Premierul Ciucă și CNA condamnă instigările AUR la ură împotriva jurnaliștilor

Premierul Ciucă și CNA condamnă instigările AUR la ură împotriva jurnaliștilor

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat inițiativa AUR de a realiza o listă cu „cele mai toxice şi false organe de presă” și respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliştilor. Și CNA a reacționat și a protestat oficial față de „astfel de topuri în care incită de fapt la ură împotriva mass media”, precizând că au fost nominalizate în principal posturi TV.

Guvernul României respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliştilor. Libertatea de exprimare şi liberul acces la informaţie sunt garanţii ale unei democraţii consolidate şi ale funcţionării statului de drept”, afirmă premierul.

Ciucă spune că e de neacceptat ca în spaţiul public să fie promovate aşa-zise liste cu “redacţii toxice” şi condamnă categoric manifestarea diferenţelor de opinii prin orice tip de violenţă. 

”Prim-ministrul României susţine drepturile fundamentale şi protejarea jurnaliştilor, orice incitare la ură împotriva presei contribuind la generarea unei viziuni care ar îndepărta România de valorile democratice pe care şi le-a asumat ca stat membru NATO şi UE”, transmite Executivul, fără a nominaliza explicit AUR.

Și CNA a trimis comisiilor de Cultură ale Parlamentului o scrisoare de protest, care a fost votată în unanimitate de membrii Consiliului.

"Ieri a apărut pe reţeaua de socializare a AUR un fel de chestionar provocator prin care publicul acestui partid era îndemnat să facă un fel de statistică a 'celor mai mizerabile' entităţi de presă din România. Postarea iniţială, este adevărat, face referire la un portal online, însă în sutele de comentarii de pe pagina de Facebook la care pagina oficială, adică partidul, în mod oficial, a reacţionat se regăsesc de fapt posturi de televiziune. (...) Faptul că AUR nu doar că face acest demers, dar îl şi susţine prin comentariile ulterioare, cred că este o chestiune care nu trebuie lăsată fără ca noi să avem o reacţie", a spus Valentin Jucan, membru CNA, în debutul şedinţei Consiliului.

În opinia lui Jucan, "este pentru prima dată când un partid politic îşi permite într-un mod atât de clar şi de tranşant să facă astfel de topuri în care incită de fapt la ură împotriva mass media în general, prin comentariile susţinute la adresa posturilor de televiziune, indiferent care sunt acestea".

El a adăugat că am putea asista, la sediul unor televiziuni, la incidente precum cel petrecut în cazul Primăriei din Timişoara.

"Haideţi să vedem care sunt cele mai toxice şi false "organe de presă". Începem noi: G4media...Completaţi voi!", se arată într-o postare de miercuri de pe pagina AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇