Comisia Europeană, sesizată în cazul jurnalistei Emilia Șercan

Comisia Europeană, sesizată în cazul jurnalistei Emilia Șercan

Mai mulți europarlamentari români și străini au trimis o scrisoare unor comisari europeni, prin care au semnalat cazul jurnalistei Emilia Șercan și tentativele de intimidare orchestrate de autoritățile statului român împotriva ei, a anunțat eurodeputatul USR Ramona Strugariu.

”Cazul Emiliei Şercan este în atenția instituțiilor europene. Am adresat mai multor comisari europeni o scrisoare, pe care am inițiat-o alături de colegii din Grupul de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, prin care am semnalat cazul jurnalistei Emilia Șercan și tentativele de intimidare orchestrate de autoritățile statului român împotriva ei”, a scris Ramona Strugariu, pe Facebook.

ADVERTISING

Potrivit acesteia, România nu va avea niciodată o presă liberă, ”dacă noi orchestrăm acțiuni de kompromat împotriva jurnaliştilor, în loc să îi protejăm”.

”Libertatea presei este în declin în România, iar pentru acest lucru autoritățile au o responsabilitate majoră. Jurnaliștii de investigație trebuie protejați.

Cum, mai exact, veghează eficient presa liberă asupra respectării interesului public, atâta timp cât jurnaliștii sunt hărțuiți, amenințați și intimidați în primul rând de cei care ar trebui să le răspundă la întrebări şi de către cei care ar trebui să le garanteze independența?”, precizează europarlamentarul USR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ramona Strugariu subliniază că autoritățile române trebuie să facă lumină în acest caz, pe căile legale, respectând legea, iar vinovații trebuie să plătească.

”Scrisoarea, prin intermediul căreia am solicitat o reacție fermă a Comisiei Europene asupra acestui subiect, care probabil va fi reflectat critic şi în următorul Raport anual de monitorizare a statului de drept, a fost susținută de mai mulți colegi din Parlamentul European, din țări și grupuri politice diferite.

Autoritățile române au de răspuns la nişte întrebări foarte serioase despre tot ce s-a întâmplat în cazul Emiliei Şercan. Trebuie să facă lumină, pe căile legale, respectând legea, iar vinovații trebuie să plătească”, mai spune europarlamentarul.

ADVERTISING

Printre semnatarii scrisorii se numără și europarlamentaru Mircea Hava, fost lider în PNL.

Sesizarea este adresată vicepreședintelui pentru Valori și Transparență al Comisiei Europene, Vera Jourova, comisarului european pentru Justiție, Didier Reynders, precum și comisarului pentru Egalitate, Helena Dalli.

Cazul Emiliei Şercan este în atenția instituțiilor europene. Am adresat mai multor comisari europeni o scrisoare, pe...

Publicată de Ramona Strugariu pe Luni, 11 aprilie 2022

Emilia Şercan a acuzat autorităţile că au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva ei, după ce a scris despre plagiatul lui Ciucă, iar acum încearcă să muşamalizeze totul.

Ulterior a venit o reacţie de la Guvern în acest caz.

Peste 160 de profesori universitari, jurnaliști, studenți, cercetători, oameni de cultura, reprezentanți ai societății civile, din țară și din străinătate și-au exprimat solidaritatea cu Emilia Șercan.

Recent s-a aflat și că un comisar-șef din Poliția București s-a pensionat brusc, la doar 47 de ani, după dezvăluirile Emiliei Șercan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇