Cele 3 măsuri propuse de urgenţă de Comisia Europeană pentru a reduce facturile la energie

Cele 3 măsuri propuse de urgenţă de Comisia Europeană pentru a reduce facturile la energie

Comisia Europeană a propus, miercuri, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

UE se confruntă cu efectele unei neconcordanţe grave între cererea şi oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia.

Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situaţie o exercită asupra gospodăriilor şi firmelor europene, Comisia propune măsuri excepţionale de reducere a cererii de energie electrică, precum şi măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

ADVERTISING

Iată propunerile:

1. Obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Statele membre să urmărească şi reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puţin 10% până la 31 martie 2023.

Ţările pot obţin asta prin ce metode vor, inclusiv pot oferi compensaţii financiare celor care sunt economi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reducerea cererii în perioadele de vârf ar duce la o scădere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii.

2. Plafon temporar al veniturilor pentru producătorii de energie electrică "inframarginali", şi anume cei care utilizează tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară şi lignitul, care furnizează energie electrică în reţea la un cost mai mic decât nivelul preţului stabilit de producătorii "marginali" mai scumpi.

Aceşti producători inframarginali au realizat venituri excepţionale, cu costuri de funcţionare relativ stabile, deoarece centralele electrice pe bază de gaze naturale costisitoare au determinat creşterea preţului angro al energiei electrice pe care îl practică.

ADVERTISING

Comisia propune stabilirea plafonului veniturilor inframarginale la 180 EUR/MWh.

Acest lucru va permite producătorilor să îşi acopere costurile de investiţii şi de funcţionare, fără a afecta investiţiile în noi capacităţi, în conformitate cu obiectivele noastre privind energia şi clima pentru 2030 şi 2050.

Veniturile care depăşesc plafonul vor fi colectate de guvernele statelor membre şi utilizate pentru a-i ajuta pe consumatorii de energie să îşi reducă facturile.

3.Contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale.

Această contribuţie limitată în timp ar menţine stimulentele pentru investiţii pentru tranziţia verde.

Aceasta ar urma să fie colectată de statele membre pentru profiturile din 2022, care sunt peste o creştere de 20% faţă de profiturile medii din ultimii trei ani.

Veniturile ar urma să fie colectate de statele membre şi redirecţionate către consumatorii de energie, în special către gospodăriile vulnerabile, întreprinderile grav afectate şi industriile mari consumatoare de energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇