DNA în vremea PNL-USR-PLUS, mai rău ca în vremea PSD. Ticăloșie și prostie

DNA în vremea PNL-USR-PLUS, mai rău ca în vremea PSD. Ticăloșie și prostie

În epoca Dragnea, și PNL, dar mai ales USR-PLUS au avut ca principală temă Justiția, cu un accent important pe anticorupție. Acum cele două sunt la putere, USR-PLUS are Ministerul Justiției, iar premierul Cîțu s-a angajat la Bruxelles să consolideze cadrul anticorupției, ca parte a PNRR.

În realitate, DNA este într-o situație mai proastă decât era în perioada lui Dragnea, pe de-o parte, pentru că avariile legislative provocate de PSD nu au fost reparate, pe de altă parte, din cauza unei grave și paralizante subfinanțări, după cum a explicat procurorul-șef Crin Bologa în Piața Victoriei la Europa FM.

ADVERTISING

DNA lucrează cu numai 60% dintre procurori și se îndreaptă spre 50%. Asta în primul rând din cauza creșterii vechimii necesare pentru a lucra în DNA. Procurorii care nu o aveau au plecat, alții nu au mai venit, din cei rămași unii s-au pensionat.

Condiția de vechime, 10 ani, este prohibitivă și scăderea ei este prevăzută în proiectul de reparare a Legii nr. 304/2004. Doar că modificarea trenează, ministrul Justiției nu a făcut nimic pentru ca Legile Justiției să fie votate până finalul acestei sesiuni și avansează cu timiditate finalul anului ca termen realist.

Când a preluat mandatul, proiectele erau în dezbatere publică din septembrie. În mod normal, ministrul se apuca în paralel de discuțiile politice, pe temele cele mai importante, astfel încât în aprilie să fi putut veni în CSM și în Parlament cu proiecte negociate, care să mai aibă nevoie doar de mici retușuri.

În loc de asta, domnul Ion s-a repezit să dea interviuri și s-a împotmolit în tot felul de declarații care au stârnit tot felul de tensiuni inutile, cum a fost povestea cu pensionarea magistraților.

În privința legilor, mai întâi a vrut să le spargă în mai multe proiecte, în funcție de urgență, apoi a renunțat și le-a lăsat bloc, le-a trimis la CSM și fără avize legale, și fără discuție în coaliție. Apoi, s-a înfipt într-o comisie parlamentară fără mandat clar, care bate pasul pe loc.

Pe scurt, a mers din strachină în strachină, legile rămân în aceeași formă și DNA se sufocă fără oameni.

Din 42 de funcții de conducere la DNA, doar 18 sunt ocupate. Între cele vacante sunt cele trei poziții din fruntea celor 3 secții și una de adjunct al procurorului șef. Dl Bologa a cerut declanșarea procedurii pentru ocuparea celor 4 poziții, care se face de către ministru, exact ca în cazul procurorului-șef.

Ministrul pare a nu avea urechi pentru DNA, se luptă în războiul steril aviz conform vs aviz consultativ al CSM pentru numirea procurorilor șefi, când chiar Crin Bologa îi spune că MCV nu pretinde aviz conform, ci doar recomandă ca decidenții să țină cont de avizul care se dă.

DNA nu are nici bani exact pentru ceea ce ar trebui să facă acest parchet mai eficient, adică investițiile în aparatură. A primit 10% - zece la sută! -, din ce a cerut pentru dotări tehnice „care să ne permită interceptarea audio-video ambientală, dar și a comunicațiilor telefonice, ca să ne ridicăm la nivelul partenerilor europeni, americani”, spune dl Bologa.

Când infractorii devin din ce în ce mai sofisticați, procurorii anticorupție români aleargă cu Trabantul după Ferrari.

Și pentru situația aceasta este vinovat atât ministrul de Finanțe liberal, care a tăiat, cât și ministrul USR-PLUS care nu s-a bătut să schimbe această decizie. Așa cum nu s-a priceput să bugeteze sumele obținute de judecători prin hotărâri judecătorești definitive și acum se rățoiește la instanțe să nu respecte aceste hotărâri.

Surse politice spun că dl Cîțu se distrează pe seama lui Stelian Ion spunând că nici ca ministru de Finanțe, nici ca premier nu a mai văzut un ministru care să nu vină să ceară bani, ce să mai vorbim să se lupte pentru ei.

Așadar, în guvernarea celor cu procente electorale datorate și temei Justiției, DNA nu are procurori, nu are șefi stabili, nu are bani de investiții, nu are un sediu corespunzător, nu are legi reparate.

Pentru că PNL iubește Justiția cât PSD, pentru că UDMR are o agendă clară, în privința căreia maghiarii nu au fost ipocriți, pentru că USR-PLUS are un ministru incompetent. Iar în politică prostia și ticăloșia au efecte identice.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇