Comisia Europeană pune România în grupa de mare risc pentru libertatea presei. Care sunt marile probleme din mass-media de la noi

Comisia Europeană pune România în grupa de mare risc pentru libertatea presei. Care sunt marile probleme din mass-media de la noi

Presa din România a fost plasată în categoria cu cel mai ridicat risc privind libertatea de exprimare, arată raportul privind respectarea statului de drept în UE, care a fost publicat miercuri de Comisia Europeană.

În premieră, acest raport a introdus şi un clasament general al statelor membre, conceput pe 5 niveluri de risc. Iar România se află în categoria țărilor cu risc ridicat, alături de Bulgaria, Ungaria, Polonia, Grecia, Malta și Slovenia, relatează G4Media.ro.

Iată câteva dintre concluziile CE legat de presa din România:

ADVERTISING

1. Lipsă de transparență în difuzarea de conținut plătit de partide, în timpul şi în afara campaniilor electorale. Iar cei care au vrut să afle modul în care aceste fonduri au fost utilizate de mass-media pentru a difuza conținut politic s-au lovit de un zid al tăcerii.

2. Accesul jurnaliștilor la informații rămâne deficitar.

3. Cazurile de amenințare, hărțuire și violență fizică împotriva jurnaliștilor sunt mai îngrijorătoare.

Aici CE menţionează cazuri concrete:

  • Doi jurnaliști și un activist de mediu au fost atacați în timp ce filmau un documentar despre defrișările ilegale. Toate înregistrările lor au fost șterse, iar echipamentul a fost distrus de atacatori.
  • Două jurnaliste au fost atacate la un congres al PNL
  • Consiliul Europei are două alerte active privind intimidarea jurnaliștilor din România (cazurile Emilia Șercan și Alin Cristea).
ADVERTISING

4. Lipsă de transparență şi în ceea ce priveşte patronii din mass-media

5. România nu a transpus încă Directiva revizuită privind serviciile media audiovizuale, iar acest lucru a întârziat modificări necesare pentru a îmbunătăți funcționarea și eficacitatea CNA. La un an de la alegerea membrilor, CNA nu are încă un președinte.

Amintim că, săptămâna trecută, coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au criticat practica folosirii subvențiilor de la bugetul de stat primite de partidele din România pentru promovarea în presă.

ADVERTISING

Partidele din România au primit în acest an o subvenție de peste 210 milioane de lei (42 de milioane de euro), din care au alocat sume consistente pentru presă prin contracte secrete. Cele mai importante partide au cheltuit în primele cinci luni ale anului peste 38 de milioane de lei (7,68 milioane de euro) pentru promovarea în presă. Suma s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit rapoartelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇