Surse Spot: ANRE a avertizat Ministerul Energiei despre efectele devastatoare ale noii OUG abia după ce fusese adoptată

Surse Spot: ANRE a avertizat Ministerul Energiei despre efectele devastatoare ale noii OUG abia după ce fusese adoptată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avertizat, pe 1 septembrie, ministerul condus de Virgil Popescu în legătură cu modul în care noua ordonanță pentru compensarea prețurilor la energie încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie.

Potrivit informațiilor spotmedia.ro, documentul emis de ANRE – consultat de G4Media – a ajuns la Ministerul Energiei după ora 18.00, adică după ce președintele Autorității, Dumitru Chiriță, semnase fără observații textul noii ordonanțe, iar ședința de Guvern se încheiase deja.

Anterior, în timp ce s-a lucrat la ordonanță, ANRE a precizat că măsurile guvernului „este posibil să intre în contradicție cu unele prevederi din Legea Energiei Electrice nr.123/2012, ale Directivei 944/2019 și ale Regulamentului 943/2019”.

ADVERTISING

Prevederea a fost preluată și în nota de fundamentare a noii OUG pentru energie.

nota-fundamentare

Însă în nota transmisă prea târziu Executivului, ANRE atrage atenția mult mai detaliat că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de infringement din cauza limitării prețului la producători.

ANRE mai spune și că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a acestora.

„Referitor la propunerea potrivit căreia „Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la Bugetul de Stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh”, dorim să facem precizarea că stabilirea unui preț al energiei electrice pe alte principii decât în baza tranzacțiilor încheiate poate crea dificultăți financiare furnizorilor de energie electrică și mai departe pe tot lanțul producere – consum, care să determine imposibilitatea desfășurării activității operatorilor din sector și trecerea clienților la furnizorii de ultimă instanță (FUI).

ADVERTISING

În acest context FUI s-ar confrunta deopotrivă cu dificultăți financiare în condițiile în care energia electrică se achiziționează pentru clienții preluați din PZU și ca dezechilibru”, se arată în documentul transmis Guvernului.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri că tot ceea ce a propus ANRE se regăseşte în textul de ordonanţă privind măsurile din energie iar textul a fost avizat de către Autoritatea de Reglementare, arătând că restul sunt speculaţii.

Popescu a mai afirmat că el nu crede că ordonanţa încalcă vreo directivă europeană.

Ce prevede noua ordonanță

Guvernul a modificat, joi, schema de compensare a facturilor la energie în perioada iernii. Noua schemă de compensare intră în vigoare de la 1 septembrie 2022 și se aplică până la 31 august 2023. Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, 98% dintre gospodăriile care beneficiau până acum de compensare vor beneficia și pe noua schemă.

ADVERTISING

Potrivit ordonanței de urgență, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

  • de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv
  • de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Pentru ce depășește 255 KWh se plătește prețul întreg.

În cazul IMM-urilor, instituțiilor publice și a unităților din industria alimentară, acestea vor achita un tarif de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, indiferent cât este consumul după data de 1 septembrie 2022. Excepție fac spitalele, școlile, furnizorii de servicii sociale.

La gaze, preţul plafonat pentru populaţie rămâne la acelaşi nivel, de 31 de bani, dar nu mai există plafon de consum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇