Iohannis l-a desemnat pe Cioloș premier și a și semnat decretul. Are 10 zile să formeze Guvernul (Video)

Iohannis l-a desemnat pe Cioloș premier și a și semnat decretul. Are 10 zile să formeze Guvernul (Video)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seara, după consultările cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier, acesta trebuind acum să vină cu o propunere de guvern, un program și să obțină o majoritate în Parlament.

La scurt timp, șeful statului a și semnat decretul care a oficializat decizia. Misiunea lui Cioloș nu este însă una ușoară. Orice formulă de guvern va propune trebuie să strângă o majoritate de 234 de voturi necesare pentru validarea Parlamentului. USR are doar 80 de parlamentari, iar PNL, PSD și AUR au transmis deja că nu sunt dornice să se așeze la masa negocierilor. Potrivit Constituţiei, Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului.

ADVERTISING

Amintim că luni singurele partide care au venit cu propuneri de premier au fost USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și UDMR, cu Kelemen Hunor. De altfel, delegația USR i-a prezentat lui Iohannis și un program de guvernare clar.

PNL nu a venit cu nicio propunere de premier, pentru că nu are majoritate în Parlament astfel încât să treacă la vot și a insistat că nu poate oferi alt nume decât președintele partidului, adică demisul Florin Cîțu.

Social democrații au insistat că vor alegeri anticipate, iar AUR vrea demiterea lui Cîțu şi de către Iohannis și numirea unui guvern tehnocrat.

ADVERTISING

Puteți vedea aici cum s-a desfășurat ziua consultărilor și ce declarații au făcut liderii politici: Filmul primei runde de consultări la Cotroceni: Câte partide, atâtea propuneri

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile lui Klaus Iohannis după consultări:

Președintele Iohannis - declarații după consultările de la Cotroceni

Lovitură de teatru la Cotroceni. Președintele Iohannis l-a desemnat pe șeful USR Dacian Cioloș drept candidat pentru funcția de premier.

Publicată de Epoch Times Romania pe Luni, 11 octombrie 2021
  • Bună seara.
  • Am avut astăzi consultări cu partidele parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură.
  • În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolovate, indiferent cine guvernează: situația pandemică, situația prețurilor la energie, e foarte important să beneficiem de sumele prin PNRR.
  • Am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice dintre diferiți actori.
  • Formațiunile politice au venit cu diferite propuneri.
  • Din toate acestea, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică.
  • Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de premier pe dl Dacian Cioloș.
  • Vă mulțumesc.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇