Şantajarea Emiliei Şercan: Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare şi daune morale substanţiale

Şantajarea Emiliei Şercan: Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați la închisoare cu suspendare şi daune morale substanţiale

Foștii șefi ai Academiei de Poliție au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan.

Este vorba despre Iacob Adrian și Marcoci Petrică Mihail.

În plus, ei au fost condamnați și la muncă în folosul comunității. Decizia nu este însă definitivă.

”În baza art. 396 alin. 2 Cpp condamnă pe inculpatul IACOB ADRIAN, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de șantaj (...)

În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

ADVERTISING
  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune București, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

(...) În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere stabilit pentru inculpat, acesta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile”, se arată în minuta ședinței.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iacob Adrian este fostul rector al Academiei de Poliție.

captura-1
Foto: Captură ecran/ portal.just.ro

De cealaltă parte, a fost condamnat și fostul prorector Petrică-Mihail Marcoci. El a primit aceeași condamnare.

Cei doi trebuie să facă muncă în folosul comunității la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.

Daune morale

În plus, cei doi sunt obligați de instanță să îi plătească și 80.000 de lei daune morale jurnalistei, dar și cheltuielile judiciare:

”În temeiul art. 19 raportat la art. 397 al 1 C.pr.pen. coroborat cu art. 1349, art. 1357, art. 1373 C.civ. admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă ŞERCAN EMILIA, ***, la plata către aceasta a sumei de 80.000 lei cu titlu de daune morale.

ADVERTISING

IV. În baza art. 274 alin.1, 2, 3 C. pr. pen. obligă inculpații, fiecare în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumei de câte 6.000 lei fiecare reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 276 alin. 2, 4 C. pr. pen. obligă inculpații, fiecare în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumei de câte 3.602 lei fiecare către partea civilă reprezentând cheltuieli judiciare".

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Context

Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA în decembrie 2019.

Potrivit procurorilor anticorupție, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Bărbulescu, subinspector în cadrul Academiei de Poliţie, să transmită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, Iacob şi Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu să achiziţioneze mai multe telefoane second hand şi cartele preplătite pentru a transmite mesaje de ameninţare ziaristei.

Într-un dosar separat, poliţistul Bărbulescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Decizia a fost luată după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇