Kelemen Hunor: Se înfiinţează Poliţia termometrului? Nu poţi compara cât consumă un neamţ şi cât consumă mama mea la ţară

Kelemen Hunor: Se înfiinţează Poliţia termometrului? Nu poţi compara cât consumă un neamţ şi cât consumă mama mea la ţară

A venit rândul UDMR să se exprime critic la adresa reducerilor de consum dorite de Comisia Europeană.

Şeful partidului susţine că nu se poate impune obligativitatea unui anumit consum de electricitate sau gaz de către cetăţenii europeni în perioada iernii şi că poate fi vorba cel mult de o recomandare.

”Este o intenţie, o dezbatere, o decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă a miniştrilor Energiei la sfârşitul lunii. 

Anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu. Poţi da recomandări, dar obligativitatea e greu de făcut.

Cine controlează? Trebuie să înfiinţezi poliţia de termometru, de temperatură în casă sau ce vrei să faci? Nu poţi compara cât consumă un neamţ, şi de acolo să reduci cu 15%, şi cât consumă mama mea la ţară, şi de acolo să reduci 15%.

Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă sunt 3,5 - 4 milioane de utilizatori care consumă sub 100 de kW în România, care înseamnă un frigider şi 2-3 becuri în casă. Ce să reduci de acolo? Frigiderul sau stingi lumina de tot”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că astfel de comparaţii nu îşi au rostul, fiind inutile.

”Recomandări putem să facem. Fiecare om poate economisi un pic, dar nu poţi să spui să stai la 18 grade în casa ta. În instituţiile publice poţi reglementa altfel. Trebuie să ştim despre ce vorbim.

Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 sau 20 de grade, care va fi sancţiunea? Mă închide în casă, îmi taie gazul? Vor fi recomandări, dar trebuie să spunem clar că nu facem acest lucru pentru Comisia Europeană, ci pentru noi, pentru bugetul nostru”, a mai spus Kelemen Hunor.

Vicepremierul a dat asigurări că România va avea curent şi gaze la iarnă, iar resursele vor fi asigurate.

”Trebuie să apelezi la responsabilitatea oamenilor. E o perioadă grea, nu noi am creat criza şi vom plăti cu toţii preţul războiului, al nebuniei preşedintelui Putin”, a conchis Kelemen Hunor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇