România TV, amendată de CNA cu 50.000 de lei pentru două derapaje majore, cu Cristian Tudor Popescu și Emilia Șercan

România TV, amendată de CNA cu 50.000 de lei pentru două derapaje majore, cu Cristian Tudor Popescu și Emilia Șercan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Postul România TV a fost amendat de CNA cu 50.000 de lei pentru două derapaje majore în care au fost implicați Cristian Tudor Popescu și Emilia Șercan.

Cristian Tudor Popescu a fost prezentat de România TV ca și când ar fi fost în direct, deși imaginile erau înregistrate, iar jurnalistul făcuse declarațiile la Digi24, în timp ce Emilia Șercan a fost acuzată că ar fi spion rus, informează Pagina de Media.

Pentru adoptarea, joi, a deciziei de sancționare a postului de televiziune a fost nevoie de patru ședințe ale CNA și dezbateri aprinse. CNA a primit numeroase reclamații de la jurnalişti, instituţii media, politicieni şi partide în legătură cu aceste derapaje, scrie Pagina de Media.

ADVERTISING

Conform sursei citate, postul de televiziune Digi24 a reclamat faptul că România TV a preluat declaraţii ale lui Cristian Tudor Popescu, susținute la Digi, fără să prezinte sursa, ci dând impresia că jurnalistul ar fi în direct, prin telefon, în condițiile în care jurnalistul a anunțat încă din 2014 că nu agreează România TV, pe care l-a numit, în şedinţa CNA la care a fost prezent, în mod insistent şi peiorativ „canal“.

”Există această intenţie ca eu să fiu băgat în acest canal. Primesc nenumărate mesaje de la cei care mă urmăresc şi care mă întreabă dacă am fost la România TV. (…) Dacă aşa ceva se permite, dacă e corect în practica de presa sunt şi eu curios să aflu părerea onoratului Consiliu“, a declarat Cristian Tudor Popescu în şedinţa CNA, din 22 februarie 2022.

ADVERTISING

Roxana Niculescu, reprezentantul România TV, a prezentat scuze față de postul Digi24 și față de telespectatori, spunând că totul s-a întâmplat ”absolut fără niciun fel de intenţie, numai din neştiinţă, prostie. Am pus pe ecran de fiecare dată de câte ori am preluat, sursa preluării”.

„Este imposibil de crezut că o astfel de operaţiune, în care pui semnul telefonului pe imaginea mea şi nu pui sigla postului de unde ai luat respectiva imagine, nu a fost premeditată. (…) Acest lucru nu s-a făcut o dată, ci de zeci de ori”, a replicat Cristian Tudor Popescu.

Reprezentanta RTV a negat, dar i s-au arătat imaginile

În cazul Emiliei Șercan, acuzată că ar fi spion rus, aceasta a afirmat că a asistat ”la un festival de calomnii” pe postul România TV, inclusiv legate de viața ei personală.

ADVERTISING

”S-a insinuat şi s-a lăsat senzaţia, în acel material care invocă o anchetă a serviciilor de contraspionaj, că eu sunt spion rus. O afirmaţie de o gravitate extremă, mai ales în acest context. (…) Nu putem să ne ascundem în spatele protecţiei surselor ca să aruncăm informaţii false. După aceste materiale, am primit o serie de mesaje, de ameninţări, de insulte, calomnii, pe reţelele sociale, în care sunt făcută spion rus şi sunt tăvălită şi ameninţată.

Mai spun că serviciile secrete au descoperit că s-au făcut plăţi din Moldova către companii legate de Emilia Şercan. Nu am avut în viaţa mea o firmă. Nici eu şi nici familia mea. Nu mi-am luat niciodată salarii de la Realitatea pe firmă. (…) Putea să se facă o verificare la Registrul Comerţului. (…)”, a declarat, printre altele, Emilia Șercan.

Roxana Niculescu, reprezentant România TV, a negat că postul ar fi făcut afirmaţiile legate de partenerul de viaţă al jurnalistei, însă membrii CNA şi Emilia Şercan i-au arătat contrariul şi i-au indicat exact fragmentele de emisiune unde au fost făcute, scrie Pagina de Media.

Mai mulţi membri ai Consiliului şi-au expus punctele de vedere în cadrul unor lungi dezbateri, iar unii au cerut ca amenda să fie de 100.000 de lei.

La final, CNA a stabilit că România TV a încălcat următoarele prevederi referitoare la informarea corectă a publicului:

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor. (Legea audiovizualului)

Art. 64 (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”. (Codul de reglementare a conţinutului audiovizual)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇