit negativ de 4,69 milioane de dolari şi niciun venit impozabil. Nu au plătit nicio taxă şi au cerut o rambursare de 5,47 milioane de dolari.
Aceste dezvăluiri vin după ce congresmenii americani au votat marţea trecută în favoarea publicării declaraţiilor fiscale ale fostului preşedinte republican, care duce o luptă juridică de ani de zile pentru a le păstra private.
Donald Trump, care s-a angajat într-o nouă cursă pentru Casa Albă la alegerile care vor avea loc în 2024, nu şi-a făcut publice declaraţiile fiscale, spre deosebire de toţi predecesorii săi începând din anii 1970, ridicând multe semne de întrebare cu privire la conţinutul acestora.
Declaraţiile publicate arată că, în pofida imaginii sale de om de afaceri, Trump a pierdut de fapt milioane de dolari, an după an. Dar, au notat analişti citaţi de media americane, nu este clar câte din aceste minusuri raportate în declaraţiile fiscale de fostul preşedinte pot fi atribuite pierderilor efective înregistrate de afacerile sale şi nu unei utilizări „agresive" a regulilor fiscale.