PSD și AUR nu îl vor pe Cioloș premier: Arată o disperare a președintelui. E o sfidare, va fi penalizată

PSD și AUR nu îl vor pe Cioloș premier: Arată o disperare a președintelui. E o sfidare, va fi penalizată

PSD nu este de acord cu nominalizarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier și vrea în continuare alegeri anticipate.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că nu crede în această propunere.

”Noi susținem doar un guvern de tranziție, până la alegerile anticipate. Păi ce facem, îl înlocuim pe Cîțu cu Cioloș? Să rămână în continuare doamna Raluca Turcan la Ministerul Muncii și Florin Cîțu pe la Finanțe?

Nu avem cum să mergem în jocul acesta, nu cred în această propunere”, a declarat Romașcanu la Digi24.

La rândul său, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a spus luni seara că „în niciun caz nu vom susține candidatura lui Dacian Cioloș ca premier. E o propunere neserioasă a președintelui, arată o disperare a președintelui”.

ADVERTISING

Și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a comentat anunțul lui Iohannis tot pe Facebook.

”Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru”, scrie pe Fcebook Marcel Ciolacu, adăugând că ”PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero”.

„Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, conchide Ciolacu.

ADVERTISING

”Rocadă în alianța pierzătorilor”, a scris și PSD pe pagina de Facebook.

AUR: Pare doar un joc politic

Nici cei de la AUR nu susțin varianta Cioloș premier. Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, consideră că nominalizarea "pare doar un joc politic", el precizând că aşteaptă următoarea "mişcare" a şefului statului, în condiţiile în care "nu există o majoritate care să îl susţină" pe liderul USR.

"Până la următoarea reacţie, nominalizarea asta pare doar un joc politic şi aşteptăm următoarea mişcare a preşedintelui. (…) Ne bucurăm foarte mult că există reacţii din partea preşedintelui la presiunea pe care am pus-o, dar, din nefericire, Klaus Iohannis încalcă în momentul ăsta tocmai ceea ce el spune. Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş", a declarat, pentru Agerpres, George Simion.

ADVERTISING

În opinia sa, această nominalizare este "o sfidare" la adresa Alianţei pentru Unirea Românilor şi a altor formaţiuni, care "va fi penalizată".

"În timpul consultărilor pe care le-am avut cu preşedintele Iohannis i-am spus că există o majoritate care agreează un premier independent, i-am spus că am discutat cu domnul Ciolacu şi cu domnul Orban, iar domnul Iohannis a spus că el nu ştie un alt Orban decât Leonard. A început domnul Iohannis să fie receptiv la ceea ce i-am cerut noi, dar este o sfidare la adresa AUR şi această sfidare, prin această nominalizare, care de fapt e o sfidare şi la alte formaţiuni politice, va fi penalizată", a conchis Simion.

Consultări cu rezultat din prima rundă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seara, după consultările cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier, acesta trebuind acum să vină cu o propunere de guvern, un program și să obțină o majoritate în Parlament.

Amintim că singurele partide care au venit cu propuneri de premier au fost USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și UDMR, cu Kelemen Hunor. De altfel, delegația USR i-a prezentat lui Iohannis și un program de guvernare clar.

Puteți vedea aici cum s-a desfășurat ziua consultărilor și ce declarații au făcut liderii politici: Filmul primei runde de consultări la Cotroceni: Câte partide, atâtea propuneri


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇