Doi jurnaliști cunoscuți din România au fost supuși unor amenințări și acțiuni de intimidare după ce au publicat articole critice la adresa unor politicieni de la putere, ceea ce sporește îngrijorările privind statul de drept în această țară, scrie Politico.
Autorul articolului face trimitere la investigația realizată de Emilia Șercan cu privire la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă și prezintă pe larg ceea ce s-a întâmplat după aceea, cel de-al doilea caz fiind al jurnalistului Cristian Pantazi, de la G4Media, a cărui soție primit un mesaj din partea unui cadru militar prin care i s-a cerut să oprească o investigație.
Comisia Europeană monitorizează România din punct de vedere al corupției, reformelor din Justiție și activității grupărilor de crimă organizată încă de la aderarea acestei țări la UE, în 2007, iar cele mai recente rapoarte arată eforturile depuse de guvernul de la București în ultimii ani, scrie autorul articolului din Politico, o publicație influentă la Bruxelles.
În acest context, Emilia Șercan a transmis, într-o declarație pentru Politico, un mesaj pentru Comisia Europeană, cerând să fie ”monitorizat cu atenție” modul în care instituțiile din România asigură protecția cetățenilor și felul în care Guvernul respectă sau nu libertatea de exprimare.
La rândul său, Cristian Pantazi a declarat pentru publicația citată că ”încercarea de intimidare venită din partea unei instituții militare este extrem de gravă, mai ales când este adresată familiei unui jurnalist”. ”Este un simptom al impunității de care aceste cadre militare cred că se bucură, doar pentru că în alte cazuri au scăpat fără consecințe”, a mai spus redactorul șef al G4Media.
Politico prezintă și reacțiile instituțiilor incriminate, care s-au apărat și au negat că ar fi făcut demersuri menite să intimideze jurnaliștii. Dar mai multe ONG-uri și sute de personalități au sărit în apărarea celor doi, iar Consiliul Europei a publicat o declarație publică în același sens.
Ce spune Nicolae Ciucă
Și premierul Nicolae Ciucă, direct vizat de acuzațiile Emiliei Șercan, a transmis un punct de vedere pentru Politico.
În comunicat, el a reamintit că are o carieră militară în spate și că a luptat pentru ca românii ”să aibă dreptul să spună ce gândesc, într-o țară democratică”.
”Nu există democrație fără libertatea presei”, a mai subliniat șeful Executivului, adăugând apoi că este ”scandalizat” de aceste cazuri și că a cerut o investigație completă pentru amândouă, astfel încât cei care vor fi găsiți vinovați de amenințarea sau agresarea jurnaliștilor să fie pedepsiți.
”Nu doar că nu tolerez așaceva, dar întotdeauna voi fi de partea celor care susțin și protejează presa, cu toate instrumentele legale”, a mai transmis Nicolae Ciucă.
În replică, Emilia Șercan a spus că premierul ar trebui să facă mai mult și a susținut că nepunând presiune pe cei care ar trebui să investigheze aceste cazuri așa cum trebuie, ajunge să fie, indirect, un complice la tot ce se întâmplă.
”Timpul care s-a scurs deja le-a permis celor implicați să își acopere urmele”, a mai spus ea. ”E nevoie de un mesaj politic puternic din partea liderilor”, a continuat Emilia Șercan, exprimându-și temerile că, văzând ce se întâmplă în aceste două cazuri, alți colegi din presă s-ar putea simți descurajați să își facă meseria, temându-se că ar putea păți la fel.
Cu toate acestea, șefii Poliției chemați la Parlament să dea explicații, conform Constituției, au refuzat să se ducă.