Popescu explică de ce nu a vrut România plafonarea prețului gazului rusesc și ce se întâmplă cu prețul motorinei

Popescu explică de ce nu a vrut România plafonarea prețului gazului rusesc și ce se întâmplă cu prețul motorinei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, miercuri, după ședința de guvern, de ce România a fost printre statele care nu au fost de acord cu planul CE privind plafonarea la nivelul prețului pentru gazul rusesc.

Popescu a subliniat că nu este vorba de o opoziție, ci că România dorește o plafonare mai largă, pentru a fi evitate dezechilibrele în piață.

„România nu s-a opus, ci a propus o plafonare mai largă, care să includă și gazul rusesc. E clar că trebuie să avem un preț mult mai mic și dacă plafonăm doar într-o parte există riscul ca cererea mare să ducă la o creștere mai mare la prețul gazului care nu e rusesc. S-ar crea un dezechilibru.

ADVERTISING

Avem prețul gazului natural la 200 de euro, față de 20 de euro, care era deja un preț mare. Vi se pare un preț corect? În pandemie aveam prețuri de 7 euro. Deci vorbim de prețuri mari, speculative, pe care vrem sa le reducem. Vrem o chestie mai largă și se va ajunge la un consens”, a precizat ministrul Energiei.

Prețul motorinei și compensarea de 50 de bani

El a fost întrebat și care sunt motivele pentru care prețul motorinei a crescut în ultima perioadă, ajungând aproape de nivelul de la începutul verii, atunci când Guvernul a adoptat schema de compensare la pompă cu 50 de bani.

ADVERTISING

„România e țară importatoare de motorină. Am văzut și eu o creștere astăzi și ieri de la 8,33 lei, la 8,44 lei, o creștere de 11 bani. (...) Nu estimez o creștere foarte mare a prețului la motorină, am mai discutat în piață și ne așteptăm să vină o corecție în jos".

Întrebat dacă Guvernul va menține schema de compensare la pompă, ce mai este în vigoare doar până la 1 octombrie, Popescu a cerut răbdare pentru o discuție în coaliție: „Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că mai trebuie să așteptăm un pic. Vom avea o discuție în coaliție și în Guvern și vă vom anunța. Așteptați să aibă loc discuția”.

ADVERTISING

Întrebat dacă crede că prețul litrului de motorină va trece de 9 lei până la 1 octombrie, ministrul a spus că se îndoiește: „Pe unde este acum se va menține”.

Consiliul Concurenţei: Preţurile carburanţilor la pompă reflectă cotaţiile internaţionale

Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţa de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei, în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.

Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 - iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016 – 2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇