Ce se întâmplă dacă faci mișcare, dar nu mănânci sănătos

Ce se întâmplă dacă faci mișcare, dar nu mănânci sănătos

Ideea că poți să mănânci orice fără consecințe sună ca un vis frumos, mai ales dacă ești convins că arzi toate caloriile în următoarea sesiune de mișcare cardio.

Poate că alergi 30-40 de kilometri pe săptămână, dar mănânci seara fast food. Poate că urmărești atent ce mănânci de luni până vineri, dar în weekenduri renunți la toate restricțiile. Sau, pur și simplu, consumi orice, pentru că-ți permiți, de vreme ce faci mișcare și nu iei în greutate. Dar poate mișcarea să șteargă toate derapajele alimentare?

Adevărul este că nu contează dacă faci mai mult efort și la o intensitate mai mare. Mișcarea nu poate anula complet efectul unei diete proaste, spun experții citați de CNN.

Grăsimea viscerală este cea mai periculoasă

"Slab-gras" e termenul neoficial folosit pe rețelele de socializare pentru a descrie o persoană care nu este grasă, dar are un procent mare de grăsime corporală. Cineva care merge periodic la sala de fitness poate avea puțină grăsime subcutanată - grăsimea depusă chiar sub piele, ușor de prins cu degetele - dar poate avea în schimb multă grăsime viscerală. Aceasta e mult mai puțin vizibilă, pentru că se depune în jurul organelor.

ADVERTISING

Grăsimea viscerală este mai periculoasă decât cea pe care o poți vedea, avertizează dr. Colin Carriker, profesor asociat la High Point University din Carolina de Nord. Un strat de grăsime viscerală creat din alimentația fast-food plină de zahăr, sare și carbohidrați poate provoca aceleași riscuri cu care se confruntă o persoană obeză.

De exemplu, cantități mari de grăsime viscerală care circulă prin corp pot face ca arterele sanguine să se întărească și să îngusteze - pe scurt, arteroscleroză. Depunerile din interiorul arterelor împiedică sângele să ajungă în țesuturi și cresc riscul de atac cardiac sau atac cerebral.

Există un risc mai mare de deces prematur când faci mișcare și neglijezi alimentația sănătoasă. Unul dintre cele mai vaste studii care au analizat efectele activității fizice în raport cu calitatea dietei a indicat că persoanele care fac sport regulat, dar mănâncă orice au un risc mai mare de deces, în comparație cu cele care fac mișcare, însă mănâncă sănătos.

ADVERTISING

De ce e aproape imposibil să ștergi urmele unei diete proaste

Dacă vrei să slăbești, ai nevoie de un deficit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât consumi. Simplu. Ceea ce complică această formulă este alimentația bogată în grăsimi, cu multe calorii. "Consumă mai multe calorii și atunci va trebui să faci mai multă mișcare decât poate suporta o persoană pe termen lung", spune Carriker.

Ideea este prezentată, într-o notă amuzantă, în acest clip:

O soluție ar fi să dedici mai mult timp mișcării sau să faci un efort mai intens. Însă acest plan nu funcționează de fiecare dată când simți că "ți s-a golit bateria" și nu mai ai pic de vlagă, subliniază nutriționista Grace Derocha, purtătoarea de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică din Statele Unite. Mulți se lovesc de acest prag fiindcă produsele junk food și băuturile îndulcite sunt pline cu calorii goale.

ADVERTISING

Alimentele procesate precum sucurile și dulciurile au foarte puțini nutrienți. Cu un deficit mare de vitamine, proteine și fibre care te facă să te simți sătul, va fi greu să te antrenezi când te roade foamea. "Cei care nu au o dietă hrănitoare sunt tot timpul înfometați, capricioși și nu au aceeași motivație de a face mișcare", spune Derocha.

Dacă te duci la sală, toate acele calorii goale vor îngreuna antrenamentul. Produsele pline de grăsimi oferă un impuls temporar de energie la început, dar nu vor fi suficiente pentru a menține un efort foarte intens de durată și te vor face repede să te simți obosit, explică nutriționista Caroline Susie, de asemenea purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.

Mai rău, toate caloriile care nu sunt arse vor fi stocate în organism sub formă de grăsime.

Pe termen lung nu contează tipul de mișcare pe care îl faci, dacă nu consumi nutrienții potriviți. Persoanele care fac antrenament de forță tind să ardă mai multe calorii decât atunci când fac cardio. Experții subliniază că nutrienții din alimentația de slabă calitate îngreunează construirea masei musculare și recuperarea completă după un antrenament susținut.

Pentru construirea masei musculare, cel mai bine e să pariezi pe alimentele bogate în proteine, precum carnea de pui și somonul. "Macronutrienții precum proteinele ajută la clădirea masei musculare și la menținerea acesteia", precizează Derocha.

Moderația este cheia

A fi sănătos nu înseamnă că trebuie să renunți la tot ce-ți place să mănânci. Derocha spune că oamenii au tendința de a demoniza anumite produse, iar sentimentul că nu ai voie să consumi nicio formă de zahăr sau de carbohidrați poate crea o relație toxică cu hrana.

În loc să te simți vinovat că ai mâncat seara târziu sau n-ai rezistat fără desert, e mai bine să-ți schimbi perspectiva, sugerează Caroline Susie. Nu trebuie să ne gândim la alimente doar în funcție de calorii, ci în funcție de energia pe care ne-o furnizează. Dacă ai consumat destule calorii azi, vezi ce anume îți poate oferi niște proteine în plus, omega-3 sau carbohidrați sănătoși.

"Nu există hrană bună sau proastă; e doar combustibil. Dacă privești asta dintr-un alt punct de vedere, nu din cel al restricțiilor, este o abordare mai sănătoasă de a te alimenta", consideră nutriționista.

Așadar, încearcă să arzi mai multe calorii decât consumi, fă mișcare des și gândește-te mereu la beneficiul real al alimentelor pe care le consumi . Nu trebuie să faci sport ca să poți să mănânci, ci să mănânci ca să poți face sport.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇