Mult zgomot pentru o plăcuță suedeză aburită de alcool politic

Mult zgomot pentru o plăcuță suedeză aburită de alcool politic

În mod cert e de condamnat atitudinea tinerilor liberali de la școala lor de vară de pe litoral, care, într-o seară inundată cu alcool, printre incantațiile bahice, au scandat plăcuța suedeză la adresa PSD.

Aș zice chiar că, fiind PNL în coaliție cu PSD, atitudinea lor poate fi catalogată cu ușurință drept huliganică. Firește că nu toți participanții s-au dedat la aceste injurii, dar asta nu schimbă cu nimic situația. Faptul că șefa tinerilor liberali a prezentat scuze, iar scuzele au fost acceptate nu va reduce tensiunea dintre cele două partide.

Între partenerii de coaliție există o tensiune latentă și un inconfort evident, legate de istoria luptei dintre cele două partide pentru putere. Istoria bătăliilor lor politice este lungă și marcată de asemenea înjurături. Să ne amintim doar de celebrele ,,Puie Monta” și ,,să vină diaspora ca să ne ușurăm pe ea”. Aceasta demonstrează că înjurătura de mamă la preopinent este armă veche, este strigăt de luptă.

ADVERTISING

N-are rost să analizăm care dintre lansatorii de injurii au avut sau n-au avut justificări în momentul lansării lor. Asemenea fapte s-au petrecut mai mult în culise și mai puțin public, iar ea, înjurătura politică, va rămâne în arsenalul partidelor și pe viitor, chiar dacă va trăi sau nu coaliția.

Înjurătura de mamă va rămâne armă politică în arsenal pentru că relațiile antagonice dintre partide o vor cultiva cu sârg. N-avem noi destulă cultură politică să fim decenți și printre membrii de partid sunt destui cu mintea subțiată ce nu pot produce analize inteligente. Iar lupta politică dusă și de unii, și de alții cu lovituri sub centură va hrăni plăcuțele suedeze în continuare.

În această idee trebuie spus că cine seamănă vânt culege furtună, chiar dacă este bucurosul câștigător al unor însemnate procente electorale.

Tactica PSD de a lovi continuu PNL ca să se impună ca lider în coaliție și să-și asigure scor electoral suficient ca să conducă fără PNL din 2024 este în mod cert cauza frustrării liberalilor. Iar frustrările acestea legate de funcționarea coaliției se adaugă peste frustrările legate de insuccesele notorii ale guvernărilor Orban și Cîțu și se pun peste frustrările vechi, istorice, generând mânie și ură.

Miștocăreala și presiunea pusă de multe ori aiurea asupra coaliției de Marcel Ciolacu este și ea o cauză a huiduielile liberalilor.

Eforturile sale constante de a pune PNL într-o lumină proastă prin amenințările din declarațiile publice l-au făcut persona non grata în PNL.

Șeful PSD zice că nu a cârtit împotriva premierului Nicolae Ciucă, hai să acceptăm această afirmație. Dar dacă ai un pluton de jandarmi, faptul că le tăvălești zilnic chipiurile și le numeri găurile din uniformă nu înseamnă că pui la îndoială capacitățile șefului?

Atunci când iei în răspăr public orice intenție liberală, ba pe tema energiei, ba pe tema pensiilor și forțezi schimbarea ordonanțelor pentru că nu îți convin, cu intenția de a zdruncina imaginea PNL și a câștiga puncte electorale, n-ai cum să te aștepți la zâmbete protocolare.

PNL este într-o poziție de subordonat în coaliție și mai primește și bobârnace de la partener, ba pentru una, ba pentru alta, de parcă n-ar exista un protocol de guvernare, ci doar un concurs public de sarcasme, ironii și miștocăreli.

Trebuie să recunoaștem că modul de adresare al domnului Ciolacu, ironic nu pentru că vrea musai, ci fiindcă așa este dumnealui, prinde la electorat și nu este singurul vinovat de starea din coaliție. La baza huiduielilor și injuriilor de la școala de vară liberală de la Venus stau ripostele prea vocale ale unor lideri liberali.

Domnul Ciolacu îi ia pe liberali peste picior public iar ei, simțindu-se în inferioritate, vociferează nervoși și aruncă cu săgeți către PSD.

Păi dacă liderii liberali se comportă astfel, cum să se comporte tinerii și needucații liberali la beție? Păi dacă liberalii nu pot recupera punctele pierdute din sondajele de opinie pentru că liderii lor nu-și pot impune programul politic și nu pot comunica cum trebuie cu susținătorii, ce să facă juniorii? Trântesc și ei înjurături birjărești ca să-și mai ostoiască frustrările politice.

Trebuie remarcată reținerea domnului Ciolacu de a croi dintr-o situație ca aceasta un nou scandal politic în coaliție. Liderul PSD a considerat fapta ca fiind prea neimportantă ca să merite mai mult decât ce a făcut, adică o muștruluială publică. Vor mai fi ceva contre, ba de o parte, ba de alta, dar chestiunea se va stinge repede, sub presiunea unor lucruri cu adevărat importante, precum criza energetică și inflația.

Coaliția abia se târăște pentru că lupta pentru întâietate în interiorul ei îi dezumflă toate cauciucurile. Când se va destrăma, mai înainte sau după 2024, hălăduielile vor crește, acuzele se vor înmulți, iar rufele murdare vor fi arătate publicului nespălate, în toată splendoarea mizeriei lor morale.

Să ne pregătim pentru spectacolul de atunci, căci o plăcuță suedeză aruncată în social media de niște tineri aburiți este doar o picătură neînsemnată în puhoiul inundației ce va veni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇