Tensiuni în coaliție. Ciolacu vorbește de remaniere și ședințe liberale la Sinaia unde se pun la cale atacuri la PSD

Tensiuni în coaliție. Ciolacu vorbește de remaniere și ședințe liberale la Sinaia unde se pun la cale atacuri la PSD

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că o remaniere guvernamentală „nu este o catastrofă”, reafirmând că aceasta este atributul prim-ministrului.

„Coaliţia nu se rupe, coaliţia va funcţiona. Întotdeauna există remaniere. Eu v-am spus foarte clar: prim-ministrul trebuie să vină cu propunerile. Dacă eram premier eu, Marcel Ciolacu, şi PSD-ul, cred că îmi săreau în cap colegii deja să fac anumite remanieri. Nu este atributul meu.

În acest moment, prim-ministrul nu a venit cu vreo propunere să fie cineva remaniat. E ca la şah, mută albele primele. (...) Nu cred că prim-ministru Nicolae Ciucă va face vreodată vreo remaniere fără să stăm de vorbă. Nu confundăm persoane", a afirmat Ciolacu, la sediul PSD, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Întrebat dacă a avut loc o evaluare a miniştrilor PSD, el a confirmat, adăugând că întotdeauna este „loc de mai bine" şi este posibil şi scenariul remanierii unora dintre aceştia.

„Da. Întotdeauna e loc de mai bine. (...) Nu este o catastrofă o remaniere, e un lucru normal în orice democraţie. Nu încercaţi să căutăm nume, câţi miniştri... Când va veni prim-ministrul cu o propunere concretă, sunt ferm convins că nimeni n-o să facă la Sinaia pe ascuns.

Se vede de pe Marte, dacă PSD nu-şi asuma să intre la guvernare, era o situaţie complicată nu numai pentru PNL şi marea coaliţie de dreapta, era o situaţie complicată în primul rând pentru români. (...) Evaluările miniştrilor le face prim-ministrul în coaliţie", a completat liderul PSD.

ADVERTISING

Jurnaliștii au cerut detalii despre ce întâlniri de la Sinaia vorbește șeful PSD și acesta a răspuns că un nou atac la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, explicând că i-a cerut să prezinte un act normativ până la 1 septembrie „care să reglementeze perioada în care energia e deja vândută și perioada următoare și cred că e cazul să venim cu o perspectivă până în anul 2025”.

„Eu am vrut să fiu foarte clar înțeles și nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac anumite ședințe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovații trebuie să fie cei de la ANRE și să înceapă un atac la adresa lui Ciolacu, Grindeanu și Rafila. Nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet. Totuși politica înseamnă mai mult decât un sport alb și ușor, dar adevărul e unul singur - politica în energie o face Ministerul Energiei. (...) Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă”, a mai spus președintele PSD.

ADVERTISING

Reacția PNL

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, pentru News.ro, că zvonul auzit de preşedintele PSD nu există şi că la Sinaia, discuţiile pe energie au fost unele tehnice şi au vizat posibilităţile de a găsi soluţii aplicabile, până la 1 septembrie, care să protejeze atât consumatorii casnici cât şi companiile.

„Pur şi simplu, nu există acest scenariu, PNL s-a întâlnit la Sinaia pentru a analiza şi discuta chestiuni legate de toate problemele guvernării, dar şi despre moduri mai bune în care această coaliţie poate să funcţioneze. (...) Pur şi simplu zvonul auzit de domnul Ciolacu nu există”, a spus Ionuţ Stroe.

Despre subiectul ANRE, Ionuţ Stroe a ţinut să precizeze: „Indiferent de câte întâlniri am avea noi sau PSD, indiferent de locul unde sunt, la munte la mare, la Bucureşti sau altă parte, atribuţiile ANRE rămân aceleaşi, iar legislaţia referitoare a îndatoririle ANRE este foarte clară”.

„ANRE este cea mai importantă instituţie care poate face politici în materie de reglementare a pieţei energiei şi, la fel ca celelalte instituţii care sunt solicitate în acel comitet interministerial, trebuie să vină cu soluţii şi să îşi asume un rol mult mai activ”, a explicat Stroe.

Întrebat despre schimbarea directorului ANRE, Ionuţ Stroe a afirmat că „ANRE este sub control parlamentar, iar conducerea ANRE este asigurată de PSD. Nu am discutat noi, liberalii, despre posibilitatea de a schimba conducerea ANRE”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇