Parchetul neagă că a cerut oprirea analizei plagiatului lui Ciucă, dar președintele CNATDCU spune că așa a fost înștiințat

Parchetul neagă că a cerut oprirea analizei plagiatului lui Ciucă, dar președintele CNATDCU spune că așa a fost înștiințat

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție îl contrazice pe președintele interimar al CNATDCU, profesorul Mircea Dumitru, care a declarat că procurorii au interzis forului care anchetează acuzațiile de plagiat să își continue ancheta în ce privește teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

“În dosarul penal la care faceți referire, instrumentat de Secția de urmărire penală și criminalistică, nu a fost dispus prin vreun act procedural ca C.N.A.T.D.C.U. să sisteze analiza tezei de doctorat menționate”, se arată într-un răspuns al Parchetului, pentru EduPedu.ro.

ADVERTISING

Marți aceeași publicație a prezentat declarațiile lui Mircea Dumitru. Întrebat în ce stadiu se află analiza dosarului de plagiat în cazul tezei lui Ciucă, acesta a răspuns că ”analiza nu s-a încheiat, pentru că nici nu a început, de fapt”.

”Nu am putut constitui nici dosarul întreg al tezei, pentru că acum vreo trei săptămâni Ministerul Educației și UEFISCDI, care asigură secretariatul tehnic al CNATDCU, au primit o înștiințare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte care transmitea o ordonanță a acestei structuri, PICCJ, prin care se cerea oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat și se va da o soluție la parchet.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu s-a putut constitui dosarul. Dosarul trebuia să se constituie, să apară pe o platformă și în urma acestor proceduri și demersuri noi urma să numim o comisie de analiză. Toate acestea au fost oprite printr-o ordonanță a parchetului. Parchetul a interzis CNATDCU și Ministerului să continue această investigație cât timp ei nu au o soluție la această problemă. A rămas blocat”, a declarat Mircea Dumitru, pentru EduPedu.

În plus, acesta a explicat care este procedura tehnică în astfel de cazuri.

”Noi primim din partea secretariatului tehnic, prin e-mail, de pe platforma electronică, documentele generate de platformă. Procedura este digitizată și, după numărul de zile pe care îl avem în regulament, noi primim exact ceea ce trebuie să facem în continuare.

ADVERTISING

Or, dosarul întreg al tezei nu s-a putut constitui pentru că s-a oprit procedura în faza aceasta.

Parchetul nu a intrat în legătură cu mine, a intrat în legătură cu secretariatul tehnic de la UEFISCDI, deci personal nu știu aceste date și nu știu când Parchetul va da o rezoluție”, a mai declarat Mircea Dumitru.

La întrebarea ”cine blochează verificarea pentru plagiat a tezei lui Ciucă” răspund jurnaliștii de la G4Media. Și răspunsul este instanța, la cererea lui Ciucă.

Mai exact, pe 1 martie, Ciucă a obținut din partea Curții de Apel București o decizie prin care se suspendă analiza a trei sesizări admise de Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în perioada 20-27 ianuarie 2022.

Anterior ședinței de judecată de la Curtea de Apel București, Ciucă a depus, în paralel, o cerere de devansare a termenului de judecată, stabilit inițial pentru 4 martie.

În motivarea acestei cereri, premierul, reprezentant de casa de avocatură Mușat și Asociații, susține că este ”nelegal” ca CNATDCU să îi verifice teza și că sesizările primite de această instituție ”sunt grav viciate şi nu respectă cerințele legale”.

”Reclamantul consideră că în prezent CNATDCU este investit nelegal cu privire la derularea procedurii de verificare a tezei de doctorat a reclamantului, în condițiile în care sesizările sunt grav viciate și nu respectă cerințele legale”, se arată în cererea de devansare a termenului de judecată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇