Furnizorii de utilități, companiile din telecom și mediul de afaceri critică noile măsuri din energie. Ministrul Energiei acuză atacuri care folosesc speculanților

Furnizorii de utilități, companiile din telecom și mediul de afaceri critică noile măsuri din energie. Ministrul Energiei acuză atacuri care folosesc speculanților

Tot mai multe companii și asociații de business critică noile măsuri din domeniul energetic decise de guvern joi.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități spune că măsurile luate peste noapte de guvern vor agrava criza din domeniul energetic, în timp ce operatorii din domeniul telecom avertizează că Asociația Operatorilor Mobili din România noile prevederi „creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății”.

De asemenea, Confederația Patronală Concordia susține că ordonanța guvernului nu respectă legea și interesul public și acuză că nimeni nu a fost consultat de guvern în luarea acestor decizii cu impact profund în economie.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, acuză atacuri care folosesc speculanților din piață, care își văd amenințate profiturile.

ACUE: Este o decizie cinică, expresia unei lipse de considerație față de mediul de afaceri

Măsurile luate peste noapte agravează criza din sectorul energetic și vulnerabilizează suplimentar clienții finali, avertizează Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Potrivit ACUE, ignorarea costurilor reale contravine legislației naționale și europene.

ACUE avertizează că modificările OUG 27/2022, în forma publicată, vor duce la deteriorarea semnificativă a situației financiare a operatorilor economici din zona de furnizare și distributie a energiei, întrucât le impune pierderi financiare și economice semnificative, nerecunoscute prin modalitatea de rambursare sau în tariful de distribuție.

Potrivit ACUE, activitatea de furnizare și distribuție înregistrează deja pierderi de sute de milioane de euro, ca efect al legislației în vigoare.

ADVERTISING

„Ignorarea costurilor reale contravine principiilor constituționale, legislației europene și naționale în domeniu. Valoarea prețului mediu ponderat de decontare a energiei electrice a fost stabilită netransparent și sub prețurile din piață, înregistrate pe platformele de tranzacționare și evidențiate în rapoartele OPCOM.

Autoritățile au vizibilitate totală în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața angro de energie electrică, dar nu au arătat niciun calcul care să susțină valorile incluse în noile reglementări. Realitatea este cu totul alta, iar autoritățile știu care este nivelul de preț la care s-au făcut deja achiziții. ACUE consideră că este o decizie cinică, expresia unei lipse de considerație față de mediul de afaceri”, avertizează ACUE.

„Nu se pot impune pierderi ca efect al legislației. Orice intervenție în formarea prețurilor nu trebuie să aibă drept rezultat costuri suplimentare pentru participanții la piață, într-un mod discriminatoriu. Astfel de decizii trebuie să fie clar definite, transparente, verificabile și nediscriminatorii”, spune Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

ACUE mai arată că după luni de creștere accelerată a prețurilor pe piața angro, „perioadă în care autoritățile au asistat în mod pasiv”, peste noapte, a fost stabilit un preț maxim pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică, sub prețul pieței și sub costul achitat de furnizori.

ACUE transmite că înțelege nevoia introducerii unor mecanisme de control, care să asigure evitarea unor derapaje nepotrivite pe lanțul valoric al sectorului energetic, „dar aceste măsuri trebuie să fie în limitele constituționale, aliniate cu legislația din domeniul energetic și calibrate în funcție de rolul și provocările fiecărui sector din domeniul energetic”.

ADVERTISING

ACUE solicită o revizuire a noilor modificări pentru a se evita blocajul total al pieței și discontinutăți în alimentarea cu energie a clienților. De asemenea, face un nou apel la responsabilitate și la o colaborare autentică între autorități și industrie pentru analiza comună a datelor și asumarea unor decizii corecte. „Situația este critică, mult prea serioasă și afectează în mod direct continuitatea serviciilor de furnizare și distribuție”, potrivit ACUE.

Comunicatul integral emis de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

Serviciile telecom, grav afectate de noile prevederi din domeniul Energiei

De asemenea, serviciile telecom vor fi grav afectate de noile prevederi din domeniul Energiei, susține Asociația Operatorilor Mobili din România. Noile prevederi „creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății” și afectează grav planurile investiționale din domeniul telecom.

Prin OUG promovată de Guvern în ședința din 1 septembrie 2022, „fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătură de la o zi la altă, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.

Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicații electronice pentru infrastructură specifică. Operarea rețelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate”, se arată într-un comunicat al Asocaiției Operatorilor Mobili din România.

ADVERTISING

Având în vedere și contextul anuntatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom, precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din România, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență „creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul sau și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României”.

Asociația cere autorităților să analizeze conformitatea și efectele prevederilor acestei OUG cu normele de concurență și ajutor de stat în condițiile în care sectorul de telecomunicații, sector de importantă strategică al României, susține spectrul complet al activităților economico-sociale ale României.

Confederația Patronală Concordia: Nu respectă legea și interesul public. Nimeni nu a fost consultat

Și Confederaţia Patronală Concordia a reacționat la noile măsuri decise de guvern.

Ordonanţa de Urgenţă care modifică OUG 27/2022 nu respectă nici legea, nici interesul public, aceasta fiind adoptată fără o minimă consultare publică, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

„Este incredibil că avem din nou Ordonanţe de Urgenţă adoptate fără să le vadă nimeni, fără o minimă consultare publică sau un aviz al Consiliului Economic şi Social. Suntem la a 3-a încercare de a găsi o rezolvare pentru o problemă care priveşte pe toată lumea. Cele două încercări de până acum de a găsi un cadru adecvat au lăsat mult de dorit.

Guvernul şi Parlamentul sunt suverane şi trebuie să ia decizii în interesul tuturor cetăţenilor. O Ordonanţă de Urgenţă despre care nu ştia nimeni cu 2-3 zile înainte nu are cum să fie in interesul tuturor, atâta timp când nimeni nu a fost consultat. O Ordonanţă de urgenţă despre care află toată lumea din presă cu puţin timp înaintea adoptării nu respectă nici legea, nici interesul public", a subliniat Burnete într-o declaraţie de presă.

Comunicatul integral emis de Confederația Patronală Concordia.

Popescu: Cui folosesc aceste atacuri? Speculanților care-și văd amenințate câștigurile?

În replică, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, acuză atacuri care folosesc speculanților din piață, care își văd amenințate profiturile.

„Nu pot să nu mă întreb cui folosesc aceste atacuri? Speculanților din piață care își văd amenințate câștigurile?”, spune Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook.

ℹ Pentru că anumite interese de grup par a deveni promovate intens după adoptarea Ordonanței de Urgență care protejează...

Publicată de Virgil Popescu pe Vineri, 2 septembrie 2022

„Pentru că anumite interese de grup par a deveni promovate intens după adoptarea Ordonanței de Urgență care protejează românii și economia noastră de creșterea prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale, aș vrea să clarific următoarele lucruri. Prin noul pachet de măsuri populația este protejata pentru încă un an de zile, adică până la 31 august 2023.

Instituțiile publice, spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale, IMM- urile, industria alimentară sunt protejate. Bugetul României este protejat și specula va fi aspru taxată și se pune ordine în piață. Avizul fără observații al ANRE confirmă că punctul de vedere al instituției care răspunde de reglementarea pieței de energie și gaze naturale se regăsește în decizia Guvernului”, scrie Virgil Popescu.

El apreciază că prevederile din OUG se raportează la legislația europeană și tocmai de aceea dialogul cu instituțiile europene se realizează.

Guvernul a modificat, joi, schema de compensare a facturilor la energie în perioada iernii. Noua schemă de compensare intră în vigoare de la 1 septembrie 2022 și se aplică până la 31 august 2023. Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, 98% dintre gospodăriile care beneficiau până acum de compensare vor beneficia și pe noua schemă.

Potrivit ordonanței de urgență, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

  • de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv
  • de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Pentru ce depășește 255 KWh se plătește prețul întreg.

În cazul IMM-urilor, instituțiilor publice și a unităților din industria alimentară, acestea vor achita un tarif de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, indiferent cât este consumul după data de 1 septembrie 2022. Excepție fac spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale.

Toate măsurile din ordonanța de urgență privind energia doptată de guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇