Iohannis: Virusul nu pleacă în vacanță sau concediu, este în comunitate! PSD induce nesiguranță în populație

Iohannis: Virusul nu pleacă în vacanță sau concediu, este în comunitate! PSD induce nesiguranță în populație

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, joi, o vizită la Unitățile Mobile ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), de la Romexpo.

El a fost însoțit de premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, dar și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

La finalul vizitei, președintele Klaus a susținut o declarație de presă, în care a vorbit despre mai multe subiecte. El și-a exprimat îngrijorarea privind numărul mare de noi cazuri de coronavirus în țara noastră. Miercuri, GCS a anunțat 345 de cazuri noi de COVID-19, iar astăzi 320.

Totodată, președintele a afirmat că PSD induce nesiguranță în populație în condițiile în care șeful social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României privind starea de alertă.

SpotMedia.ro a prezentat, în format LIVE TEXT, declarația șefului statului:

Este impresionant ce am văzut astăzi împreună, aceste 4 tiruri au o funcțiune completă de secție ATI, cu toată aparatura necesară. Aceste unități vor putea fi folosite acolo unde este nevoie și acum pentru pacienții COVID.

Îmi permit să sper că vor fi din ce în ce mai puțini pacienți cu coronavirus. Ele (tirurile - n.red.) vor fi gestionate de IGSU și vor fi folosite la nevoie.

ADVERTISING

Este, pe de altă parte, rezultatul unui parteneriat foarte frumos: achiziția și dotarea acestor unități mobile de Terapie Intensivă este rezultatul unei colaborări cu mediul privat, cu fundații, firme, voluntari, persoane fizice. Iată că se poate!

Am vizitat aceste unități, mi s-au prezentat dotările, sunt de ultimă oră. Sunt convins că vor fie extrem de utile.

Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați! Reprezintă o mare reușită. Este, cum am spus, o colaborare bună, le mulțumesc celor implicați. Toți au contribuit, unii cu bani, unii cu muncă. Au existat și strângeri de fonduri, le mulțumesc persoanelor care au donat bani pentru acest proiect. Arată un nivel înalt de disponibilitate pentru a se implica în proiecte importante pentru societate.

Pe de altă parte, nu pot să nu menționez epidemia cu ocazia căreia s-a realizat acest proiect. Trebuie să vă spun că sunt îngrijorat, fiindcă am văzut în ultimele zile, în fiecare zi, un număr mare de noi pacienți care sunt infectați cu noul virus. Azi sunt peste 300 de persoane care au fost detectate cu acest virus și cred că este cazul să mai subliniez o dată câteva lucruri:

ADVERTISING

S-a renunțat la multe restricții și s-au luat măsuri de relaxare, dar dați-mi voie să fiu foarte clar: Virusul nu pleacă în vacanță sau în concediu, este în comunitate! Nici nu pleacă dacă votează sau nu Parlamentul, Opoziția starea de alertă.

În zona politică, mai ales în Opoziție, apar afirmații și poziții dintre cele mai ciudate și nepotrivite pentru această perioadă și vă spun foarte clar: dragi romani, feriți-vă de virus! Au rămas în vigoare măsuri simple, de bun simț și foarte importante.

Masca vă protejează pe voi și pe ceilalți; distanta - trebuie păstrată peste tot unde se poate; igiena mâinilor, care este, de asemenea, extrem de importantă.

Noi nu dorim sa reimpunem măsuri de restricție, pentru că vrem să revigorăm activitatea economică, dar această nouă normalitate nu poate fi un succes fără respectarea acestor norme minimale, dar despre care epidemiologii ne spun că sunt foarte importante. Așa că, vă rog, dragii mei, să le respectați!

ÎNTREBĂRI

Cum vedeți atitudinea PSD? Marcel Ciolacu a anunțat că va sesiza CCR pentru că Guvernul nu a cerut vot în Parlament privind starea de alertă.

Guvernul a acționat conform legii, iar dacă altcineva are altă părere, poate cere o verificare. Felul în care a procedat Guvernul este corect, este legal, este oportun și măsurile care au rămas în vigoare sunt mai puține decât în prima fază.

ADVERTISING

Sunt foarte importante (măsurile - n.red.), este o abordare utilă, corectă ș de bun simț, iar abordarea așa zisei Opoziții din Parlament mi se pare că se bazează pe o exagerare de tip electorialist. Ei fac scandal de dragul scandalului, încearcă să mai prindă câteva voturi. PSD, prin această atitudine, nu face decât să inducă nesiguranță în populație.

PSD amenință cu moțiunea de cenzură

Asta cu moțiunea este un instrument al Opoziției, dar să vii cu o moțiune de cenzură sau amenințarea unei moțiuni de cenzură într-o situație de criză sanitară, de epidemie, mi se pare greșit și total lipsit de bun simț și fundament.

Acuzațiile sunt nefondate. Pentru ce să demiți Guvernul? Pentru că a luat măsurile necesare, pentru că a luat măsuri la timp? Pentru că am reușit să împiedicăm extinderea epidemiei? Pentru măsurile de revigorare economică? Pentru că au o gândire de revenire economică? Mi se pare total lipsit de sens și bun simț politic.

Masca de protecție este obligatorie din 15 mai, dar încă nu au ajuns măști de protecție promise de Guvern la persoanele defavorizate.

Multe măști au ajuns. Înteleg că nu toate, că sunt unele probleme, dar sunt în curs de rezolvare (problemele - n.red.).

Legea privind impozitarea pensiilor speciale. O promulgați?

E o măsură care trebuie bine judecată. Când ajunge la mine, o să mă exprim atunci, vreau să o citesc în detaliu (...) Este o discuție mai amplă, o să fac afirmații după ce analizez legea.

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind starea de alertă, iar CCR a decis să judece mai repede sesizarea privind Legea 55/2020 (care reglementează starea de alertă).

Nu obișnuiesc să comentez gesturile CCR, dar este totuși o premieră și ar fi bine să ne explice CCR cum a ajuns la această devansare. Însă, pe fond, sesizarea Avocatului Poporului este una pe care o consider corectă. Nu poate Parlamentul să modifice o hotărâre de guvern.

Legea privind identitatea de gen. O promulgați?

Acum cred că ați aflat pe surse ce vreau să fac cu Legea privind identitatea de gen, dar comentez atunci când fac actul respectiv.

Mai sunt locuri de internări în secțiile de Terapie Intensivă?

În secțiile ATI cred că azi avem cam 180 de pacienți, însă locurile în secțiile ATI, din toată țara, sunt mai multe. E posibil ca în anumite spitale să nu fie locuri, dar pacienții au fost transferați în spitale unde sunt locuri. Eu îmi doresc să fie tot mai puțini pacienți care necesită terapie intensivă.

De la 1 iulie ar putea intra în vigoare noi restricții?

Eu nu îmi doresc acest lucru și cred că nici Gvuernul nu vrea noi restricții. Vreau să avem o conformare foarte bună cu restricțiile în vigoare.

Nu ne dorim reinstaurarea unor restricții decât în situația în care vedem că numărul de infecții crește foarte mult și nu avem încotro, dar vreau o conformare bună: să ascultăm toți de medici, specialiști. Purtatul măștii este foarte important, spălatul pe mâini. Repet prea des aceste lucruri, dar nu multă lume le respectă.

Revenirea la starea de urgență este o posibilitate, în cazul în care crește numărul de noi infecții și mai mult?

Este ultima soluție. Atunci când vedem că nimic altceva nu funcționează, dar mă gândesc că va funcționa, de asta ne întâlnim, ca împreună cu românii să stăpânim pandemia.

Despre măsurile economice:

Măsuri economice s-au luat și se vor lua în continuare. Va fi prezentat un program de revenire economică foarte amplu. Revenirea economică nu se face într-o săptămână - două, vrem să avem un program foarte solid, care nu doar să recupereze ce s-a pierdut, ci care să vină cu o creștere economică. Asta ne dorim cu toții. Ce imi doresc eu, ce își dorește Guvernul: să meargă România înainte, să se dezvolte, românii să beneficieze de această prosperitate.

Vă mulțumesc și multă sănătate!

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/599628240667923/?__xts__[0]=68.ARBQMFC_tUvca1g3RCB0TFupYvvH7JO8SuDuKWKE63z36Gw8L827kySp-NS5mbvW2L4VC2Wc-7KpXgZS60rkqYtUE9cLzyCr7gxxIXHtlBbhdQ69QA5sZ6OaIn-GLWeMAZxp5TTIDSQ3mkajCjXGWX7LP7R7m8Eh22hpSYoTbWq2BtxmH_P6lbtwU9O2XQr5WU_Op_gzP-6PX6XtjM-5mHpwcI4FnRJznJqT-B18g2vXjEa614ksrVTJ4tVzRbF-9b-RorP2NBSz7_NlSlU-VA0NUlLkQA5ODeWVt02kosaV2VPf9jvhuco26dGPpR4L4tM8CgdWerUqdHCAZKtkzc8xBChtlI6c5mI&__tn__=-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇