Ce site-uri au primit sume mari de bani de la PNL şi PSD pentru propagandă: Articolele nu sunt nicicum marcate ca reclamă politică

Ce site-uri au primit sume mari de bani de la PNL şi PSD pentru propagandă: Articolele nu sunt nicicum marcate ca reclamă politică

Site-urile digi24.ro, realitateaplus.ro, rtv.ro, b1tv.ro, hotnews.ro, antena3.ro, dcnews.ro, stiripesurse.ro, newsweek.ro au încasat bani publici de la PNL şi/sau PSD, direct sau prin intermediul unor agenții.

Este concluzia unei anchete realizate de Europa Liberă, care precizează că este vorba despre sume uriaşe.

Cele două mari partide din coaliţia de guvernare au dat peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă doar în primele 7 luni din 2022.

De ce sunt bani publici? Pentru că vin din subvenţia de la stat, încasată de partide în funcţie de numărul de aleşi pe care îl au.

ADVERTISING

Europa Liberă a constatat analizând datele că sumele alocate presei cresc constant şi cititorii nu pot şti dacă citesc pe aceste site-uri o știre plătită de partid sau un produs jurnalistic, pentru că articolele nu sunt marcate cu P sau Advertorial.

În 2021, PSD a dat aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), iar PNL aproape 19 milioane de lei (3.8 milioane de euro) pentru propagandă de acest fel, iar USR 1 milion de lei (200.000 de euro).

Oficial, conducerile PNL şi PSD refuză să dezvăluie spre ce site-uri se duc banii pentru a fi prezentate în articole pozitive. Agenția e folosită ca pretext de PSD, dar și de noua conducere a PNL, pentru a nu divulga sursele de presă care le primesc banii.

ADVERTISING

Asta face acum secretarul general PNL, Lucian Bode. Însă predecesorul său, Dan Vîlceanu, a declarat pentru Europa Liberă ce site-uri au avut contract cu PNL direct sau indirect, prin intermediul agențiilor, care luau comision de 5%.

„Sunt site-urile televiziunilor centrale: B1, Realitatea, Digi24, Antena3, RTV - cu ei o perioadă ne-am oprit și am reluat apoi. Cu Hotnews nu am avut niciodată contract direct, se ocupa domnul Ivănuș (Cosmin Ivănuș, acționar unic la Inventus Strategy Design SRL., una dintre agenţiile cu care lucrează PNL - n.red.). Nu am avut niciodată contract direct cu Hotnews și nici cu Digi, dar am avut prin intermediul agenției. Cu știripesurse era un contract mic. DC News, Evenimentul Zilei și Capital sunt și ele pe listă”.

ADVERTISING

Tot Vîlceanu dezvăluie că articolul plătit de partid nu era marcat în vreun fel distinct pe site-ul unde era publicat și conținea, de fiecare dată, doar poziția reprezentantului PNL sau a partidului.

Cât despre PSD, contractele sunt ținute la secret de Marcel Ciolacu, care spune că nu știe pe ce site-uri este promovat partidul, deși agențiile de publicitate trimit rapoarte complete către clienți.

Însă surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că partidul a plătit pentru promovare către site-urile televiziunilor de știri.

„Antena3.ro, digi24.ro, rtv.ro au primit bani prin intermediul agenției. Sunt contracte legale, încheiate prin intermediul agenției. Nu există un contract direct cu digi24.ro, e prin intermediul agenției. La fel și cu Hotnews. Tot prin intermediul agenției, căutați secțiunea pe bloguri și acolo sunt textele promovate de PSD. Tot acolo veți găsi și articolele promovate de PNL”, au spus sursele citate.

Vă invităm să citiţi toată ancheta Europa Liberă, unde veţi afla sumele exacte încasate de agenţii, dar şi de fiecare sursă de presă de la partid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇