Când maternitatea are mai puține incubatoare decât prematurii care au nevoie de ele ca de aer, medicii trăiesc o dramă cumplită, pe care pandemia a accentuat-o: speranța unei dotări cu incubatoare a fost amânată. Din nou.
Micuța Anastasia, așa cum o ține minte personalul maternității, cântărea la naștere jumătate de kilogram, niciun gram în plus. A reușit să lupte, mai întâi în mâinile medicului care a adus-o pe lume, apoi în incubator, până când a fost suficient de puternică pentru a merge acasă.
Dar chiar și așa, niciun aparat medical, oricât de performant, nu funcționează singur, spune, într-un scurt interviu, doctorul Ligia Blaga, șeful Secției Neonatologie II a Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca. E nevoie de personal medical, care să monitorizeze constant prematurii.
De ce are nevoie un nou-născut care vine pe lume prematur, cântărind și 1.000 de grame, pentru a reuși să supraviețuiască?
Necesitățile unui nou născut prematur cu greutatea sub 1.500 de grame si mai ales 1.000 de grame și sub 1.000 g, pentru a putea supraviețui, sunt numeroase.
Am putea începe cu un incubator performant care să îi asigure menținerea temperaturii corporale fără oscilații în plus sau minus.
Dispozitive de susținere a respirației – ventilator sau alt tip de aparat pentru suportul respirator
Personal calificat și suficient care să asigure îngrijirea optimă a acestor prematuri
Laptele de mamă necesar poate mult mai mult decât pentru nou-născutul sănătos.
Dintre toate poveștile care au ajuns la dumneavoastră, dintre toți copiii pe care i-ați îngrijit, care a fost cea care v-a rămas cel mai puternic în minte?
Sunt mulți prematuri care au trecut prin serviciul nostru de-a lungul timpului. Unii mai mici, altii mai mărișori.
Printre primii mari prematuri îngrijiți la noi imi amintesc de Natalia, născută la 26 săptămâni, avea 700 de grame. A stat în serviciul nostrm aproape 3 luni și a făcut numeroase complicații, dar încet, încet a trecut peste toate. Are acum 12 ani și este o fetiță minunată.
Sau micuța Anastasia de 500 de grame și 28 de săptămâni, dar și un micuț erou cu vârsta de 27 săptămâni si greutatea de 700 de grame, pe care l-am numit ”Suflețel”, are acum 10 ani.
Cum a fost afectată neonatologia de criza pandemică? Care au fost cele mai mari greutăți întâmpinate?
Nu cred că în mod special, nefiind secție Covid. Ne-am continuat activitatea ca și până acum, doar că toate speranțele noastre într-un program care să reia dotarea maternităților cu incubatoare s-au năruit.
Aprovizionarea cu materiale de protecție la începutul acestei perioade a fost deficitară, dar am fost ajutați de mulți oameni ”de bine”. Pot să spun că în final am depășit momentele de spaimă și incertitudine și ne-am continuat activitatea.
Dacă ar fi să faceți un inventar al nevoilor în sistemul neonatologic din România, ce ați pune pe listă?
- Incubatoare performante cu servocontrol al temperaturii: ultima dotare care s-a făcut prin Program Național a fost în anul 2008.
- Monitoare de funcții vitale
- Mese de resuscitare
- Dispozitive pentru suportul respirator
- Personal suficient!!! Nici un aparat nu funcționează singur
Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro. Termenul limită de depunere este 25 mai, iar formularul se poate descărca de aici: www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.