Klaus Iohannis, la Dubai: Până în 2050, 86% din energia României va fi din surse regenerabile

Klaus Iohannis, la Dubai: Până în 2050, 86% din energia României va fi din surse regenerabile
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

România își propune să reducă până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 şi să se îndrepte apoi către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, a spus președintele Klaus Iohannis sâmbătă, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), de la Dubai.

„România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 şi să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară”, a spus Iohannis, în declaraţia susţinută în cadrul summitului.

Președintele României susține declarația națională la Summitul Global privind Acțiunea Climatică

🔴 LIVE Președintele României, Klaus Iohannis, susține declarația națională la Summitul Global privind Acțiunea Climatică din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) – Dubai, Emiratele Arabe Unite

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Vineri, 1 decembrie 2023

El a mai anunțat că România va investi, până în anul 2027, 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică și economică a județelor din țară dependente de industrii intensive în carbon, iar această finanțare va ajuta și lucrătorii să dezvolte competențe specifice și să se adapteze la economia cu emisii reduse.

ADVERTISING

Președintele a mai spus că România are în curs de elaborare un Plan Social pentru Climă, care să îi sprijine pe românii cu mijloace financiare limitate să-și facă locuințele și transportul mai prietenoase cu clima. Acest Plan Social pentru Climă va ajuta și întreprinderile mici vulnerabile să facă față fluctuațiilor prețurilor carbonului.

Klaus Iohannis a subliniat și legătura dintre acţiunea climatică, educaţie şi dezvoltarea competenţelor verzi. În acest context, şeful statului a dat exemplul programului REPowerEU, arătând că acesta aduce la nivel naţional două miliarde de euro în investiţii pentru energie regenerabilă şi dezvoltarea competenţelor verzi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai susținut că educaţia climatică, protecţia biodiversităţii, sistemele de producţie alimentară rezistente la schimbările climatice şi generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomaţiei climatice româneşti.

ADVERTISING

"Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi", a spus președintele României.

Klaus Iohannis şi-a încheiat intervenţia cu un apel la "un angajament ambiţios şi la acţiune pentru planeta noastră şi pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor, generaţii prezente şi viitoare".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇