Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, condamnaţi definitiv pentru şantajarea Emiliei Şercan. Mesajul de ameninţare: „Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”

Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, condamnaţi definitiv pentru şantajarea Emiliei Şercan. Mesajul de ameninţare: „Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”

Fostul rector al Academiei de Poliţie Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică Mihail Marcoci au fost condamnaţi definitiv, joi, la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate apelurile declarate de Emilia Şercan, cei doi inculpaţi şi DNA, fiind menţinută sentinţa aplicată în mai 2021 de Curtea de Apel Bucureşti.

ADVERTISING

Pe de altă parte, ICCJ a admis apelul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" şi a dispus ca instituţia de învăţământ să nu mai plătească în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei.

Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor sta 4 ani sub supraveghere, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, cei doi vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii:

ADVERTISING
  • Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti
  • Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan, urmând să primească 80.000 de lei cu titlu de daune morale.

Şercan a publicat mesajul de ameninţare

Tot azi Emilia Șercan a publicat pe Facebook mesajul de amenințare pe care l-a primit în 2019, în contextul anchetelor privind tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție.

„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare … dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile.”

ADVERTISING

Emilia Șercan promisese că va publica mesajul în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în acest dosar.

Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019,...

Publicată de Emilia Sercan pe Joi, 21 iulie 2022

Context

Fostul rector al Academiei de Poliţie Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică Mihail Marcoci au fost trimiși în judecată de DNA în decembrie 2019.

Potrivit procurorilor anticorupție, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu să achiziţioneze mai multe telefoane second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare ziaristei.

Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇