Cazul Emilia Șercan vs. Nicolae Ciucă, în presa străină: România este văzută ca una dintre cele mai corupte țări din UE

Cazul Emilia Șercan vs. Nicolae Ciucă, în presa străină: România este văzută ca una dintre cele mai corupte țări din UE

Cazul jurnalistei Emilia Șercan și întreaga poveste după ce aceasta l-a acuzat de plagiat pe premierul Nicolae Ciucă e prezentat pe larg în presa străină, amintind cu această ocazie lumii de faptul că România încă este una dintre cele mai corupte țări din UE, iar frauda academică ocupă un loc aparte în istoria noastră.

„Emilia Șercan și-a asumat ca misiune personală să expună plagiatorii din România, de la cel mai înalt nivel. Însă cea mai recentă investigație a sa care a vizat teza de doctorat a premierului a transformat-o în ținta unor amenințări și denigrări menite, spune ea, să o reducă la tăcere”, scrie AFP, preluată și de France24.

ADVERTISING

Șercan a expus până acum în jur de 50 de cazuri de plagiat de la vârful țării de-a lungul ultimilor 7 ani, printre care s-au numărat miniștri, procurori sau judecători.

Agenția relatează apoi despre cazul tezei lui Ciucă, de la publicarea, în ianuarie, a articolului în PressOne care acuza că premierul a plagiat 42 de pagini din cele 138 ale tezei sale.

A urmat o campanie violentă de amenințări și denigrări în spațiul online la adresa jurnalistei, aceasta depunând și plângeri la poliție. E menționată și acțiunea de kompromat de care Șercan acuză autoritățile. După ce i-au fost furate poze intime pe care i le făcuse logodnicul ei în urmă cu 20 de ani, Șercan s-a adresat poliției, doar că de îndată ce a depus capturi de ecran cu imaginile, pozele au fost publicate întâi pe un site din Moldova și apoi pe alte 74.

ADVERTISING

Jurnaliștii menționează declarațiile lui Șercan, care crede că autoritățile încearcă să o discrediteze și să o reducă la tăcere. Șercan le-a spus celor de la AFP cum membri ai PNL i-au spus că și-a ales prost momentul pentru dezvăluirea plagiatului și au acuzat-o că vrea să destabilizeze țara cu război izbucnit la graniță.

AFP amintește că alte 3 sesizări de plagiat au fost depuse împotriva lui Ciucă, dar toate au fost respinse în instanțe, dar și că noile Legi ale Educației propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu desființează instituția care investighează plagiatele și le legalizează mascat.

ADVERTISING

„România este văzută ca una dintre cele mai corupte țări din UE și frauda academică ocupă un loc special în istoria ei post-comunistă, multe dintre elitele țării fiind acuzate că au folosit scurtături pentru a obține prestigiu și putere”, scrie agenția.

În acest sens îl citează pe profesorul universitar Ciprian Mihali, care le-a explicat că rădăcina problemei e în modul în care s-au înmulțit universitățile în România între 1990 și 2000, după căderea regimului comunist.

„E o întreagă rețea și linie de producție care le permite celor incompetenți să ocupe funcții esențiale în stat și să rămână acolo, în ciuda criticilor”, le-a spus Mihali.

Ca exemplu, AFP încheie articolul cu cazul Victor Ponta, un alt premier acuzat de plagiat, în cazul său lucru ajungând să fie investigat și confirmat. În orice caz, a rămas în funcție 3 ani după ce a fost acuzat de plagiat și a plecat din fruntea țării din alt motiv, conchide agenția.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇