Reacţie de la Guvern în cazul Emilia Şercan. Iar la Parlament se face dezbatere

Reacţie de la Guvern în cazul Emilia Şercan. Iar la Parlament se face dezbatere

Guvernul susţine total libertatea presei, iar premierul cere investigaţii vizând orice formă de ameninţare la adresa jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru, după ce jurnalista Emilia Şercan a acuzat acţiuni de defăimare şi intimidare ca urmare a dezvăluirilor referitoare la plagiatul din lucrarea de doctorat a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

„Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi  libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor sa fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere”, a trransmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ADVERTISING

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Camera Deputaţilor, deputatul USR Iulian Bulai, a invitat jurnalişti de investigaţie şi reprezentanţi ai organizaţiilor de profil la o discuţie pe tema intimidărilor la care sunt supuşi, a încercărilor de muşamalizare a anchetelor jurnalistice în curs şi a protecţiei de care trebuie să beneficieze.

Evenimentul va avea loc miercuri, la Parlament.

Potrivit unui comunicat oficial al USR, dezbaterea organizată miercuri, 6 aprilie, de la ora 15.00, în Sala „Hortensia Papadat-Bengescu” a Comisiei pentru Cultură şi cu participarea membrilor acestei comisii.   

ADVERTISING

Jurnalista Emilia Şercan a acuzat, luni, că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa, după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar acum încearcă să muşamalizeze această acţiune.

Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare şi că una dintre acestea a fost făcută, potrivit probelor pe care le deţine, cu complicitatea unor persoane din instituţii ale statului.

În replică, IGPR a precizat că două dintre dosarele penale referitoare la violarea vieţii private deschise ca urmare a plângerilor depuse de jurnalistă, dosare pentru care a fost extinsă urmărirea penală şi pentru acces ilegal la un sistem informatic, au fost reunite şi preluate de Parchetul Tribunalului Bucureşti.

ADVERTISING

La acest moment, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, există în lucru doar dosarul penal referitor la ameninţare, sub supravegherea procurorului. "În prezent, se aşteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităţilor procedurale", subliniază IGPR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇