Filmul consultărilor de la Cotroceni: Câte partide, atâtea propuneri. Surpriza a venit de la UDMR

Filmul consultărilor de la Cotroceni: Câte partide, atâtea propuneri. Surpriza a venit de la UDMR

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit azi cu liderii partidelor parlamentare în încercarea de a desemna un nou premier, după ce Guvernul Florin Cîțu a picat marți.

PNL nu a venit cu nicio propunere de premier, pentru că nu are majoritate în Parlament astfel încât să treacă la vot.

”Am spus foarte clar că în acest moment nu avem majoritate şi nu am avansat o propunere de premier”, a declarat Florin Cîțu la finalul consultărilor.

În schimb, USR l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier și i-a prezentat lui Iohannis și un program de guvernare clar.

”USR are o propunere atât de program, de măsuri imediate, dar avem și o propunere de premier, în persoana președintelui USR. Domnul președinte ne-a spus că nu a primit nicio altă propunere, că pare că partidele fug e această responsabilitate. Ne-a spus că va analiza această propunere foarte serios. De acum înainte mingea este în terenul domnului președinte. Decizia este la dânsul”, a declarat Cioloș.

Social democrații vor alegeri anticipate, iar Kelemen Hunor i-a propus șefului statului un guvern cu premier UDMR, pentru 6 luni.

”I-am propus președintelui un guvern cu premier UDMR, pentru 6 luni. Am discutat cu Florin Cîțu, urmează să mai discutăm, cu ceilalți colegi nu am discutat. Peste 6 luni, poate, acele șanțuri făcute pot fi astupate. Acum trebuie să trecem iarna”, a spus Hunor.

Mingea este acum la Iohannis, care va decide dacă va nominaliza un premier, sau va face o nouă rundă de consultări.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cum au decurs consultările dintre preşedintele Iohannis și partidele parlamentare.

ADVERTISING

17:53 - Urmează ca președintele Klaus Iohannis să susțină o declarație la ora 18:00, pentru a anunța concluziile consultărilor de azi.

17:48 - Liderul UDMR a declarat că i-a propus șefului statului un guvern cu premier UDMR, pentru 6 luni. El a precizat că a avut discuții pe această temă cu Florin Cîțu.

I-am propus președintelui un guvern cu premier UDMR, pentru 6 luni. Am discutat cu Florin Cîțu, urmează să mai discutăm, cu ceilalți colegi nu am discutat. Peste 6 luni, poate, acele șanțuri făcute pot fi astupate. Acum trebuie să trecem iarna”, a spus Hunor.

17:00 - Klaus Iohannis are ultimele discuții din cadrul consultărilor de azi, cu minoritățile naționale.

16:40 - Co-președintele AUR, George Simion, i-a cerut președintelui Iohannis să îi solicite lui Florin Cîțu să demisioneze din funcția de premier interimar.

”Am fost să îi cerem lui Klaus Lohannis să îi ceară demisia lui Cîțu din funcția de premier interimar. Țara e în pericol cu el în această funcție”, a spus Simion.

Totodată, el a afirmat că AUR a venit cu o propunere de premier și Guvern independent.

16:30 - Liderii UDMR discută acum cu șeful statului.

16:07 - Liderii PNL se vor reuni, la ora 18.00, într-o ședință de urgență.

16:00 - Au început și consultările dintre președintele Klaus Iohannis și cei de la AUR.

15:05 - La finalul consultărilor, liderul USR Dacian Cioloș a declarat că i-a propus președintelui Iohannis ca el să fie premier, iar mingea este la șeful statului.

”Domnul preşedinte ne-a confirmat că nu a primit nicio propunere de premier. Propunerea noastră fermă e Dacian Cioloş. Mingea e la domnul președinte, ne-a spus că analizează. Ne-a spus că e surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partidele parlamentare”, a subliniat Cioloș.

Concluzii după consultările cu Klaus Iohannis

Am prezentat președintelui Klaus Iohannis propunerea USR de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş. Am cerut formarea unui guvern rapid, continuarea alianței USR-PNL-UDMR și un program de guvernare cu calendar clar de implementare.

Publicată de USR PLUS pe Luni, 11 octombrie 2021

14:17 - PSD i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că vrea alegeri anticipate.

ADVERTISING

”I-am transmis președintelui că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi despre un guvern minoritar. Ori se creează o majoritate pentru un guvern, ori pentru alegeri anticipate. Din punctul nostru de vedere, al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

El a precizat că l-a asigurat pe șeful statului că România nu va rămâne neguvernată, astfel că Parlamentul va putea prelua sarcinile Guvernului.

„L-am asigurat și pe președinte că românii nu vor fi abandonați. Tot ceea ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de către Parlamentul României, iar parlamentarii PSD, cel mai mare grup parlamentar, din acest moment vor lucra 24 de ore din 24. Deja am depus în Birourile Permanente solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze”, a mai spus Ciolacu.

14:00 - S-au încheiat și consultările cu PSD, au început cele cu USR. Delegația este condusă de Dacian Cioloş și din ea fac parte Dan Barna, Cristian Ghinea, Stelian Ion şi preşedintele Senatului, Anca Dragu.

USR-Iohannis
Foto: Administrația Prezidențială

13:18 - PNL nu a făcut nicio propunere de premier, pentru că nu are majoritate parlamentară, a declarat liderul formațiunii, Florin Cîțu.

”Nu avem majoritate, de aceea, nu am avansat un nume de premier. Vom negocia în zilele următoare. Când vom avea majoritate parlamentară în jurul PNL, vom prezenta soluțiile. Știți bine că nu dezvăluim strategiile noastre.

Azi, în afara retoricii, există o majoritate testată. I-am spus domnului președinte că săptămâna trecută în Parlamentul României s-a conturat și este clară majoritatea între USR, AUR și PSD, o majoritate votată, nu pe declarații și acesta a fost mesajul în discuția cu domnul președinte

ADVERTISING

PNL merge înainte. PNL va negocia și va căuta cea mai bună soluție, noi vrem să rămânem la guvernare, vedem care este cea mai bună soluție pentru a rămâne la guvernare”, a spus Cîțu.

El a ținut să afirme că ”PNL, alături de UDMR, își face în continuare datoria față de români și guvernează mai departe”.

Florin-Citu-PNL
Foto: Inquam Photos / George Calin

13:00 - Întâlnirea lui Iohannis cu PNL s-a încheiat, au început discuțiile cu PSD.

consultari-Iohannis-PSD
Foto: Administrația Prezidențială

12:50 - Și social-democrații s-au reunit azi pentru a decide mandatul cu care merg la consultările de la Palatul Cotroceni.

”Mergem la Cotroceni din respect pentru instituția prezidențială, nu din respect pentru cei care au creat această criză. Avem un plan de combatere a crizei sanitare, l-am prezentat acum opt luni, îl mai ducem o dată. Vom prezenta și cele zece măsuri pentru a putea depăși această iarnă”, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă PSD merge cu o propunere de premier, Ciolacu a afirmat că va face declaraţii după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis.

12:39 - AUR vrea alegeri anticipate, iar până atunci Guvernul să fie condus de un premier independent. Totodată, formațiunea amenință cu suspendarea președintelui, dacă îl va propune tot pe Florin Cîțu.

”Dacă va merge cu propunerea să pună un om de paie care să fie respins de Parlament și apoi să îl propună iar pe Florin Cîțu, noi vom demara procedura de suspendare a președintelui. Propunerea noastră este declanșarea alegerilor anticipate și până atunci să avem un premier independent”, a declarat co-președintele AUR, George Simion.

12:23 - USR a decis cu ce mandat merge în fața lui Iohannis: Cioloș premier și un program de guvernare clar și asumat.

”În unanimitate, USR a decis ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui Klaus Iohannis propunerea de premier în persoana lui Dacian Cioloș și un program foarte clar și asumat. Vrem reducerea cu 32% a prețului la energie, limitarea răspândirii Covid, desfințarea SIIJ până la finalul acestei luni, adoptarea Legilor Justiției până la finalul anului 2022”, a declarat liderul USR, Dacian Cioloș.

12:12 - În fața Palatului Cotroceni are loc un protest față de certificatul verde. Câteva persoane sunt prezente la manifestație, iar una dintre ele are un banner pe care scrie ”Certificatul verde, o ruşine a istoriei”.

12:08 - PSD a decis să participe la discuțiile cu șeful statului pentru desemnarea unui premier.

12:00 - Au început consultările. Primul partid care discută cu președintele Klaus Iohannis este PNL. Delegația liberalilor este condusă de Florin Cîțu și alături de el mai sunt prim-vicepreşedintii: Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Iohannis-consultari-PNL
Foto: Administrația Prezidențială

11:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a exclus, din nou, varianta ca partidul său să susţină un guvern minoritar PNL care să nu fie condus de Florin Cîţu. El a precizat însă că PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară.

11:14 - Delegaţia AUR care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de deputatul George Simion, copreşedinte al partidului. Vor mai fi prezenți Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.

10:45 - UDMR a decis, luni, că delegația care va participa la consultări va fi condusă de preşedintele Kelemen Hunor. Din ea vor mai face parte ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

10:40 - Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a lăsat să se înţeleagă, luni, la RFI România, că partidul se îndreaptă spre scenariul unui guvern fără Florin Cîţu premier şi a vehiculat numele lui Lucian Bode şi Nicolae Ciucă ca posibile variante de premier desemnat.

”A fost adus în discuţie numele lui Lucian Bode, un ministru foarte bun, care beneficiază de aprecierea foarte multor parlamentari şi foarte multor lideri de partide. A fost adus în discuţie numele generalului Ciucă, ministrul Apărării, care la rândul lui are o poziţie foarte bună, este apreciat ca ministru al Apărării şi ca un om extrem de serios. Mai există în cadrul PNL şi alte posibilităţi de nume (…). PNL poate face zece nominalizări. Eu am discutat despre cele două nume aduse în spaţiul public, respectiv Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, pentru că au fost numele vehiculate şi care au generat comentarii pe zona respectivă, dar avem şi alte personalităţi”, a spus senatorul PNL.

**********************

Iată programul consultărilor de azi:

  • 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Alte articole pe tema crizei politice:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇