De la 1 septembrie, companiile energetice vor plăti o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică - ce știm despre noua taxă

De la 1 septembrie, companiile energetice vor plăti o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică - ce știm despre noua taxă

De la 1 septembrie, producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi gaze naturale pe piaţa angro vor plăti o contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică.

Detalii despre această nouă taxă a oferit la finalul ședinței de guvern de joi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Briefing de presă

Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern susținut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

Publicată de Guvernul României pe Joi, 1 septembrie 2022

"Observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piaţa de energie, dar şi modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite, s-a stabilit introducerea unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, o contribuţie care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energie electrică şi gaze, furnizorii care au şi activitatea de trading pentru activitatea respectivă de training, dar şi de traderi, o contribuţie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziţie Energetică.

ADVERTISING

Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Practic, prin această contribuţie şi acest fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere, din două perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diverse rectificări bugetare, în cazul în care apar astfel de situaţii, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piaţă, mai ales în zona de trading, crearea unor preţuri care să fie în cascadă, în creştere, mult departe de ceea ce înseamnă, pe de o parte costul de producţie sau pe de altă parte costul de achiziţie la care chiar şi traderii au achiziţionat energia de pe piaţă", a spus Câciu.

ADVERTISING

Potrivit actului normativ aprobat de guvern:

  • Contribuţia la Fondul de tranziţie Energetică (CTE) se determină în condiţiile în care preţul de tranzacţionare este mai mare decât preţul de referinţă, iar calculul se realizează lunar.
  • Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează.
  • Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului
  • Contribuția la acest Fond nu va fi aplicată în cazul capacităţilor de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare acestei ordonanţe de urgenţă, şi nici companiilor care furnizează servicii publice de termie care produc energie electrică prin cogenerare.
  • contractele bilaterale încheiate pe piaţa angro prin negociere directă vor fi raporatate la ANRE în termen de 2 zile lucrătoare de la data încheierii.
ADVERTISING

Adrian Câciu a mai explicat că impactul bugetar al schemei de compensare și plafonare a preţurilor la energie este de un miliard de lei pe lună. Bani care vor fi asigurați din contribuția companiilor energetice la acest Fond.

„Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o”, a spus Câciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇