Ce se întâmplă dacă facem genuflexiuni timp de un minut la fiecare 20 de minute de stat jos - studiu

Ce se întâmplă dacă facem genuflexiuni timp de un minut la fiecare 20 de minute de stat jos - studiu
Foto: Pixabay

Este binecunoscut impactul negativ asupra sănătății al sedentarismului, fie că vorbim de statul prelungit pe scaun la birou ori de statul pe canapea cu orele în fața televizorului.

Astfel de obiceiuri sunt asociate inclusiv cu declinul cognitiv, cercetări anterioare arătând că funcția executivă – procesele din creier care ne permit să planificăm, să ne concentrăm, să ne amintim și să efectuăm mai multe activități simultan – poate fi afectată atunci când nu ne mișcăm corpurile pentru mai mult timp, arată American Physiological Society.

ADVERTISING

Un nou studiu publicat în Journal of Applied Physiology arată că putem preveni acest efect dacă întrerupem perioadele lungi de inactivitate fizică făcând exerciții fizice chiar și doar un minut.

Experimentul realizat de cercetători a constat în două faze. În prima fază, participanții, adulți tineri, au stat jos timp de trei ore neîntrerupt. În cea de-a doua fază, participanții au stat jos trei ore, însă la fiecare 20 de minute au făcut timp de un minut exerciții constând în jumătăți de genuflexiuni, efectuate cu mâinile încrucișate pe piept și îndoirea genunchilor la 90 de grade, una la patru secunde.

ADVERTISING

La final, participanții au fost suspuși unor teste care au arătat, printre altele, că cei care au stat jos tot timpul au prezentat o scădere mai semnificativă a concentrării și o oboseală mintală mai accentuată. Fluxul de sânge către artera carotidă internă a scăzut cu 3,7% atunci când participanții au fost sedentari între 10 și 180 de minute, comparativ cu o ușoară creștere, de 0,3%, atunci când au făcut mișcare.

”Principala concluzie a studiului este că întreruperile statului jos prelungit cu jumătăți de genuflexiuni pot îmbunătăți unele aspecte ale funcției executive. Acest efect poate fi explicat prin menținerea fluxului de sânge către artera carotidă internă care, de asemenea, poate explica menținerea stimulării mintale, concentrarea și stările de oboseală”, spun cercetătorii.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇