Fiecare cu secta lui. Rareș Bogdan și PSD, concursul inepțiilor

Fiecare cu secta lui. Rareș Bogdan și PSD, concursul inepțiilor

Zice Marius Budăi că PSD propune creșterea pensiilor cu 10%? Hop, Rareș Bogdan sare ca în jocul portocalelor din copilărie: de ce 10 și nu 16%? Ambele procente total fără fundamentare, fără analiză de impact, aruncate la plesneală, cine dă mai mult.

Zice Marcel Ciolacu că el nu le poate cere oamenilor “să facă vreo economie, să stingem becuri”. Desigur o șmecherie populistă a premierului de facto, care nu are și răspunderile premierului de jure.

Nu-i nimic, se poate mai mult. Rareș Bogdan vine cu de-a dreptul un îndemn la risipă: ”să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi(…) şi nici să nu staţi la 19 grade”. Așa spunea și Șoșoacă: nu purtați mască, nu vă protejați!

Inepție mai mare decât această declarație a prim-vicepreședintelui liberal rar am auzit. Cum să îi îndemni pe oameni să își golească aiurea propriile buzunare. De ce să lași apa să curgă, în timp ce te speli pe dinți? Care e rostul? Cine a vorbit despre un singur duș pe săptămână?

ADVERTISING

Niciun politician nu are mintea și curajul să spună adevărul: da, e nevoie de economie, nu doar pentru că noi, clasa politică, suntem de o incompetență teribilă, ci pentru voi înșivă.

De ce, că doar statul compensează facturile? De ce să facem economie statului care ne mulge pe toate părțile?

Pe de-o parte, statul nu prea plătește compensările și, în curând, tot mai mulți furnizori nu vor mai vrea sau nu vor mai putea să finanțeze diferența până la factura reală. Și vă vor trece la economie forțată prin întreruperea livrării.

Pe de altă parte, statul nu culege banii pentru compensare din copaci. Ei vin din taxe și impozite pe care le plătiți și care nu se vor mai duce în investiții și servicii publice mai bune nici cât se duceau până acum. După care veți resimți din plin efectul înapoierii, așa cum îl simțiți acum în privința energiei electrice, domeniu în care din 2017 suntem importatori neți.

Mai vin din impozitul numit inflație cu atât mai mare cu cât prețul real al electricității și gazelor va crește acolo unde statul nu compensează, adică la producătorii care vor vinde tot mai scump.

Mai vin din împrumuturi amețitoare pe care cine credeți voi că le va plăti? Numai dobânzile pe care le plătește România, adică noi toți, pentru împrumuturi au ajuns 30-32 de miliarde de lei.

Din toate aceste motive, chiar dacă statul compensează facturile sau chiar dacă ți le permiți fără efort, precum dl Rareș Bogdan, dacă ai un dram de minte înțelegi de ce e nevoie să faci economie.

Toți, de la Marcel Ciolacu la Rareș Bogdan, fac trimitere la penuria ceaușistă, accentuând acest tip de propagandă obsesivă. Dar una este să vină cineva să îți taie în mod abuziv dreptul la o viață decentă, alta este să reduci nimic mai mult decât risipa, adică ceea ce consumi fără să ai în mod real nevoie, ci doar din neglijență, obișnuință, comoditate.

Nu e nevoie să stai pe întuneric, cu becul legat la bateria de la mașină, cum își aduce aminte dl Bogdan cu o lacrimă în colțul ochiului. E suficient să stingi becurile când ieși din cameră și să le schimbi treptat cu becuri LED.

Nu trebuie să renunți la mașina de spălat rufe, dar poți să o lași să funcționeze noaptea. Nu trebuie să stai cu paltonul în casă. E suficient să nu ai ambiția să treci iarna în maiou și chiloți. E suficient să nu ţii geamurile deschise cât funcționează aerul condiționat.

Nu înseamnă să nu te mai speli cu apă caldă, ci să nu mai lași apa să curgă inutil - da, Rareș Bogdan! - și cât te speli pe dinți.

Cât despre dușul în doi, declarația (trunchiată) a fost făcută de un oficial elvețian pentru elvețieni, poporul acela căruia nici măcar la gleznă nu îi ajungem în termeni de civilizație și nivel de trai.

Iar elvețienii nu au leșinat la auzul acestei sugestii, cum au leșinat Rareș Bogdan, Marcel Ciolacu și mulți moderatori TV. Stați liniștiți, nu trăim în Elveția, nu suntem în pericol să devenim elvețieni, e ultimul pericol care ne paște.

Și pentru toate aceste ajustări de consum inutil nici măcar nu ar trebui să primim recomandări. Sigur dacă nu suntem la nivel financiar și de mentalitate din celebrul banc cu mafioții: "cât ai dat pe ceasul asta? 500 de mii. Fraiere, eu am dat 750 de mii!"

În acest moment, necesitatea depășește însă nivelul bugetului personal. Acum toate acestea sunt necesare fix ca să nu revenim la ceaușismul de care ne temem.

Dacă Putin câștigă acest război pentru că ne așezăm toții în genunchi și îi pupăm pulpana pentru molecula de gaz, ca să stăm în chiloți în casă și să ținem toate becurile aprinse, ce credeți că va urma?

Tocmai noi, cei trecuți prin cea mai teribilă formă de comunism, ar trebui să știm cum evoluează un tiran scelerat și că victoria nu îl satură, ci îl face și mai flămând de încă o victorie. Și încă una.

Sunt chestiuni de bun simț, greu însă de explicat de politicieni populiști și lipsiți de credibilitate. E mult mai simplu să le spui oamenilor ce vor să audă, să le alimentezi obsesiile și fobiile, în loc să faci apel la rațiunea lor, cu care să înțeleagă ceea ce îi sperie și instinctiv resping.

Fiecare preferă să vorbească pentru un electorat care nu mai trebuie convins, este fidelizat, răspunde pavlovian la cuvinte și tonalități. Din păcate, în jocul acesta este și puțina opoziție frecventabilă, care avansează soluții fără cifre, nefundamentate pe care trebuie să le creadă pe cuvânt cei care oricum cred orice pe cuvânt.

Așa cum mai toate televiziunile au ajuns să adopte ceva din formula OTV, cu tușe mai mult sau mai puțin groase, la fel toate partidele au împrumutat ceva din populismul grosier al AUR.

Fiecare vorbește cu secta lui, căreia îi livrează stimuli, nu argumente și rațiune.

Și cei care vor argumente, soluții raționale și fundamentate? Pentru ei nu vorbește absolut nimeni acum. Nu îi reprezintă nimeni. Așa se face că la alegeri vor vota sectele, o minoritate, în timp ce oamenii cu exigențe vor rămâne acasă sau vor pleca din țară. Rezultatul va fi pe măsură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇