Potrivit unui studiu, 58% din britanici se străduiesc să-și atingă obiectivul de a face 10.000 de pași zilnic, iar 38% își monitorizează mersul pe jos.
Însă mai bine de jumătate din britanici estimează că media lor zilnică se situează la doar 5.836 de pași, puțin peste jumătate din obiectivul fixat pentru a se menține în formă, notează Women’s Health.
Mitul celor 10.000 de pași
Puțini oameni știu cum s-a ajuns la obiectivul universal al celor 10.000 de pași zilnic pentru a te menține sănătos. Acesta a fost stabilit în 1964 de dr Yoshiro Hatano, un profesor japonez care a inventat primul pedometru și care a dedus că oamenii trebuie să facă între 4.000 și 10.000 de pași pe zi pentru a arde 20% din consumul zilnic de calorii, adică aproximativ 500 de calorii, potrivit eachstepyoutake.com.
Nivelul de 10.000 de pași a fost stabilit arbitrar, pentru a reflecta mai bine un stil de viață activ. Așadar, nu trebuie să ne agățăm cu toate puterile de acest "număr de aur" - oamenii sunt diferiți, iar dacă pentru o persoană care face sport 10.000 de pași înseamnă o plimbare ușoară, pentru un sedentar este ca și cum ar urca pe Everest.
Ceea ce contează este ca oamenii să facă zilnic mișcare, pe principiul "oricât de puțin e mai mult decât deloc". De altfel, conform Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, o porție de doar zece minute de mers rapid pe zi poate îmbunătăți starea de sănătate.
Numărul de pași pe care îi faci în fiecare zi depinde de mulți factori personali: rutina, responsabilitățile și stilul de viață joacă un rol important.
Nu are rost să te străduiești din răsputeri să faci 10.000 de pași pe zi dacă acest nivel de efort nu ți se potrivește, așa că mai bine caută un nivel pe care să nu-l simți ca pe o povară și te ajută să te simți în formă. Important e să te bucuri de efectele pozitive ale acestei activități fizice.
Cât trebuie să mergi pe jos în fiecare zi
Ca să scapi de surplusul de greutate trebuie să te menții într-un deficit caloric. Cu alte cuvinte, trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi.
E posibil ca unele persoane să atingă deficitul caloric cu mai puțin de 10.000 de pași pe zi, iar altele să aibă nevoie de peste 10.000 de pași pe zi.
Mersul pe jos contribuie la acest deficit, dar nu rezolvă singur această ecuație - nutriția, somnul și stresul joacă, de asemenea, un rol important.
Elliott Upton, antrenor personal la Ultimate Performance și conducătorul platformei LiveUP Online Coaching, spune că există patru niveluri de activitate fizică:
- 5.000 de pași - sedentar
- 5.000-9.999 pași - ușor activ
- 10.000-12.500 pași - activ
- peste 12.500 - foarte activ
În concluzie, dacă îți propui să slăbești sau să reduci nivelul de grăsime, alege-ți obiectivul între 10.000 și peste 12.500 de pași pe zi. Adoptând și o dietă echilibrată, ai mari șanse de reușită.
Câte calorii arzi dacă faci 10.000 de pași
Nu există o formulă precisă, de genul "X pași = Y calorii arse", întrucât există câteva variabile care trebuie luate în calcul, explică Monique Eastwood, antrenoarea personală a actriței Emily Blunt.
Numărul caloriilor arse depinde de:
- cât de mult mergi (factor care depinde de la o persoană la alta)
- cât de repede mergi
- tipul de teren pe care mergi
- dezvoltarea musculaturii (mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea)
- greutatea corporală (cei cu o greutate mai mare ard mai multe calorii, întrucât fac un efort mai mare)
"Ca regulă generală, vei arde mai multe calorii mergând 10.000 de pași - dar cât de multe vei arde depinde realmente de tipul pașilor pe care îi faci. Așa că e mai bine să te concentrezi pe provocarea în sine și să mergi cât mai mult posibil", arată Eastwood.
Câți kilometri înseamnă 10.000 de pași
Această distanță depinde de mărimea pasului. Ținând cont că lungimea medie a pasului persoanelor adulte e cuprinsă între 0,6 și 0,8 metri, se estimează că 10.000 de pași înseamnă între 7,6 și 8 kilometri de mers.
Cât timp durează să faci 10.000 de pași
Și această valoare este estimativă și depinde de nivelul condiției fizice și de lungimea pasului. În medie, o plimbare de 10.000 de pași durează în jur de o oră și 45 de minute.
Pentru o imagine corectă a efortului depus se recomandă folosirea unui ceas sport sau a unei aplicații de mobil cu funcție de pedometru.
De ce e bine să mergi zilnic pe jos
Cercetările demonstrează beneficiile acestei activități fizice. Un studiu realizat de guvernul britanic a arătat că mersul pe jos poate reduce riscul de a suferi de boli precum diabetul de tip 2, afecțiuni cardiovasculare și anumite tipuri de cancer, iar 10 minute de mers în ritm alert zilnic pot reduce cu 15% riscul de deces prematur.
Beneficiile mersului pe jos:
- e un mod gratuit de a face mișcare
- are impact redus asupra corpului
- poate fi făcut oriunde
- nu necesită echipament specific
- îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și sănătatea inimii
- sprijină sănătatea mintală
- reduce riscul unor afecțiuni